Novosti

Politika

Radnička fronta prosvjedovala ispred turskog veleposlanstva

Unatoč za razmjere događaja impozantnom prisustvu policije, članovi i članice Radničke fronte održali su prosvjednu akciju zbog truske invazije na kurdska područja

Unatoč za razmjere događaja impozantnom prisustvu policije, Radnička fronta (RF) održala je u utorak popodne pred veleposlanstvom Republike Turske prosvjednu akciju protiv ‘turske agresije na prostoru sjeverne Sirije’.

Čim su, naime, aktivisti RF-a počeli pristizati ka zgradi veleposlanstva u zagrebačkoj Hebrangovoj ulici, policajac koji čuva Njegovu ekselenciju i pripadajuće osoblje uzeo im je osobne dokumente i zabranio da se približavaju kapiji veleposlanstva ‘dok se ne riješi situacija’. Na opetovanu molbu da objasni zakonsko pokriće za zabranu kretanja, policajac je rekao da on ‘iz sigurnosnih razloga ima pravo zaustaviti svaku osobu koja mu je sumnjiva’.

I potpisanoj izvjestiteljici htjeli su zabraniti da hoda prema vratima veleposlanstva zbog sumnje da bi mogla raspačati jedan letak koji je držala u ruci.

Aktivisti su potom, uz prisustvo policije koje je na koncu nabujalo do sedam ili osam, održali kraći govor u kojemu su objasnili da je prostor poznat pod nazivom Rojava, a službeno Autonomna administracija Sjeverne i Istočne Sirije, ‘posljednjih pet godina bio mjesto najvećeg otpora ISIL-u i poprište najvećeg socijalističkog eksperimenta u posljednje vrijeme, kao i dosad neviđene mobilizacije žena u pokretu za vlastitu emancipaciju i jednakost’.

Turska je vojska, podsjetimo, 9. listopada započela vojnu invaziju na kurdska područja u sjevernoj Siriji, nakon što je američki predsjednik Donald Trump najavio povlačenje američke vojske, čiji su Kurdi bili saveznici u borbi protiv džihadista Islamske države. Uz turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji je fanatično posvećen represiji kurdskog stanovništva u svojoj zemlji, od turskog napada na Rojavu profitirat će i režim sirijskog predsjednika Bašara al Asada, kao i njegov sponzor Rusija, a po svemu sudeći i borci Islamske države koje su kurdske snage prethodno zarobile.

‘Pod izlikom antiterorističkog i mirotvornog djelovanja turski režim, poznat po suradnji s ISIL-om i sponzoriraju islamističkih militanata Slobodne sirijske armije, ostvarujući svoje imperijalističke interese, vrši etničko čišćenje kurdskog stanovništva sjevera Sirije’, rekla je predsjednička kandidatkinja Radničke fronte Katarina Peović dok se pred zgradom vrzmalo nekoliko zaposlenika turske ambasade.

Izrazivši podršku borbi za ostvarivanje internacionalističkih, socijalističkih i feminističkih ideja kojima Rojava stremi, članovi RF-a su potom od Hrvatske i Evropske unije zatražili jasnu i nedvosmislenu osudu turske agresije, uvođenje sankcija Republici Turskoj i obustavu djelovanja turskih oružanih snaga na prostoru Sirije.

Tek pred kraj prosvjedne akcije policajci su primijetili veliki transparent izvješten na zgradi nasuprot turskog veleposlanstva s natpisom: ‘Against Erdogan the Butcher, for the Socialist Rojava’ (Protiv koljača Erdogana, za socijalističku Rojavu) te nakon konzultacija koje su trajale još neko vrijeme odustali od prijave aktivista za remećenje javnog reda i mira, kako su okvalificirali ovaj događaj.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više