Novosti

Kronika

Prvi asfalt nakon 1967. godine

Prokop kod Garešnice dobio je prometnicu koja vodi do obnovljenog društvenog doma čime je moslavačko mjesto obnovilo ovaj dio infrastrukture nakon pola stoljeća

Large prokop 1

Uređenje puta pred asfalitiranje

U Prokopu kod Garešnice izvedena je rekonstrukcija ceste koja vodi do mjesnog društvenog doma. Prva je to investicija u cestovnu infrastrukturu još od davne 1967. kada je ovo moslavačko mjesto dobilo prvi asfaltni put. Zaslugu za obnovu imaju Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Garešnice i Vijeće srpske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije, koja su u saradnji sa zamjenikom župana Bjelovarsko – bilogorske županije iz redova srpske nacionalne manjine Sašom Lukićem, ishodovala potrebna novčana sredstva.

Cesta bi mještanima trebala olakšati pristup društvenom domu u čiju su obnovu uložili VSNM Bjelovarsko-bilogorske županije i Grad Garešnica. Selo Prokop smješteno je na obodu Moslavačke gore na prometnici koja veže Grad Garešnicu sa Podgarićem, čuvenim po spomeniku Dušana Džamonje posvećenom ustanku naroda ovog kraja protiv NDH i okupatorskih njemačkih snaga. Selo je gotovo u potpunosti naseljeno srpsko-pravoslavnim življem, u njemu živi 30-tak stalnih stanovnika, a u posljednjih desetak godina ostalo je bez gotovo isto toliko stanovnika.

Vijeće srpske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije je 2018. godine uz podršku Srpskog narodnog vijeća, uspjelo iz sustava tzv. "kapitalnih investicija" osigurati 25.000 kn za rekonstrukciju krovišta Mjesnog doma (bivše škole). Dodavši još 30.000 kuna, Grad Garešnica izmijenio je kompletnu stolariju i izradio novi dimnjak.

Sporan je ostao prilaz domu koji nikad nije uređen. VSNM Garešnica na čelu sa predsjednikom Damirom Sedramcem, molbom se obratilo županu Bjelovarsko-bilogorske županije Damiru Bajsu za izravnu dodjelu financijskih sredstava, što je rezultiralo pomoći u visini 5.000 kn. Naime, namjera je bila da se obnovi makadamski pristup Društvenom domu i uredi posteljica do samog ulaza u dom.

- Uz podršku srpskog dožupana bjelovarske županije Saše Lukića koji je sa poduzećem "Kamen Sirač" dogovorio donaciju cca 70 kubika kamena, izvršeni su navedeni radovi. Fokus budućih radova biti će usmjeren na interijernom uređenju Mjesnog doma. Treba napomenuti da su seljani uz veliku podršku raseljenih Prokopljana izveli radnu akciju na uređenju pristupa i okoliša Mjesnog doma, a kako rekoše na tome neće stati - rekao je Darko Karanović, predsjednik VSNM-a Bjelovarsko-bilogorske županije.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više