Novosti

Preporuke: serije

Psihološka playlista

Zanima li vas kako je Pirate Bay potaknuo nastanak Spotifyja, pogledajte švedsku mini-seriju Playlist. Zanima li vas kako se umjesto dvomjesečne bebe čuva lutka, odgovor nudi kralj tjeskobe M. Night Shyamalan u četvrtoj sezoni psiho-trilera Servant. A ako vam to nije dovoljno psihologije, tvorci Teda Lassa donose sitcom za pitanja glave – Shrinking

The Playlist (Netflix)

Povijest glazbene industrije povijest je izrabljivanja muzičkih radnika u korist diskografskih kuća, koje su se gotovo od samog početka ustobočile kao posrednice između kreativaca i krajnjih korisnika s tobožnjom težnjom da zaštite autorska prava svojih umjetnika. Kruta pravila te industrije oblikovana su tijekom analognog 20. stoljeća, no razvoj digitalne tehnologije i interneta njihovo je postojanje doveo u pitanje. Početkom milenija, dok je internet još idealistično figurirao kao beskonačno besplatno vrelo svog znanja, u Švedskoj se razvio i The Pirate Bay, prvi torrent tracker za slobodno skidanje sadržaja zaštićenog autorskim pravima. Diskografi su pred globalnom navalom piratstva pali na koljena, nezadovoljstvo muzičara je uskuhalo, a u tom se procjepu ukazala prilika da se zapečena paradigma promijeni i stanje nekako uredi. Iskoristio ju je opsesivni mladi vizionar Daniel Ek, Šveđanin koji je svojom inovacijom beskonačnog džuboksa želio konkurirati Silicijskoj dolini i monopolu Applea, pružajući umjetnicima vidljivost i profit, a korisnicima instantnu besplatnu dostupnost muzičkog sadržaja. Švedska mini-serija "The Playlist", bazirana na knjizi "Spotify Untold" novinara Svena Carlssona i Jonasa Leijonhufvuda, šestodijelna je drama o stvaranju startupa koji je doista promijenio vizuru glazbene industrije, iako nipošto ne nabolje. Osnovna kvaliteta ove dinamične priče o još jednoj pobjedi kapitalizma nalazi se u pokušaju da prikaže perspektive svih zainteresiranih strana ključnih za uspjeh Spotifyja: osim Eka, čija se prvotno idealistična ideja uspješno srodila s tržištem i odvojila ga od stvarnosti, svoje viđenje istine i vlastite uloge u priči pripovijedaju i direktor moćne diskografske kuće, financijer Ekove ideje, programer aplikacije, odvjetnica koja je postavila temelje za kompromis s diskografima i talentirana kantautorica koja utjelovljuje sve muzičare koji bijednim honorarima od streaminga ne mogu osigurati egzistenciju. Takva prizmatična struktura svakom epizodom baca novo svjetlo na kontekst događaja koji se djelomično preklapaju, a gledatelju ostavlja mogućnost da sam odabere hoće li, u ovoj bitci digitalne revolucije koja još traje, stati iza obespravljenih umjetnika i obrisati štetnu aplikaciju sa svojih telefona, ili će se prepustiti komociji i hraniti nezajažljivu zvijer.

 

Servant (Apple TV)

Mali žanrovski biser, psihološka horor drama koju je osmislio Tony Basgallop, producirao M. Night Shyamalan, a njegova 22-godišnja kći Ishana Shyamalan pripomogla napisati i režirati, četvrtom je sezonom dobila svoj epilog. Dolaskom u kuću uspješnog filadelfijskog bračnog para Turner, mlada dadilja Leanne shvaća da nije angažirana kako bi se brinula o njihovom dvomjesečnom sinu, već o nadomjesnoj lutki kojoj je zabrinuti muž Sean (Toby Kebbell) pribjegao ne bi li svojoj ženi Dorothy (Lauren Ambrose) pomogao u oporavku od živčanog sloma nakon tragedije gubitka bebe. Kroz vrtoglavu avanturu suživota mlade pobožne dadilje mističnih sposobnosti i ambicioznog urbanog para zahuktava se zbunjujuće nadrealno putovanje u kojem se neprestano izmjenjuju odnosi moći i kontrole unutar obitelji. Uznemirujuća atmosfera kojom je ovaj psihološki triler natopljen uvelike se oslanja na klasične žanrovske trope i snažan vizualni jezik, nadahnut mahom hičkokovskim tehnikama snimanja svakodnevnih stvari pod kutovima koje ih čine prijetećima i stvaraju osjećaj zlokobne nepredvidivosti. No unatoč jezivom prikazu kuće, koja funkcionira kao alegorija mentalnog zatvora u kojem se odvija većina radnje, za grozu polusatnih epizoda ipak su najzaslužniji sjajni glumci koji su pružili fascinantne studije karaktera u ovoj uvrnutoj analizi ljudske psihe koja propituje krajnje granice do kojih su oštećeni ljudi sposobni ići ne bi li izbjegli suočavanje s tugom i traumom. Ako se katkada i pogubi u zapetljanoj narativnoj niti, serija nam to nadoknadi neočekivanom upotrebom oštrog humora koji pomaže da priča ne prokliže u primat nadnaravnog i ostane u sferi psihološkog.

 

Shrinking (Apple TV)

Koautori Teda Lassa, Brett Goldstein i Bill Lawrence, udružili su se u autorskom projektu s Jasonom Segelom, koji igra i glavnu ulogu u ovoj toploj humornoj drami o deprimiranom psihoterapeutu Jimmyju koji se teško nosi sa smrću supruge i ulogom samohranog oca tinejdžerice. Premda su u serijama česti likovi, još se od "Huffa" nije pojavila priča koja obrće ustaljene uloge istražujući kako životne krize i unutarnja previranja samog psihoterapeuta utječu na liječenje klijenata. Obuzet vlastitom tugom i umoran od tuđih neuroza i trauma, Jimmy zauzima pristup radikalne iskrenosti: ne bi li ubrzao proces liječenja, svojim klijentima dijeli neortodoksne savjete i time zbunjuje i ljuti svog šefa i mentora dr. Rhodesa (Harrison Ford). Njegova nesputana iskrenost i nestrpljivi savjeti izvor su humora kojim autori vješto balansiraju melankoličan ton serije, pazeći da se priča o boli, pristojnosti i kontroli emocija zadrži na terenu komedije i ne postane previše turobna.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više