Novosti

Društvo

Program za pet plus

Roditelji su sretni jer je djeci omogućen napredak. Do Programa plus djeci je jedini izbor kako bi se družila i čuvala nacionalni identitet bio folklor, kaže Tajana Poturica, koordinatorica u Belom Manastiru

Large bo%c5%a0njak

Kad se male ruke slože – đaci na radionici crtanja

Prošle godine je kao pilot-projekt započeo Program plus, program podrške obrazovanju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, u organizaciji Srpskog narodnog vijeća i SKD Prosvjete. Riječ je o potpuno besplatnom neformalnom obrazovnom programu koji se posljednjih nekoliko mjeseci provodi u Belom Manastiru, Kninu i Rijeci, a namijenjen je djeci predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta. Kako je rekla koordinatorica Programa plus Sanja Šakić, osim ponuđenih radionica i tečaja, za djecu su organizirali izlete, pa su tako posjetili Dane svemira u Kulturno-naučnom centru Milutin Milanković u Dalju, Muzej vučedolske kulture u Vukovaru, kao i Interliber, a Zagreb su razgledali u društvu kostimiranog lika Nikole Tesle. Razgovarali smo s koordinatoricama i predavačicama iz sva tri grada.

U Belom Manastiru programska koordinatorica je Tajana Poturica kojoj je poticaj da se uključi u program bila želja da se djeci omogući pohađanje kvalitetnih izvannastavnih aktivnosti koje bi omogućile da razviju svoja znanja i vještine na zanimljiv, suvremen način. Provode šest različitih radionica, a svaka je strukturirana tako da spajaju suvremeno i tradicionalno.

- Provedbom programa smo jako zadovoljni, imamo podršku zajednice, jako je lijep odaziv djece. Trenutno imamo oko 90 prijavljenih polaznika dok im broj i dalje raste. Znamo koliko su danas važni rad rukama i kretanje, a naši učenici upravo to rade na aktivnostima Programa plus – govori Poturica. Za sada su išli na brojne izlete, a posebno vole upoznavati nove prijatelje iz drugih sredina. Osim toga, imaju snažnu podršku roditelja i lokalne zajednice.

- Roditelji su sretni i zahvalni jer je djeci omogućen napredak. Do Programa plus djeci je jedini izbor kako bi se družila i čuvala nacionalni identitet bio folklor, a sada im se otvaraju vrata i povećavaju mogućnosti uspjeha u suvremenom svijetu – kaže Poturica te zaključuje kako ideja za proširenje programa ne manjka. Klavir i tamburu u Belom Manastiru predaje Petar Nikolić, a polaznika na radionici je devet.

- Interes za radionicu je nešto manji nego na početku, ali je rad kvalitetniji jer radionice pohađaju učenici kojima je stalo do učenja sviranja instrumenata. Rezultati su vidljivi, no potrebno je još dosta rada. Učenici su zavičajno kulturno osviješteni od samog početka – kaže Nikolić. Radionicu "Igra nekad i danas" koja se odvija za čak dva uzrasta, održava Vasilija Vuković koja govori da djecu motivira ostati u doticaju s kulturom i običajima predaka, usporedno sa životom u sadašnjosti. Kombinira razna sredstva kako bi zanimljivije vizualizirala određenu tematiku, a do sada je predstavljala mnoge običaje.

- Bitan je osjećaj pripadnosti i općenito apsolutne prihvaćenosti od strane drugih. Djeca imaju priliku njegovati vlastitu kulturu i upoznati običaje. Uporaba ćiriličnog pisma je očiti korak pri njegovanju srpske kulture, ali sve ono ostalo što čini ovaj program posebnim, a uvelike pravi razliku i pruža osobi mjesto za napredak jest: suradnja djece i predavača, putovanja, gledanje predstava, rasprave, istraživanja i još mnogo toga – zaključuje Vuković.

Programiranje i robotiku predaje Olivera Stojaković, a aktivnosti su osmišljene s naglaskom na igri i interakciji, potičući maštovitost, kreativnost i timski rad.

- Djeca imaju priliku da se upoznaju s osnovama elektronike i programiranja kroz jednostavne, zanimljive projekte. Korištenjem specijalno dizajniranih robotičkih setova, djeca sastavljaju male robote, programiraju ih da izvršavaju određene zadatke i istražuju osnove senzorske tehnologije. Cilj je pružiti djeci osnovna znanja o tehnologiji, potaknuti njihovu radoznalost, kritičko razmišljanje i razvoj vještina korisnih u svijetu suvremenih tehnologija – kaže Stojaković koja smatra da Program plus ima ključnu ulogu u olakšavanju pristupa raznovrsnim edukativnim programima za djecu.

