Novosti

Kultura

Први "Дaн бaрaњскoг мeдa"

Нa мaнифeстaциjи у бeлoмaнaстирскoм Eтнoлoшкoм цeнтру бaрaњскe бaштинe oргaнизирaнe су и двиje прeзeнтaциje: o прoдajи мeдa крoз прoгрaм сeoскoг туризмa и o мoгућнoстимa финaнцирaњa пчeлaрскoг прoгрaмa из eврoпских фoндoвa

Large 1

Prodajna izložba meda

Prošle subote, 18. marta 2023. godine, u belomanastirskom Etnološkom centru baranjske baštine, održana je manifestacija nazvana "Dan baranjskog meda", koja će postati tradicionalna.

Manifestaciju su organizirali Pčelarska udruga ''Baranja'', pod vodstvom predsjednika dr. Stipana Kovačića, i LAG Baranja, u suradnji s Gradom Belim Manastirom, Turističkom zajednicom Baranje i Centrom za kulturu Grada Belog Manastira. Cilj manifestacije je promoviranje lokalnih proizvođača meda, njihov ulazak u sustave kvalitete, kao i stvaranje prepoznatljivog proizvoda ''baranjski med" u svrhu bolje prodaje meda i proizvoda od meda plasiranjem kroz ruralni turizam na području Baranje i šire.

Prvi "Dan baranjskog meda" imao je bogat program. Nakon otvaranja i pozdravnih govora, uslijedio je nastup učenika Umjetničke škole Beli Manastir, Područnog odjela Kneževi Vinogradi, a potom su u konferencijskog dvorani organizirane dvije prezentacije: o prodaji meda kroz program seoskog turizma i o mogućnostima financiranja pčelarskog programa iz evropskih fondova.

U prvoj je prezentaciji Ivica Periškić, pčelar iz Bačkog Monoštora, na slikovitoj šokačkoj ikavici, prisutnoj publici predstavio pčelarstvo i turizam monoštorske porodice Periškić i djelovanje lokalnog Pčelarskog društva "Pčela" te suradnju s monoštorskim Udruženjem građana "Podunav" za razvoj eko-ruralnog turizma i lokalnom Osnovnom školom "22. oktobar", u kojoj postoji pčelarska ekosekcija nazvana "Bodroška pčelica". U drugoj je prezentaciji Lidija Dabić, voditeljica Ureda LAG-a Baranja, podrobno upoznala prisutne pčelare s mogućnostima financiranja pčelarskog programa iz sredstava Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike i Lokalne razvojne strategije LAG-a Baranja.

Poslije spomenutih prezentacija Pčelarska udruga "Baranja" proglasila je rezultate 16. ocjenjivanja meda i podijelila diplome ocijenjenim medovima. Od šezdesetak uzoraka dvadesetak je ocijenjeno zlatnom diplomom, a ostatak srebrnim i brončanim diplomama. Cijelo vrijeme dok se odvijao opisani program, u dvorištu Etnološkog centra nekolicina baranjskih i vukovarskih medara nudila je svoj med (koji se mogao i kušati) te proizvode od meda, a ljubitelj baranjskih starina iz Duboševice Marko Horvat kuhao je grah u pet glinenih ćupova, što je trajalo satima, ali taman do vremena kad je zakazan baranjsku ručak i kad su učesnici prvog "Dana baranjskog meda" sav grah u slast – pojeli.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više