Novosti

Kronika

Projekt o Krajini

Manifestacija u organizaciji Gradskog muzeja Križevci: Predstavljen je projekt koji se bavi proučavanjem rane faze Hrvatske i Slavonske Vojne krajine od sredine 16. stoljeća do konsolidacije na Saboru u Bruku na Muri 1578.

Large 1

Veb stranica posvećena projektu

Križevačko likovno ljeto, održano treći put zaredom, pokazalo se kao vrijedna manifestacija u organizaciji Gradskog muzeja Križevci. Bogat program, prezentacije i gosti, na ovu manifestaciju privlače sve više posjetitelja. Likovno ljeto je likovni i edukativni program koji uključuje stvaralaštvo kreativnih Križevčanki i Križevčana, koji se amaterski ili profesionalno bave likovnim izričajem te njeguju kulturu stvaralaštva.

U atriju Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci, predstavljen je tako projekt Bulwark of Europe, koji se bavi proučavanjem rane faze Hrvatske i Slavonske Vojne krajine od sredine 16. stoljeća do konsolidacije na Saboru u Bruku na Muri 1578. godine. Cilj projekta je približiti Vojnu krajinu široj publici na zanimljiv i interaktivan način.

Skup je počeo prigodnim pozdravom ravnateljice Gradskog muzeja Križevci Tee Hatadi, a nakon nje projekt je predstavio student Dino Horvat. On je objasnio kako je ideja projekta započela u sklopu kolegija Uvod u istraživački rad, nositeljice prof. dr. sc. Nataše Štefanec. U svom izlaganju naveo je kako je grupa studenata transkribirala i obradila za sada najraniji poznati krajiški popis (Krigštat) iz 1556. godine, pisan njemačkom goticom. Za potrebe projekta izrađene su prateća interaktivna karta Vojne krajine (1556.), prateća tablica s podacima i uvodni tekst te obrađene najvažnije osobe i utvrde koje popis spominje.

- Izložba od 10 plakata je zamišljena u tri cjeline. Prva ukratko prezentira osnovne ciljeve projekta te pruža uvid u okolnosti hrvatsko-slavonskog vojnokrajiškog prostora u 16. stoljeću. Druga na primjeru četiri utvrde (Gradec, Kaptol, Senj/Nehaj i Konjščina) pokazuje mogućnosti 3D rekonstrukcija i digitalnih pristupa u okviru historiografije. Zadnja cjelina prikaz je web-stranice projekta te aktivnosti na društvenim mrežama - rekao je Dino Horvat.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više