Novosti

Društvo

FOTOGALERIJA "Vrtići nisu čuvališta djece"

Na prosvjedu predškolskih sindikata i udruga, koji je na glavnom zagrebačkom trgu okupio više od dvije tisuće ljudi, zatražen rast plaća, bolji uvjeti rada i stvaranje uvjeta za siguran rast i razvoj djece

Preopterećenost i nedostatak odgojitelja, neprimjereni prostori, ugroženost sigurnosti djece, neujednačene plaće, nepoštivanje standarda, razlozi su prosvjeda predškolskih sindikata i udruga koji je na glavnom zagrebačkom trgu u subotu simbolično počeo u 12 sati i 5 minuta i okupio više od dvije tisuće ljudi.

Sindikati i udruge zahtijevaju od Vlade i Ministarstva znanosti i obrazovanja da se uključi u financiranje sustava ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Cilj toga je, navode, unapređivanje uvjeta rada te rast plaća i drugih materijalnih prava, osiguravanje kvalitetnog rada i stvaranja uvjeta za siguran rast i razvoj djece te osiguravanje mjesta u vrtiću za svako dijete u Hrvatskoj bez obzira na mjesto i socio-ekonomski status roditelja.

Prosvjedom pod nazivom "Jednakost, sigurnost i kvaliteta u vrtićima. Ili mislite da možete bez nas? Želite li naš otkaz?!" traže da se poštuje Zakon o predškolskom odgoju, da se u izmjene svih akata uključe ljudi iz prakse, da se Državni pedagoški standard poštuje o cijelosti, da se poštuje Zakon o radu, a sve to se, poručuju, ne može bez uključivanja države.

Odlučni su da ispune svoje zahtjeve, ali, upozoravaju organizatori, i u strahu su od pritisaka ravnatelja i osnivača, a to su lokalne zajednice - općine i gradovi.

Sudionice i sudionici nose transparente na kojima piše: "Dosta je!", "Vrtići su prva stepenica u sustavu obrazovanja", "Kada će dobrobit djeteta postati prioritet?", "Čakovec želi zakon za jednakost", "Vrtići nisu čuvališta, vrtići su odgojno obrazovne ustanove" i slično.

"Gdje neće biti socijalnog dijaloga, ići ćemo u štrajk i otpor. Bit ćemo na ulici nadajući se da u Vladi i resornom ministarstvu znaju tko smo i što tražimo!", poručila je predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Božica Žilić. Resornom ministru Radovanu Fuchsu poručila je da danas u obrazovnom sustavu nedostaje 5000 odgojitelja, a 3000 učitelja je višak, te ga upitala: "Kakva je to strategija, ministre?"

Tijekom dvosatnog prosvjeda istaknuti su zahtjevi za izjednačavanjem plaća vrtićkih odgajatelja s plaćama učitelja u školama, a sindikati i udruge zahtijevali su od Vlade da se država uključi u financiranje ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Na prosvjed su došli odgojitelji i odgojiteljice iz cijele Hrvatske, a iz nekih dijelova zemlje došli su svi zaposlenici pojedinih vrtića.

Prosvjed su, uz udrugu SIDRO koja okuplja odgojitelje i roditelje u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću, organizirali Sindikat obrazovanja, medija i kulture, Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske, Sindikat odgoja i obrazovanja Hrvatske te strukovna udruga odgajatelja "Krijesnice" Čakovec i "Terina" Vukovar.

Na transparentima su dominirale poruke da "vrtići nisu čuvališta djece", a tražilo se i ostavku resornog ministra Radovana Fuchsa. Organizatori su puštali tonske snimke Fuchsovih izjava o predškolskom sustavu, na koje su okupljeni reagirali zvižducima i povicima "Ostavka!" Prosvjednici su, s jedne strane, isticali da rade u malim, neprimjerenim prostorima, a s druge prozivali vladajuće da ulažu novac samo u izgradnju novih prostora, ali ne i u zaposlenike i njihove plaće.

Praćena povicima "Dosta je !" Katarina Turković Gulin iz udruge SiDRO upozorila je na nedostatak mjesta za svu djecu, kao i na neadakvetan tretman djece s poteškoćama u razvoju, nedostatak logopeda, pedagoga, psihologa... U udrugu SIDRO javilo se tisuće odgojitelja koji se žale na teške uvjete rada, premale plaće i nepoštivanje državnog pedagoškog standarda.   

