Novosti

Rabljena sedmica

Grobovi i ratovi

Otkapaju se masovne grobnice, nacionalisti se tuku zbog pjesama, samo nas smrtonosni virus odvlači od smrtonosnih devedesetih

Large rabljena

Iskapanja na mjestu neoznačene grobnice u blizini Vukovara (foto Davor Javorović/PIXSELL)

Grobnica

Na divljem deponiju kod Vukovara pronađeni su posmrtni ostaci više ljudi ubijenih u zadnjem ratu. Probna iskapanja trajala su 28 dana, a u srijedu su pronađene prve kosti, otkrilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja. Informacija da bi na toj lokaciji mogla biti neoznačena grobnica stara je oko tri godine. Zasad je istražena trećina lokacije, pronađeni su, kako piše dnevna štampa, ostaci najmanje deset osoba. Iz Vlade opet pozivaju Srbiju da dostavi protokole i zapisnike te pruži informacije o nestalima. Najnovija neobilježena grobnica otkrivena je, ističu u vrhu hrvatske vlasti, bez pomoći iz Beograda.

 

Batine

Zloduh koji je doveo do ratova potvrdio je živost ne baš daleko od mjesta gdje je otkrivena masovna grobnica. Trojicu muškaraca srpske nacionalnosti iz Srijemskih Laza kod Vinkovaca policija je privela zbog pokušaja ubojstva dvadesetosmogodišnjeg Vinkovčanina. Pretukli su ga i teško ozlijedili na rođendanskoj proslavi u Lovačkom domu u Starim Jankovcima jer je, kako kaže, poželio čuti neku pjesmu Miroslava Škore. Tim povodom oglasilo se i Srpsko narodno vijeće. "Vinkovčanina u Starim Jankovcima napali su prije svega mržnjom ispunjeni mladići. SNV osuđuje ovaj kao i svaki idući akt nasilja koji je potaknut vjerskom, etničkom, ideološkom ili bilo kojom drugom (manjinskom) pripadnošću. Očekujemo da policija utvrdi činjenice i kazni odgovorne, fizičko nasilje je nedopustivo", naveo je, uz ostalo, SNV i apelirao da se međunacionalna "spirala nasilja" na istoku zemlje "hitno zaustavi".

 

Omikron

Omikron, najnovije u virusnoj ponudi, koliko znamo, još nije stigao na hrvatsko tržište. Kakav je, zapravo, novi soj, je li veća ili manja prijetnja našim organizmima od ovog s čime se suočavamo skoro dvije godine, nemamo pojma. Nemaju još ni eksperti. Poznato je da brzi testovi ne pokazuju zarazu omikronom, odnosno, kako vele upućeni, moguće ga je detektirati samo PCR testom. "Ako je istina ovo što nam govore liječnici iz JAR-a i ako se isto pokaže i na bijeloj rasi, jer postoje i rasne razlike u odgovoru na infekciju, te ako budu obolijevali mlađi s blažim kliničkim slikama, to je znak da se uspostavlja ravnoteža između virusa i čovjeka. I to bi mogao biti kraj pandemije pod uvjetom da se, kao što sam naveo, razbolijevaju mlađi s blagim simptomima", rekao je medijima infektolog Bruno Baršić, a slično je zaključio i epidemiolog Miroslav Venus: "To je očekivani ishod, sve što počne, mora i završiti. Pandemija neće vječno trajati. To je najrealnija opcija da ova pandemija postane endemska bolest tipa gripe." S druge strane, Andrej Trampuž, slovenski infektolog, smatra da bi omikron mogao biti korak unatrag u borbi protiv pandemije. Negdje je na tom tragu, čini se, i Svjetska zdravstvena organizacija. Upozorava da bi širenje omikrona i "veći porast broja zaraženih" mogli imati teške posljedice u nekim područjima jer je upitno kako i koliko na njega djeluju dosadašnja cjepiva. Novi soj otkriven je u desetak država, a strah je potaknuo neke od njih na zatvaranje granica. Uz Njemačku, strože mjere najavile su Poljska, Rusija, Norveška i Italija koja se sprema cijepiti djecu od pet do 11 godina, dok Poljska najavljuje petnaestodnevnu karantenu za sve putnike iz država izvan Schengena. Dakle, i za hrvatske državljane.

 

Suci

Vječno pitanje što je trulije – hrvatska tajkunerija ili hrvatsko pravosuđe dobilo je novi zamah nakon što je ponovno pritvoren osječki sudac Zvonko Vekić zbog sumnje da je od Zdravka Mamića dobio mito. Vekić je bio jedan od osječkih sudaca koje je Mamić optužio da su od njega primali novac i darove. Ispostavilo se da se bivši Dinamov gazda bolje snalazio u okrutnom svijetu nogometnih menadžera nego među hrvatskim sucima, tj. da su ga oni uspješnije prevarili. Kad je za svoj novac i darove umjesto koristi očekivane u vidu oslobađajuće dobio osuđujuću presudu, Mamić je pobjegao u Bosnu i Hercegovinu i počeo se osvećivati. Vekić je s kolegama Antom Kvesićem i Darkom Krušlinom prvi put dospio u pritvor početkom ljeta. Zadržao se nekih mjesec dana, pa je pušten. Tada se pisalo kako je o trošku Hrvatskog nogometnog saveza, organizacije pod fatalnim Mamićevim utjecajem, dočekao 2018. u Dubaiju i gledao utakmicu hrvatske nogometne reprezentacije u Liverpoolu iste godine. Sad je ponovno lišen slobode, zajedno s bliskom prijateljicom Natašom Sekulić, a pod sumnjom da su prali novac, tj. da su novcem od mita pokušali kupiti nekretnine. Prema objavljenom, Mamić je u osječke suce investirao oko 400 tisuća eura mita. Uloženo mu se nije isplatilo.

 

Odbačeni

Grbinovci su pobijedili na izborima za šefove lokalnih organizacija u SDP-u: među ostalima, Grbinovi bliski suradnici poput Siniše Hajdaša Dončića, Mirele Ahmetović, Mihaela Zmajlovića i Viktora Gotovca, kojeg je podupirao u usponu na čelo zagrebačke partijske organizacije. To znači da aktualni predsjednik socijaldemokrata ima podršku, što opet, logično, znači da je njegovi oponenti nemaju. U osamnaest bivših esdepeovih saborskih zastupnika koje je eliminirao iz stranke tinjala je nada da im je kolege obuzeo antigrbinovski zanos i spremnost da kandidatima stranačkog lidera okrenu leđa, no to se nije dogodilo. Da jest, bivši članovi nadali bi se daljnjoj destabilizaciji i skorom padu povelikog Grbina. Sad se vidi da se, po tom pitanju, još neko vrijeme nemaju čemu nadati, odnosno da od njihova spektakularnog povratka nema ništa. No oni trenutno čine najjači opozicijski klub, pa je legitimno nagađati o njihovim daljnjim koracima. Nagađa se i da će osnovati stranku. I tako se nastavlja predugo SDP-ovo poniranje.

 

Rat

Nastavlja se i rat Zorana Milanovića s Marijem Banožićem. Tko je uzeo čije krpice, tko kome odobrava dnevnice, zašto ovaj može ono, a ne dozvoljava ono, zašto onaj hoće ono, a ne želi ovo... Nije neobično da se adolescenti svađaju, no svađu ove dvojice od prosjeka izdvaja činjenica da je financijski podupiru porezni obveznici. I to ne svojevoljno. Inače ih podržavamo u ratu do obostranog političkog istrebljenja.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više