Novosti

Politika

Policija demonstracije u Beogradu razbija suzavcem, prosvjednici krenuli oslobađati privedene

'Jedino što spaja one koji izlaze na ulicu jeste teška čamotinja, nezadovoljstvo i pritisak koji svaki pojedinac oseća, a uzrok svi vide u Vučiću', kaže pomoćnica glavnog urednika tjednika Vreme Jovana Gligorijević

Nakon što su sinoć demonstranti s protesta '1 od 5 miliona' upali u zgradu Radiotelevizije Srbije, pa danas policija bacila suzavac na prosvjednike koji su došli ispred zgrade Predsjedništva Srbije, političko stanje u Beogradu dodatno se zaoštrilo.

U trenutku kad završavamo ovaj tekst Boško Obradović iz desničarsko-četničkog Pokreta Dveri pozvao je više tisuća okupljenih da krenu prema policijskoj stanici kako bi iz zatvora izvukli privedene demonstrante.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije objavilo je da je u nedjelju policija privela nekoliko huligana kada su ‘prosvjednici fizički nasrnuli na pripadnike policije i pokušavali da ih udare kamionom i probiju kordon’. Željeli su, ističu lideri opozicije, da omoguće kamionu s razglasom da dođe do Andrićevog venca gdje su bili protesti.

Sinoć su demonstranti, koji više od sto dana svaki tjedan protestno hodaju u više gradova Srbije, predvođeni spomenutim Obradovićem i još jednim liderom Saveza za Srbiju Draganom Đilasem, ušli u zgradu RTS-a gdje je došlo do sukoba. Nakon dolaska interventne policije demonstranti su istjerani iz zgrade javnog servisa. Jedan od njihovih zahtjeva bio je da im se omogući nastup na nacionalnoj televiziji.

Tim povodom predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas u podne konferenciju za novinare u zgradi Predsjedništva, na što su čelnici pokreta '1 od 5 miliona' organizirali okupljanje na platou pred zgradom. Neposredno nakon što je Vučić završio izlaganje, došlo je do naguravanja usred kojeg je policija bacila suzavac.

Tisuće ljudi su oformile svojevrsni živi obruč oko zgrade Predsjedništva, a Vučić je rekao da se ne boji jer mu je obraz čist, pobrojavši krimene opozicijskih čelnika. Uz to je na svom Twitter profilu objavio fotografiju na kojoj igra šah s ministrom policije Nebojšom Stefanovićem koji je optužio čelnike SzS-a da su krivi za nasilje.

Vučić je na presici naglasio da neće dozvoliti da nasiljem itko ugrožava Srbiju i da će svi koji krše zakon biti procesuirani. Istaknuo je da današnji prosvjed nije prijavljen, ali da će biti toleriran sve dok ne dođe do nasilja. 'Naišli su na tvrd orah, na nekoga tko se ničega ne plaši. Nije njima meta RTS. Meta im je onaj koji može da im kaže da su najgore lopuže. Meta sam im ja koji provodim nacionalnu i ekonomsku konsolidaciju Srbije. Htio sam pokazati da strah ne smije postojati od fašističkog lidera Boška Obradovića i tajkunskog lidera Dragana Đilasa', više puta je ponovio Vučić, naglasivši da ima čistu savjest, jer da ništa nije ukrao i opljačkao.

'Čestitam vam slobodu! Nije vjerovao da ćemo se okupiti ovdje, ali se prevario… On je gotov. Vučić će pasti prije Uskrsa ako demonstranti budu ustrajni i solidarni', rekao je predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić okupljenima.

- Na prvu loptu, mislim da je ideja iza upada na RTS da se atmosfera zaoštri jer je protest pomalo počeo da se osipa. Dveri jesu četničke, ali su od početka deo Saveza za Srbiju i ako nismo bili dovoljno glasni kad su u SzS ulazili, sad je kasno da se bunimo. Pristali smo da hodamo u istoj koloni sa njima – kaže za Novosti pomoćnica glavnog urednika tjednika Vreme Jovana Gligorijević, podsjetivši da je u Dverima došlo do podjele i da je ekstremniji dio, predvođen Srđanom Nogom, marginaliziran.

Jovana Gligorijević bila je i sinoć i jutros na demonstracijama.

- Stajala sam na mestu gde je bačen suzavac i mislim da je to bila potpuno nepotrebna reakcija, jer demonstranti nisu bili nasilni. Šta se zapravo desilo? Ima taj čuveni kamion sa kog na svakom protestu idu govori i muzika i taj kamion je policija blokirala oko 300 metara od Predsedništva, na raskrsnici kod čuvenog ‘Londona’. Demonstranti su rešili da doguraju kamion i uspeli, iako su se nagutali suzavca - objašnjava.

Na pitanje je li građanski protest kompromitiran sudjelovanjem ekstremnih nacionalista koji podržavaju ratne zločince, kaže da ne vjeruje u tu tvrdnju.

- Od početka je teško definisati tačno protiv čega je ovaj protest, koji su zahtevi i ciljevi. Jedino što spaja sve koji izlaze na ulicu jeste teška čamotinja, nezadovoljstvo, pritisak koji svaki pojedinac oseća, a uzrok svi vide u Aleksandru Vučiću. Zato sam bliža teoriji da će ovo omasoviti i privući ljude, jer je svima jedino zajedničko to neartikulisano nezadovoljstvo koje se na protestima zapravo ventilira – zaključuje Jovana Gligorijević.

Vojni sindikat Srbije objavio je da su za upad u zgradu RTS-a odgovorni i vlast i opozicija i poručio da je vojska uvijek uz narod i da vlasti moraju znati da ne smiju silu upotrijebiti protiv naroda. ’Bahatost u provociranju naroda kulminirala je sinoć, a emitiranje serije na prvom programu RTS-a u tijeku narodne eskalacije vrhunac je bezobrazluka i poniženja’, kaže se u priopćenju vojnog sindikata. 

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više