Novosti

Politika

Pupovac prozvao Škoru

Miroslav Škoro nije imao problem primiti odluke državne tajnice Spomenke Đurić o dobivanju novca iz europskih fondova 2017. i 2018. godine za softversku tvrtku čiji je suvlasnik, a sada je kao jako zabrinut za državni budžet i što će biti s Republikom Hrvatskom, kazao je Pupovac u Saboru

Large pupi

Milorad Pupovac (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Upozoravajući da su prošli tjedan u Saboru, za vrijeme aktualnog sata, održana tri antisrpska govora, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac u ime Kluba zastupnika kazao je u slobodnom govoru da za to ne treba imati ni mudrosti niti hrabrosti, jer su mudri i hrabri – kako je rekao – rijetko kada posezali za govorom mržnje prema drugima.

- Osvrnut ću se na govor koji se tiče SDSS-a i predstavnika manjina u Saboru i Vladi, a na onaj o SPC-u ću drugom prilikom. Državni tajnici u svakoj Vladi i u svakom ministarstvu su isto što i ministri, ako im oni prenesu ovlaštenja da dolaze na sjednice Vlade i Sabora, zastupaju programe, brane amandmane ili da odlaze u Europsku komisiju gdje pregovaraju i brane interese Republike Hrvatske. To je činila i državna tajnica Spomenka Đurić u Ministarstvu regionalnog razvoja u prošlom mandatu po ovlaštenju ministrice, a ne po svojoj volji i ne po svojoj pameti. Radila je po odlukama koje su donesene u drugim ministarstvima o trošenju novca iz fondova Europske unije, a u stvari o prigovorima na te odluke koje su se rješavale u njezinom Ministarstvu. Ona je potpisivala odluke o prihvaćanju ili odbijanju tih prigovora. Sama nije donosila odluke. Donosili su ih drugi koji su provjeravali je li sve u skladu s propisima. I važila je i važi kao jedna od najuzornijih državnih tajnica u to vrijeme, jer je vodila brigu o pravilnom trošenju europskih sredstava i interesima Republike Hrvatske – kazao je Pupovac, komentirajući medijske napise i kritike pojedinih političara po kojima je Spomenka Đurić, kao državna tajnica, samostalno odlučivala o projektima, premda za to nema ovlasti.

Posebno se osvrnuo na predsjednika Domovinskog pokreta Miroslava Škoru.

– Ovdje je jedan od zastupnika, koji inače nije imao problem da primi isto to rješenje koje je potpisala državna tajnica 2017. i 2018. godine pa da kao suvlasnik jedne softverske firme dobije novac i ne uloži na njega prigovor. A sada je jako zabrinut za državni budžet i za to što će biti s Republikom Hrvatskom. Riječ je o zastupniku Škori koji nije imao problem s time što je državna tajnica Spomenka Đurić potpisala rješenje da je odluka o financiranju i prihvaćanju njegovog projekta ispravna. Imao je problem s time što sudovi na temelju žalbi i tužbi koje su otišle prema njima u upravnom postupku, a sudovi su bili u stvari merituma a ne procesno jer su se žalitelji žalili zbog merituma odluka a ne tko ih je potpisao. Neki sudovi su donijeli odluku da potpisnik nje bio ovlašten. Drugi to nisu uradili. Sudska praksa bila je neujednačena. Što to znači? Da će sva rješenja koja su državni tajnici potpisivali od Ministarstva financija, uprave i drugih sada biti zbrajana kao šteta Republici Hrvatskoj, kao što je to slučaj s državnom tajnicom Spomenkom Đurić? Zašto? Zato što je iz SDSS-a? Ili zato što je Srpkinja? Ona u Ministarstvu nije zato što je Srpkinja i nije tamo zato što je SDSS-ovka. Ona je državna tajnica, jer je za taj posao dobila mandat od ove Vlade. Nije članica SDSS-a niti je itko tražio od nje da postane članica SDSS-a – naglasio je Pupovac.

Odgovorio je i na prigovore da je koalicija SDSS-a i HDZ-a "trgovačka", kazavši da dolaze od pokreta koji je "stranka trgovačkog lanca", a da lanci nikada nisu bili izraz ničije slobode.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više