Nada Šoprek (Sindikat odgoja i obrazovanja) upozorila je da u sustavu nedostaje 5000 odgojitelja. Otvorila je i pitanje zapošljavanja nestručnog kadra, pa na mjestu odgojitelja danas rade frizeri i kozmetičari. "Postojeći zakon degradira i diskriminira zvanje odgojitelja", upozorila je Šoprek prozvavši resorno ministarstvo za postojeće stanje.  

Iskra Vostrel Prpić, predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju, istaknula je da su plaće različite i po 3000 kuna bruto između odgojitelja, ovisno o vrtiću. Razlog vidi u tome što vrtiće financiraju gradovi i općine, te je zapitala odgovorne - zašto se država nije uključila u financiranje vrtića ako joj je stalo do demografskog razvoja zemlje. "Pozdravljamo gradnju novih vrtića, ali tko će u njima raditi", upitala je. 

Na prosvjedu je govorio i Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske koji je ustvrdio da "državni inspektorat žmiri na stanje u vrtićima".

Ana Tuškan iz Sindikata učitelja istaknula je da lokalni šerifi donose odluke o vrtićima, a zaposlenici primaju plaću koja ih jedino potiče za odlazak iz zemlje.

Radnici dječjih vrtića moraju imati barem jednake plaće kao i zaposleni u osnovnim školama

Svi djelatnici dječjih vrtića moraju imati materijalna prava i plaće jednake ili veće od zaposlenika u osnovnim školama. priopćilo je Ministarstvo obrazovanja koje je od osnivača vrtića u subotu zatražilo da provjere navode odgojitelja i isprave nepravilnosti. "Ako pojedini poslodavac, odnosno dječji vrtić krši tu odredbu, radnici mogu pokrenuti sudske tužbe", dodalo je.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja j(MZO) navodi kako je temeljem otvorenog pisma sindikata predškolskog odgoja, uputilo dopis svim osnivačima dječjih vrtića, a posebno Gradu Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku kojim je zatražilo osnivače da provjere istinitost navoda iz otvorenog pisma Inicijative. U slučaju utvrđivanja nepravilnosti, naložilo im je da poduzmu mjere iz svoje  nadležnosti i utvrđene nepravilnosti isprave  u najkraćem vremenu.

Za provedbu Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju zaduženi su ravnatelji i Upravna vijeća te vlasnici vrtića odnosno gradovi i općine koji su osnivači. Uloga Ministarstva, odnosno prosvjetne inspekcije je da nadzire poštivanje propisa što ona svakodnevno i radi.  Nakon prijave provodi inspekcijski nadzor, te ukoliko utvrdi nepoštivanje pedagoškog standarda određuje propisane kazne u iznosima 15.000 kuna za vrtić, odnosno 8000 za ravnatelja vrtića. Budući da se dječji vrtići u potpunosti financiraju iz proračuna gradova i općina te kazne posredno plaćaju vlasnici vrtića, odnosno gradovi i općine, navodi Ministarstvo.

Isto tako, Ministarstvo obrazovanja je Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju otvorilo mogućnost financiranja izgradnje, dogradnje, opremanja i poslovanja vrtića iz nacionalnih sredstava. To najbolje pokazuje Nacionalni program oporavka i odobravanje 1,28 mlrd kuna za izgradnju, dogradnju i opremanje više od 250 dječjih vrtića temeljem poziva kojim jesvim prijaviteljima koji su imali potrebnu dokumentaciju i to bez uvjeta razvijenosti gradova i općina odobreno financiranje gradnje, dogradnje i/ili opremanje vrtića, dodaje MZO.

Osvrnulo se i na plaće svih djelatnika u dječjim vrtićima, ne samo odgojiteljica i odgojitelja, navodeći kako želi zaštititi djelatnike dječjih vrtića i postići ujednačenost njihovih primanja u cijeloj Hrvatskoj. Zakonom o predškolskom odgoju propisano je da se na utvrđivanje i obračun plaća, naknada i drugih prihoda zaposlenika dječjih vrtića, koji su u vlasništvu jedinice lokalne samouprave, primjenjuju propisi kojima se uređuje to isto za zaposlene u osnovnom školstvu, ako su ti propisi povoljniji za zaposlenike, kaže MZO.

Klikom na fotografiju iznad teksta možete pogledati fotogaleriju.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više