Novosti

Društvo

Nevolje u vrtićima

Radnice u vrtićima u Slunju i Vrsaru iskoristile su svoje pravo na obustavu rada kako bi izrazile nezadovoljstvo uvjetima rada i ukazale na kontinuirano odbijanje osnivača ustanova da njihove plaće izjednače s plaćama zaposlenih u osnovnim školama

Large intrigator  anja

(foto Luka Stanzl/PIXSELL)

Prvi radni dan u tjednu označio je početak štrajka u dva vrtića u Hrvatskoj. Radnice u vrtićima u Slunju i Vrsaru iskoristile su svoje pravo na obustavu rada kako bi izrazile nezadovoljstvo uvjetima rada i ukazale na kontinuirano odbijanje osnivača ustanova da njihove plaće izjednače s plaćama zaposlenih u osnovnim školama. Sve što traže određeno je zakonskim odredbama.

U Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju propisano je da se na utvrđivanje i obračun plaća radnika dječjih vrtića, u vlasništvu jedinice lokalne i područne samouprave ili RH, primjenjuju propisi kojima se uređuju plaće javnih službenika i namještenika u osnovnom školstvu. Gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić usmeno je radnicama u štrajku predložila nekakvu promjenu, no članovi i sindikalna povjerenica razmotrit će ponudu tek kada je dobiju u pisanoj formi.

Za 13. maj najavljen je i štrajk u vrtiću u Biogradu na moru. Kako nam otkriva Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture (SOMK), u dalmatinskom gradu je propao pokušaj civiliziranog dijaloga s gradskim rukovodstvom. Tamo se, kaže, događaju pritisci, prijetnje i zastrašivanje.

Na dan početka štrajka, SOMK će održati konferenciju za medije ispred sjedišta Gradske uprave. Gradonačelnik Biograda na moru Ivan Knez obrušio se na radnice vrtića tvrdeći da ne postoji razlog za štrajk. Prijeti da će gradski vrtić privatizirati. "To ćemo procijeniti, pa iđemo, privatiziramo i znat ćemo na čemu smo", izjavio je Knez. Na takve zlonamjerne ideje Žilić odgovara da je predstavnik vlasti u Biogradu prvi osnivač vrtića u Hrvatskoj koji je tako nešto smislio.

- Odjednom je vrtić postao prevelik teret za gradski proračun. To nije istina. Prijetnja privatizacijom vrtića je kazna radnicama koje su se udružile u sindikatu i zato što su se drznule tražiti kolektivno pregovaranje i ostvarivanje prava na kolektivni ugovor. Prema Nacionalnoj strategiji obrazovanja Hrvatska je obavezna širiti mrežu gradskih ili javnih vrtića. Da li će građanima Biograda i roditeljima biti prihvatljivo da vrtić bude privatno vlasništvo i da cijene budu visoke - pita Žilić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više