Novosti

Društvo

Privatizacija – kazna

Gradonačelnik Biograda zaprijetio je da će u slučaju štrajka privatizirati tamošnji vrtić

Large intrigator  anja

Ivan Knez (foto Hrvoje Jelavić/PIXSELL )

Na pomolu su štrajkovi u dječjim vrtićima u Biogradu na moru i Vrsaru. Predstavnici lokalnih vlasti tjednima odbijaju podići plaće radnicama. Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju propisano je da se na utvrđivanje i obračun plaća radnika dječjih vrtića, u vlasništvu jedinice lokalne i područne samouprave ili RH, primjenjuju propisi kojima se uređuju plaće javnih službenika i namještenika u osnovnom školstvu.

Kako objašnjava Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture (SOMK), u Vrsaru se kolektivno pregovaralo bez dogovora dok je u Biogradu svaki dijalog odbijen. Gradonačelnik Ivan Knez (HDZ) izjavio je da razloga za štrajk – nema. "Ali bože moj, oni imaju pravo, imaju svoj sindikat i mogu te sve radnje... s obzirom na to da je ovo demokracija", rekao je Knez.

I ne samo to, gradonačelnik razmišlja da je vrtić najbolje privatizirati. "To ćemo procijeniti, pa iđemo, privatiziramo i znat ćemo na čemu smo", zaprijetio je Knez koji ne vidi ništa sporno u tome da vrtić jednim potezom učini nepriuštivim za djecu i roditelje.

Iz SOMK-a navode da je stav biogradskog gradonačelnika u suprotnosti s Nacionalnom obrazovnom strategijom, da nije upoznat sa zakonima i da ih otvoreno krši. Sukladno pravilima tog sindikata, postoji mogućnost da se pokrene mehanizam štrajka u Biogradu i Vrsaru.

- Ako postoji dobra volja i kompromis, mi do rješenja možemo doći u procesu kolektivnih pregovora. Ali ovo su primjeri u kojima su sindikat pokušali uvjeriti da nema potrebe kolektivno pregovarati. Od svojih zahtjeva nećemo odustati i spremni smo ući i u štrajk. Trenutno imamo pet procesa mirenja zbog istih stvari. Imamo Slunj i Knin koji su također odbili potpisati kolektivni ugovor, iako smo sve usuglasili. Sindikat su doveli u zabludu, zavlačili i glumili dobru vjeru. To vrijeđa dostojanstvo naših članova i njihova prava - poručila je Božica Žilić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više