U Kninu je programska koordinatorica Lana Rašković Maglov, koja navodi kako za sada u ovome gradu imaju sedam radionica, uključujući repeticije iz nastavnih predmeta matematike, fizike, kemije i engleskog jezika. Razmatraju i uvođenje novih aktivnosti - ovisno o interesu djece.

- Glavni cilj repeticija je pružanje podrške djeci u savladavanju školskog gradiva, ali zato druge aktivnosti u većoj mjeri uključuju kulturne sadržaje: npr. polaznici dječje igraonice imaju se priliku susresti s ćiriličnim pismom te narodnim bajkama, pričama i pjesmama srpskih pisaca, a polaznici hora i škole harmonike upoznati s muzikom i kulturom svog zavičaja – objašnjava Rašković Maglov.

Već sada primjećuje bitne pomake, poput ispravljenih ocjena u školi te brojnih upita za zajedničke izlete. U radu ih posebno motivira činjenica da djeca na ovim aktivnostima sklapaju nova prijateljstva. Trenutno broje oko 60 upisane djece, a taj je broj u porastu. Instrukcije iz engleskog jezika u Kninu drži Kristina Kalat koja kaže da je kod većine učenika vidljiv pomak u razumijevanju i usvojenosti gradiva.

- Grupa učenika kojoj predajem engleski jezik pohađa osnovnu školu, od petog do osmog razreda. Većinom pratimo gradivo koje obrađuju u školi te dodatno vježbamo. Ovisno o potrebama učenika obrađujemo gramatičke strukture, vokabular, čitanje ili slušanje s razumijevanjem. Mislim da je Program plus jako koristan za djecu jer imaju priliku proširiti svoje znanje i poboljšati ocjene, ali isto tako provoditi vrijeme sa svojim vršnjacima u opuštenom okruženju. Sudjelovanjem u raznim aktivnostima upoznaju kulturu još više te dijele to iskustvo s drugim vršnjacima – zaključuje Kalat. Valerija Čulina u Kninu drži instrukcije iz matematike, a trenutno na svakom terminu bude desetak polaznika, uglavnom djece viših razreda osnovne škole i srednjoškolaca.

- Interes djece je više nego dobar jer se radi o predmetu koji je dosta bitan, a s kojim djeca nerijetko imaju problema i zaostataka. Što se tiče rezultata oni su zadovoljavajući s obzirom na činjenicu da se instrukcije održavaju jednom tjedno, a neki učenici zbog smjenske nastave mogu prisustvovati svaki drugi tjedan. Kroz razgovor sa djecom ali i njihovim roditeljima stekla sam dojam da su svi zadovoljni. Vidi se napredak - kaže Čulina.

Programska koordinatorica u Rijeci Ivana Galamić kaže da je inicijalni poticaj za priključivanje Programu bio potaknuti mlade generacije na učenje i očuvanje tradicije i običaja kroz različite aktivnosti i programe.

- Kroz različite teme unutar pet radionica koje za sada imamo, provodimo sadržaje vezane za naš zavičaj i kulturu. Trenutno na svim radionicama imamo preko 30 dece - kaže Galamić te dodaje da roditelji podržavaju program, ali i kako se nada da će kvalitetni sadržaji utjecati na povećanje polaznika radionica.

Radionicu fotografije predaje Natalija Dokmanović koja pet polaznica uči o fotografiji od osnova.

- Koristimo se više ili manje modernom opremom, a primamo sve vrste foto opreme, od mobitela do polaroid fotografija za uspomenu. Učimo i profesionalne opcije na aparatima s izmjenjivim objektivima, igramo se filterima, slikamo svoj okoliš i jedni druge – govori Natalija te dodaje da su polaznici učili i o poznatim fotografima iz redova srpskog naroda.

- Manjinsko obrazovanje na ovaj način privlači nove polaznike, družimo se kroz igru, učenje i zabavu - zaključuje Natalija.

Iako je Program plus trenutno pilot-projekt, dovoljan je uspjeh činjenica koliko je djece privukao već u prvih par mjeseci postojanja, a time više što su polaznici programa zainteresirani i puni volje još učiti, igrati se i međusobno upoznavati.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više