Novosti

Manjinski zastupnik

Прeстрoги прaг зa дjeчjи дoплaтaк

Tрaжимo дa дoхoдoвни прaг будe спуштeн и дa сe пoвeћa дoплaткe кaкo би oбитeљимa, приje свeгa дjeци Jeркoв, oсигурaли бeзбрижниje дjeтињствo, рeклa je сaбoрскa зaступницa СДСС-a Дрaгaнa Jeцкoв

Large manjinski zastupnik

Sustav dječjih doplataka treba korigirati (foto Grgo Jelavić/PIXSELL)

U saborskom govoru, u srijedu 25. januara, SDSS-ova zastupnica Dragana Jeckov ukazala je na probleme s kojima se suočavaju roditelji slabijeg imovinskog statusa prilikom ostvarivanja prava na dječji doplatak. Navela je da je Klub zastupnika SDSS-a nedavno dobio jednostavan upit. Jednog roditelja je zanimalo: ako minimalna plaća kontinuirano raste, a osnovica za dječji doplatak ostaje ista, da li je moguće da roditelji s minimalnom plaćom gube pravo na dječji doplatak? Jeckov je kazala da je moguće izgubiti pravo na dječji doplatak.

- Naime, minimalna plaća u mandatu ove Vlade osjetno je porasla i ove godine iznosi 560 eura neto, što je naravno izvrsno, ali taj rast nije praćen i promjenom osnovice za obračun naknada i drugih primanja koja iznosi svega 441,44 eura. Da bi se ostvarilo pravo na najniži dječji doplatak od 26,49 eura, ukupni dohodak po članu kućanstva mjesečno ne smije prelaziti 309,01 eura. Uzmemo li za primjer tročlanu obitelj u kojoj roditelji zarađuju minimalac, shvatit ćemo da njihov ukupni dohodak po članu kućanstva iznosi 373,33 eura, što debelo prelazi granicu za ostvarivanje prava na dječji doplatak u najnižem razredu. Ukratko, radi se o tome da jedna pozitivna ekonomska politika, mislim na podizanje minimalne plaće, uzrokuje gubitak prava na drugu, vrlo važnu socijalnu i demografsku mjeru: pravo na dječji doplatak - objasnila je Jeckov.

Ona dalje navodi da su podaci Državnog zavoda za statistiku vrlo konkretni. Upućuju na to da, iako je stopa nezaposlenosti rekordno niska i iznosi 6,7 posto, čak 19,2 posto djece u dobi do 18 godina nalazi se u riziku od siromaštva. Iz toga se izvodi zaključak, kazala je zastupnica, da je skoro svako četvrto dijete siromašno. Isto tako, upozorila je Jeckov, podaci pokazuju da ukupni izdaci za dječji doplatak i broj djece primatelja rapidno padaju zbog prestrogog cenzusa i niskih iznosa.

- Ovi podaci uistinu nam govore koliko se teško snalaze i kako takve obitelji zapravo žive. Mnogi od roditelja dodatno rade u sivoj ekonomiji ili se pak nepovoljno zadužuju. Nemojmo zanemariti činjenicu, koja je znanstveno dokazana, da odrastanje u siromaštvu značajno otežava kognitivni razvoj djece, školski uspjeh i zdravlje te značajno otežava društvenu afirmaciju zbog velike stigmatizacije kojoj djeca bivaju izložena - naglasila je Dragana Jeckov. Dodala je da je recentna odluka Vlade da financira školske obroke, kao i besplatan prijevoz i udžbenike za učenike, hvale vrijedan potez. To će djeci, smatra ona, značajno poboljšati uvjete obrazovanja.

Zastupnica je također skrenula pažnju na činjenicu da je Hrvatska danas među europskim zemljama koje najmanje izdvajaju za dječji doplatak, a prema univerzalnom dječjem doplatku ide sve veći broj zemalja u Europskoj uniji.

- Boljim sustavom dječjih doplataka nećemo u potpunosti riješiti sve probleme, ali će on poput besplatnih školskih obroka, prijevoza učenika i besplatnih udžbenika, itekako doprinijeti njihovom rješavanju. Iako je u Planu zakonodavnih aktivnosti za 2023. planirano donošenje Zakona o doplatku za djecu, u ime kluba zastupnika SDSS-a apeliram da se što prije pristupi ovoj izmjeni na način da se korigira sustav dječjih doplataka. Konkretno, tražimo da dohodovni prag bude spušten i da se poveća doplatke kako bi obiteljima, prije svega djeci Jerkov, osigurali bezbrižnije djetinjstvo - zaključila je Dragana Jeckov.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) o kretanju broja djece i korisnika doplatka za djecu, u 2021. broj korisnika doplatka za djecu iznosio je 134.807 i obuhvaćao je 263.906 djece. Građanska inicijativa "Za djecu" pokrenula je potpisivanje peticije za izmjene Zakona o dječjem doplatku. Autori peticije ističu da je trenutni Zakon o dječjem doplatku sramotan.

"Vrijeme je da se mijenjaju stvari koje se nisu mijenjale desetljećima. Dječji doplatak u Hrvatskoj iznosi mizernih 199 do 299 kuna, ili po novome 25,87 do 38,90 eura. Cenzus je takav da mnoge obitelji ostaju bez dječjeg doplatka unatoč tome što su na pragu socijalnih slučajeva zbog malih primanja, iako su zaposleni", navodi se u tekstu inicijative.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više