Novosti

Politika

Пучaнскo сjeмe рaздoрa

Oдлукa дeлeгaциje eурoпских пучaнa нa чeлу с Maнфрeдoм Вeбeрoм дa у Бeoгрaду рaзгoвaрajу сaмo с прeдстaвницимa диjeлa oпoзициje рaзjaрилa je лидeрa ЛДС-a Чeдoмирa Joвaнoвићa, a ни пoзвaни oпoзициoнaри нису нa крajу били срeтни збoг сусрeтa с eурoпучaнимa

Aaiowwvoo1karqaxs0ipuzyc2uy

Delegaciju je predvodio Manfred Veber, šef kluba pučana u europarlamentu (foto Michael Kappeler/DPA/PIXSELL)

Umjesto da se s približavanjem parlamentarnih izbora ujedinjuje i povećava svoje koalicijske i izborne potencijale, srpska opozicija sve se više mrvi i međusobno tamani kao žuti mravi. Povodi za sukobe i podjele u opoziciji sve su apsurdniji jer više ne nastaju samo u korelaciji s vladajućim SNS-om i njegovim koalicijskim partnerima, nego sve češće zbog uzroka koje opozicija i njezini lideri sami kreiraju i jedni drugima nabijaju na nos.

Prošloga tjedna tenzije među srpskim opozicionarima podigao je službeni posjet Beogradu delegacije europskih pučana koju je predvodio šef njihova kluba u europarlamentu Manfred Veber. Njihova odluka da nakon razgovora s predstavnicima vlasti razgovaraju samo s predstavnicima dijela opozicije (Savez za Srbiju, Pokret slobodnih građana i Tadićevi Socijaldemokrati) razjarila je lidera LDS-a Čedu Jovanovića, a ni drugim opozicionarima nije bilo svejedno što su bili zaobiđeni. Jovanović im je odmah zatvitao: ‘Halo Veber, Bilcik, EU, zar je malo vasih gluposti u BiH, ALB, MKD pa kao GRU i sa fasistima morate da spletkarite nama iza ledja, zaboravite Okrugli sto.’ Odmah potom Jovanovićev LDS odlučio je da neće sudjelovati u trećem krugu pregovora vladajućih i opozicije o poboljšanju izbornih uvjeta, koji će se uz posredovanje europarlamentaraca Tanje Fajon, Vladimira Bilčika i Knuta Flekenštajna održati koncem ovog tjedna. ‘Meni nisu oni potrebni za tu vrstu razgovora sa ljudima iz vlasti. Nisam ih ni zvao, zvali su ih oni koji sada ne dolaze na zvanične sastanke već se sastaju po hotelskim lobijima sa njima’, poručio je Jovanović.

Pobunila se i Liga socijaldemokrata Vojvodine i poručila da će tek odlučiti hoće li i ona okrenuti leđa pregovorima koje moderiraju europarlamentarci. LSV-ov glasnogovornik Aleksandar Marton u ‘Blicu’ je pojasnio što ih muči: ‘Od samog početka imali smo veoma konstruktivnu ulogu u pregovaračkom procesu, ali jasno naglašavamo da ne želimo da budemo ikebana. Posle sastanka predstavnika EP samo sa predstavnicima SzS i PSG, pitali smo naše prijatelje iz EU da li oni promovišu istinske vrednosti modernog društva ili afirmišu politiku koja je otvoreno proruska? Evropski put Srbije je prepun prepreka. Nije potrebno da ga predstavnici Evropskog parlamenta čine još težim.’

No ni pozvani opozicionari nisu na kraju bili sretni zbog susreta i razgovora s europučanima. Njih su razbjesnile Veberove izjave nakon razgovora s Vučićem i to toliko da je lider SzS-a Dragan Đilas smjesta sjeo i napisao mu otvoreno pismo u kojem ga je, između ostalog, upitao: ‘Moram da Vas pitam da li ste Vi, gospodine Veber, uopšte svesni u kojoj i kakvoj ste državi bili?’ jer je ‘s ogromnom nevericom veliki deo građana Srbije saslušao Vaše izjave kako delite vrednosti i ideje borbe za nezavisne institucije, vladavinu prava i slobodne medije sa Aleksandrom Vučićem. Posebno jer ste Vi jedan od uglednih lidera Evropske narodne partije koji je iz principijelnih i vrednosnih razloga glasao za suspenziju Fidesa Viktora Orbana iz EPP-a’.

