Novosti

Društvo

Provaljeno u Spomen kuću u Voćinu

Nepoznati počinilac pred komemoraciju u nedjelju razvalio je ulazna podrumska vrata na Spomen kući "14 januar" u Voćinu posvećenoj žrtvama surovog ustaškog zločina iz Drugog svjetskog rata

Large vocin1

Razvaljena vrata na ulazu u obnovljenu Spomen kuću

Još uvijek nepoznati počinitelj (ili više njih) u razdoblju od ponedjeljka do četvrtka razvalio je ulazna podrumska vrata na Spomen kući "14 januar" u Voćinu o kojoj brine Srpsko narodno vijeće.

Predsjednica Vijeća srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije Milena Lazić izjavila nam je kako su joj informaciju o događaju u četvrtak ujutro javili radnici tvrtke koji rade na obnovi zgrade.

- Vrata su izbijena iz štoka i tako ostavljena. Ništa nije ukradeno, vrata na katu nisu dirana. Slučaj sam odmah prijava policiji koja trenutno istražuje ovaj vandalizam – kazala nam je. Istaknula je kako nije slučajno da su vrata oštećena uoči 14. siječnja, za kada je zakazano obilježavanje 82. godišnjice najtragičnijeg dana na voćinskom području iz Drugog svjetskog rata kada je više ustaških jedinica u nekoliko dana pogubilo 267 mještana Jorgića, Zubića, Dobrića, Kometnika i Sekulinaca.

Zgrada čuva uspomenu na te krvave dane. U selu Kometnik ubijeno je trideset seljaka, ostali su odvedeni u Voćin i zatvoreni u podrum, pretvoren u improvizirani zatvor. Prostor je bio premalen za toliki broj ljudi pa su, prema iskazu preživjelih svjedoka, oni prvi natjerani da legnu. Kasnije su odvođeni na strijeljanje. Pošteđeno je njih devetero koji su dobili zadatak da pokopaju ubijene.

Zgrada je preživjela totalna razaranja u dva rata i danas je jedno od rijetkih sačuvanih mjesta zločina iz Drugog svjetskog rata. Općina Voćin dozvolila je radove na obnovi koju financira SNV. O njoj je trideset godina brinuo Pero Radojević koji je tu živio. Obnova je rađena je po projektu arhitektice Sare Nasić s ciljem da posjetitelji osjete težinu koju su osjećali uhapšeni, dok je gornji dio kuće zamišljen kao izložbeni prostor.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više