Novosti

Društvo

Hrvoje Zovko: Penava bi najradije ukinuo manifestaciju posvećenu Siniši Glavaševiću

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ponaša se u maniri "Grad to sam ja". Za HND je neprihvatljivo da on određuje tko je podoban, a tko nije, zbog čega smo izašli iz organizacije novinarsko-književnih susreta "Grad to ste Vi" posvećenih Siniši Glavaševiću, kaže predsjednik HND-a

Large zovko

(foto Željko Hladika/PIXSELL)

S predsjednikom Hrvatskog novinarskog društva Hrvojem Zovkom razgovaramo o izlasku te cehovske udruge iz organizacije manifestacije "Grad to ste Vi" posvećen novinaru Hrvatskog radija Vukovar Siniši Glavaševiću.

Premda jedan od utemeljitelja novinarsko-književnih susreta "Grad to ste Vi" posvećenih Siniši Glavaševiću, HND je donio odluku da izađe iz organizacije te manifestacije. Zašto ste se odlučili na takav korak?

Izvršni odbor HND-a donio je odluku koja je bila jedina moguća. Kao prvo bih istaknuo da nas nitko baš kao niti naše kolegice i kolege iz ogranka HND-a Vukovarsko-srijemske županije nije kontaktirao oko ovogodišnjeg programa, a Gradska knjižnica Vukovar nam je sedam dana prije održavanja poslala jedan opći mail u kojem nas obavještava kako će se 20.11. održati skup posvećen Siniši Glavaševiću. U njemu je kao organizator odjednom naveden HND. Također, među sudionicima programa nema nikoga ispred naše organizacije. Zašto govorim ovo da smo odjednom navedeni kao jedni od organizatora? Zbog toga što je u programu za obilježavanje Vukovara, koji je poslan našim kolegicama i kolegama početkom mjeseca, HND izbačen iz organizacije skupa čiji je jedan od pokretača. Prema tome, odlučili smo da se povučemo i ogradimo od ovogodišnjeg programa. Od sada ćemo samostalno organizirati skupove posvećene Siniši Glavaševiću i svim našim kolegicama i kolega s Hrvatskog radija Vukovara iz te ratne 1991. Ovo što radi vukovarski gradonačelnik Ivan Penava je ponašanje u maniri "Grad to sam ja". On je taj koji određuje tko je podoban, a tko ne, što je nama potpuno neprihvatljivo i u čemu ne želimo sudjelovati. Zna Penava kako se to radi i kada treba politički zloupotrijebiti tragediju i stradanja Vukovara. Ipak je on godinama učio od najboljih. Za nas je to sve skupa tužna i poražavajuća činjenica.

U priopćenju spominjete da vas je vukovarska gradska vlast i prije marginalizirala u organizaciji?

Ponašanje vukovarske vlasti na čelu s Penavom, a uz to svakako treba navesti i aktualnu upravu Hrvatskog radija Vukovar i Gradske knjižnice Vukovar, takvo je da bi oni najradije ukinuli skup posvećen Siniši Glavaševiću, ali to nije politički jednostavno pa se održava reda radi. Prošle godine smo bili nezadovoljni činjenicom da je manifestacija "Grad to ste vi", koja se uvijek održavala 20. studenog, odjednom bila prebačena na 17. studenog u podne. Za nas je to bio znak marginalizacije i dodatne devastacije, da ne govorim kako aktualna vlast godinama ignorira i obitelj čovjeka kojem posvećuju događaj. Moram ipak reći da sam kao predsjednik HND-a od 2019. do prošle godine u ovo vrijeme imao dobru suradnja sa Jelenom Miškić, koja je bila ravnateljica vukovarske gradske knjižnice i smijenjena je početkom jeseni prošle godine. Ona se trudila da skup "Grad to ste Vi" bude na pristojnoj razini. Prošle godine je bilo očito, na primjer, da vodstvo HRV-a izbjegava zajedno s HND-ovom delegacijom položiti vijenac kod biste Siniše Glavaševića u predvorju zgrade radija. Za nas je ova priča oko zajedničke suradnje s navedenim institucijama završila. Za početak delegacija HND-a će u ponedjeljak položiti vijenac i zapaliti svijeće na Ovčari za naše ubijene kolege Sinišu Glavaševića i Branimira Polovinu. Mi naše kolege nećemo zaboraviti, a ovo što sada radi Penava, koji očito misli da se bez njega ništa ne može dogoditi u Vukovaru, je sramotno. Privatizira tragediju i zločin koji se dogodio u Vukovaru 1991.

Spomenuli ste da je prije suradnja s gradskom vlašću prije bila bolja?

Dakle, HND je bio jedan od pokretača novinarsko-književnih susreta "Grad to ste vi" posvećenih Siniši Glavaševiću sad već davne 2005. Svih godina suradnja vukovarskih vlasti i institucija s HND-om bila je korektna do dolaska Ivana Penave za gradonačelnika. Tada počinju problemi oko koncepta održavanja manifestacije. HND je 2015. reagirao iskazujući nezadovoljstvo činjenicom da je te godine skup jednostavno odlukom Ivana Penave skinut s programa. Za tu odluku saznali smo iz medija. Nekoliko godina se ta manifestacija održavala bez prisustva predstavnika HND-a. Ivan Penava zamišlja da svijet i događaji moraju biti isključivo onakvi kako je on zamislio. Mi u tome ne želimo sudjelovati.

Jeste li očekivali da vašu odluku podrži obitelj Glavašević čije je iskustvo (ne)suradnje s Penavom vrlo slično vašem?

Očekivao sam i hvala im na tome. Prije objave naše odluke nazvao sam Bojana Glavaševića da mu kažem što smo odlučili prije nego je javno objavimo. Iskazao je potpuno razumijevanje i podršku u ime obitelji. HND će čista srca čuvati uspomenu na legendarnog Sinišu Glavaševića. Uveli smo i nagradu koja nosi njegovo ime za najbolje radove u lokalnom novinarstvu u kategoriji televizije i radija. Po reakcijama dobitnika i dobitnica u protekle dvije godine vidi se koliko je ljudima važno i koliko su ponosni kad dobiju priznanje koje nosi Sinišino ime. Zasigurno ni on ne bi bio nimalo sretan zbog ponašanja vukovarskih vlasti na čelu s Ivanom Penavom.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više