Za razliku od Đilasa koji ipak u rukavicama proziva Vebera, novi-stari lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović puno je direktniji kad govori o vanjskim utjecajima na srpsku političku scenu. Kao zagovornik bojkota izbora i potencijalni partner SzS-a, on naime tvrdi: ‘Nemačka je najzainteresovaniji igrač u Srbiji. Balkan je prostor koji Nemačka kolonizuje jer joj je potreban izvor jeftine radne snage. U Srbiji se, uz podršku EU-a, ne gradi zemlja nalik uređenim državama Evrope, već kolonija. Njima je u interesu da Srbija izgleda baš ovako kako izgleda. U trenutku kada režim potresaju najgore moguće međunarodne afere, Vučić dobija poziv Merkelove, a nama se govori da Srbija ide u dobrom pravcu.’ Doduše, to je izgovorio u Njujorku za uši američkih Srba, ali glas leti, pa i do Beograda i birača u Srbiji.

U toj sve glasnijoj opozicijskoj kakofoniji i onaj dio opozicije koji tvrdi da ima jasan cilj svojim potezima i postupcima ipak šalje dvojbene i šizofrene poruke. Premda tvrde da će bojkotirati izbore, lideri SzS-a nisu najavili da neće sudjelovati u trećem krugu pregovora o poboljšanju izbornih uvjeta koje će koncem tjedna moderirati trojka europarlamentaraca. Doduše, imali su i prečeg posla na gašenju požara koji svako malo među njima izbijaju zbog političkih razlika koje ih dijele. I ovaj je put partibrejker bio lider Dveri Boško Obradović. Prvo kad je u Narodnoj skupštini, čiji rad SzS bojkotira, ugostio delegaciju ruske Dume u kojoj je bila i zastupnica Krima čiju aneksiju Srbija ne priznaje, a potom kad je za vrijeme prosvjeda u prošlu subotu kopljem sa srpskom zastavom zalupao po vratima parlamenta nakon što su zaštitari spriječili dio prosvjednika da uđu u zgradu Narodne skupštine.

Od Obradovićevog političkog performansa pred srpskim parlamentom hitro se ogradio Dragan Đilas, poručivši da je ideja organizatora prosvjeda bilo ‘kucanje na vrata Skupštine, a ne bilo kakav upad’. Stoga je Đilas zaključio: ‘Kažimo jasno i glasno da se udaranje državnom zastavom o staklo ne može nazvati kucanjem na bilo koja vrata. I da smo pogrešili.’ Demonstraciju proruske politike Obradovićevih Dveri ostali lideri SzS-a redom su prešutjeli, valjda zbog toga da ne bi dodatno zatezali odnose koji vladaju u više nego politički šućmurastom savezu stranaka u kojemu se jedni zaklinju u EU, a drugi u Rusiju.

I dok se opozicija manje-više vrti u krug, Vučićevi naprednjaci i Dačićevi socijalisti već su u parlamentarnu proceduru pustili prijedlog promjena četiriju zakona kojima se poboljšavaju izborni uvjeti. Nisu čekali da im Tanja Fajon i Vladimir Bilčik po dolasku u Beograd ponavljaju ono što su im poručili u autorskom tekstu koji su ovih dana objavili u ‘Blicu’. U njemu su pak od vladajuće koalicije zatražili da ‘požuri sa sprovođenjem preporuka ODIHR-a s prethodnih izbora’, a opoziciju pozvali da se ‘uključi u dijalog s Vladom jer dijalog je jedinstvena prilika da opozicija iznese pravovremene, konkretne i realne predloge za poboljšanje izbornih uslova pre izborne kampanje, uzimajući u obzir najbolje primere iz međunarodne prakse’. Problem je, međutim, što opozicija ne zna što sve hoće, osim da joj netko sve to što hoće ponudi na pladnju.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više