Novosti

Kultura

Reagiranje: Još o obaveznosti i fakultativnosti

Na filmove i programe gledam kroz njihovu kvalitetu, tematsku zanimljivost, autorski rukopis ili neku dugu, specifičnu, vrijednost i/ili zanimljivost, a ne obaveznost ili fakultativnost

Q15snf5e8yko4smozz9klw5olm7

Pokušavajući opravdati svoju tezu kako ‘Petnaesto izdanje ZagrebDoxa programski nije donijelo bitne promjene’ kritičar Novosti D. Radić kaže: ‘…ZagrebDox se sadržajno sastoji od više programskih cjelina, od kojih su glavne Službena konkurencija i Službeni program, koje se dijele na podprograme. Ti programi i podprogrami svake se godine odvijaju pod istim nazivima (s tim da nisu svake godine jednako brojni), a ono što se mijenja jesu Posebni programi. S obzirom na to da su na svakom filmskom festivalu službeni programi u središtu i primarni, ‘obavezni’, a da su posebni programi pobočni, sporedni, ‘fakultativni’, nije nimalo nelogično, a još manje neistinito zaključiti kako promjene u ‘fakultativnom’ programskom dijelu festivala ne idu u red onih bitnih.’

Drugim riječima, samo zato što su bili u ‘fakultativnim’, a ne ‘obaveznim’ programima, filmovi Loznice, Barleya, Kusturice, Wendersa, Herzoga ili von Trotte nisu bitni?

No, kada mu je potrebno da brani tezu iz prošlogodišnjeg teksta o ZagrebDoxu kako je ‘…direktor ZagrebDoxa … ovo briljantno ostvarenje smjestio u marginalni studentski program ADU Dox, što je zapravo svojevrsni skandal’, g. Radić radi salto mortale. Jer, ADU Dox spada u Službeni program, koji je po njegovoj vlastitoj klasifikaciji ‘u središtu i primarni, ‘obavezni”. Od kuda onda žalopojka kako je taj program marginalan, dakle – ‘pobočni, sporedni, ‘fakultativni”?

Kako ja na filmove i programe gledam kroz njihovu kvalitetu, tematsku zanimljivost, autorski rukopis ili neku dugu, specifičnu, vrijednost i/ili zanimljivost, a ne obaveznost ili fakultativnost, doista nemam potrebe nastaviti ovo dopisivanje.

Vidimo se na ZagrebDoxu 2020!

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više