Novosti

Kultura

Izložbe

Izložbe se iz virtualnog svijeta napokon sele u fizičke prostore. Izdvojili smo jedanaesti festival Organ Vida, izložbu koja uspostavlja dijalog između istraživanja Pionirskog grada u sklopu projekta Ane Hušman i Dubravke Sekulić i recentnih crteža Dana Perjovschija te onu poznatog umjetnika Momčila Goluba koji u Zagreb donosi seriju svojih najnovijih radova

Organ Vida: Neodlučne slike (MSU, Galerija Karas, Galerija Miroslav Kraljević, Galerija Zvonimir, Zagreb)

Možemo reći da je ovogodišnji Organ Vida izašao iz medija fotografije pa tako treba pristupiti i predstavljenim autorima, uglavnom onima mlađe generacije. Jedanaesto izdanje ovog međunarodnog festivala okuplja suvremene umjetnike koji koriste digitalne tehnologije, instalacije i proširuju klasičnu fotografsku reprezentaciju. Dakle, kako piše i u kustoskoj koncepciji ‘Neodlučnih slika’, u fokusu je materijalnost slike. Glavna izložba postavljena je u Muzeju suvremene umjetnosti. Na njoj su prikazani radovi desetero autora, od kojih izdvajamo Shelli Weiler s radom ‘Fabulations’ u kojem ispituje samu prirodu tijela i igranje zadanih uloga u društvu. Ovogodišnje izdanje Organa Vida kao da se naslanja na prošlogodišnji festival Ekstravagantna tijela koji je kao temu imao ekstravagantnu ljubav, što previše ne iznenađuje ako znamo da su u rad oba festivala uključene kustosice Luja Šimunović i Klara Petrović. Organ Vida održava se na nekoliko lokacija u Zagrebu pa vam preporučujemo da za njega odvojite barem jedan cijeli dan.

Ana Hušman i Dubravka Sekulić, Dan Perjovschi: Ne precrtavati, nego crtati! (Galerija Nova, Zagreb)

Izložba koja se putem istraživanja Ane Hušman i Dubravke Sekulić bavi zagrebačkim Pionirskim gradom uspostavlja odnos s recentnim crtežima koje je napravio Dan Perjovschi. Podsjetimo, Pionirski grad otvoren je 1951. godine u Zagrebu i predstavlja jedinstveni urbanistički i politički projekt socijalističke Jugoslavije koji su projektirali Josip Seissel, Ivan Vitić i Marijan Haberle. Izgradnjom Pionirskog grada željelo se napustiti školske okvire i izaći u urbanu stvarnost. Ana Hušman i Dubravka Sekulić koriste reference, fusnote i interpretacije kao rekvizite kako bi prepričale priču i rekonstruirale prostor Pionirskog grada, a sam naziv izložbe preuzet je iz zidnih novina pronađenih u arhivu današnjeg Grada mladih. S druge strane, rumunjski umjetnik Dan Perjovschi u svojim ironijskim crtežima komentira apsurde i cinizam našeg ‘vrlog novog svijeta’ pretvarajući prostor galerije u prostor rasprave.

Momčilo Golub: Vjera je promjena mentaliteta (Galerija , Zagreb)

Za kraj smo ostavili jednu izložbenu poslasticu, izložbu Momčila Goluba, splitskog umjetnika starije generacije, kako piše u galerijskoj najavi. Riječ je o umjetniku koji je najveću popularnost doživio sedamdesetih i osamdesetih godina, da bi se početkom ratnih devedesetih povukao s umjetničke scene. Inspirativan, aktualan, zanimljiv i poticajan – neki su od epiteta koji prate njegov višedecenijski rad. Golub u Zagreb donosi seriju svojih najnovijih i do sada neizlaganih radova nastalih upravo za ovu prigodu – samostalnu izložbu u Galeriji Atelijera Žitnjak. Među njima se izdvaja videoperformans ‘Vjera je promjena mentaliteta’, prema kojem je i cijela izložba dobila ime. Goluba mnogi smatraju jednom od najautentičnijih figura suvremene hrvatske umjetničke scene pa s nestrpljenjem iščekujemo ovaj događaj koji 18. rujna počinje na Žitnjaku, u ‘centru periferije’.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više