Novosti

Kultura

Oкрутнoст пaтриjaрхaтa

Свojу књигу "Нaшa сoбa" Maриjaнa Рaдмилoвић прeдстaвилa je кao дjeлo кoje je нaстaлo тoкoм дугoг низa гoдинa, a тeмeљи сe нa ствaрним живoтним искуствимa жeнa из њeнoг нeпoсрeднoг oкружeњa

Large informator okrutnost  %c4%87irilica

Promocija u Križevcima

U organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine grada Križevaca (VSNM) u križevačkoj Gradskoj knjižnici Franjo Marković, održana je promocija knjige "Naša soba" autorice Marijane Radmilović, osječke književnice i profesorice hrvatskog jezika.

O samoj knjizi koja uglavnom tematizuje muške-ženske odnose kroz prizmu borbe za ljudska i građanska prava te pitanje nacionalnog identiteta, osim same autorice, govorila je Aneta Vladimirov, voditeljica Odjela za kulturu u SNV-u.

Predsjednica križevačkog VSNM-a Goranka Manojlović se zahvalila na dolasku osječkoj književnici i ukazala na važnost njezine knjige koja donosi svjedočanstvo jednog vremena obilježenog borbom za ženska prava i slobode. Podsjetila je na nužnost podizanja svijesti o položaju žena u društvu i potrebi da se spriječi svako fizičko i psihičko nasilje nad ženama koje je bilo izrazito česta pojava u prošlosti, posebice u ruralnim i patrijarhalnim sredinama.

- Knjiga je izdana u Osijeku, gradu u kojem autorica živi i radi. Također, autorica radi i u školi u Vukovaru. Profesorica je književnosti. Tema je više ženska ali svatko se može pronaći u jednoj od deset priča od koliko se knjiga sastoji – rekla je Manojlović.

Svoju knjigu Marijana Radmilović predstavila je kao djelo koje je nastalo tokom dugog niza godina, a temelji se na stvarnim životnim iskustvima žena iz njenog neposrednog okruženja.

- Priče su većim dijelom nastale prikupljanjem sjećanja žena koje su bile fizički i psihički zlostavljane. To zlostavljanje je često išlo do krajnjih granica pa su se žene pomirile sa životom punim poniženja i patnje. Često su znale da trpe nasilje i uskraćuju si svoja ženska i ljudska prava. Nažalost, uticaj patrijarhata je bio velik i žene su uvijek bile njegove žrtve. Podržavam i aktivnu borbu za ženska prava ali ne kroz neoliberalni tip feminizma koji se fokusira i naglašava neke aspekte koje su nebitni za stvarni socijalni položaj i prva žena. Ne volim kad se po tom neoliberalnom feminističkom diskursu govori ili piše samo o ženi kao menadžer - među ostalim rekla je Radmilović.

Književnica je zabrinuta sve raširenijim konzervatizmom kod mlađih generacija i sveopštom regresijom društva, naročito kad su u pitanju prava žena i drugih manjinskih grupa. Aneta Vladimirov pridružila se pozitivnoj ocijeni knjige, smatrajući kako se radi o kvalitetnom literarnom radu koje pokazuje ženu u prošlosti, ali današnjici u pravom svjetlu.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više