Novosti

Društvo

Raja plaća, svi nevini

Građanima i poreznim obveznicima, uključujući TV pretplatnike, ostaje konstatirati kako će novac od njihovih pretplata umjesto za poboljšanje programa ići u sudske troškove i honorare vanjskih odvjetničkih ureda

Large intrigator  nenad

HRT (foto Davor Puklavec/PIXSELL)

Nepravomoćnom presudom Općinskog građanskog suda u Zagrebu Hrvatska radiotelevizija izgubila je spor protiv predsjednika HND-a te novinara i urednika HRT-a Hrvoja Zovka, kojim je zbog njegovih izjava o postojanju cenzure na HRT-u tražila odštetu. Sud je u cijelosti odbio HRT-ov tužbeni zahtjev za naknadu štete od 250.000 kuna i odredio da HRT Zovku mora nadoknaditi 19.375 kuna troškova parničnog postupka. Sud u presudi navodi da su iskazi brojnih svjedoka, kao i iskaz tuženog Zovka prihvaćeni kao neposredno uvjerljivi i iskreni, ali i međusobno suglasni. Iz toga proizlazi da su radna atmosfera i okruženje na HRT-u generalno bili takvi da su kod većeg broja osoba, tako i tuženog, osnovano mogli uputiti na zaključak o postojanju određenog stupnja ograničenja zaposlenika HRT-a u neometanom izražavanju i razmjeni mišljenja i ideja, navodi se u saopćenju.

- Ovo je treći spor koji je HRT od mene izgubio, ali borba se nastavlja jer HRT protiv mene ima još dva procesa, a tužio je također HND i predsjednicu ogranka HND-a na HRT-u Sanju Mikleušević Pavić od koje zbog navodne povrede ugleda i časti traži 50.000 kuna. To je valjda jedinstven slučaj u svijetu da neka TV kuća tuži svoje zaposlenike za navodno klevetanje - rekao je Zovko za Novosti.

U međuvremenu je pravomoćnom presudom utvrđeno da je otkaz Zovku bio nezakonit, pa ga je HRT morao vratiti na posao. Na pitanje koliko je tužbi protiv novinara i medija danas aktivno u odnosu na stanje objelodanjeno prije pola godine, kada je bilo 905 tužbi kojima se potraživalo 68 miliona kuna, Zovko ima utisak da ih je sada i više. Čak ni procesi koji završavaju u korist tuženih novinara i medija ne obeshrabruju one kojima se ne sviđa kako se o njima piše ili govori pa će, kako je najavio, HND ponovno organizirati takvu anketu.

Građanima i poreznim obveznicima, uključujući TV pretplatnike, ostaje konstatirati kako će novac od njihovih pretplata umjesto za poboljšanje programa ići u sudske troškove i honorare vanjskih odvjetničkih ureda. Također se trebaju zapitati hoće li odgovarati oni koji su dizali fabricirane tužbe protiv novinara, pa i protiv svojih zaposlenika.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više