Novosti

Kultura

Izložbe

Ako se zateknete u Rijeci ili Istri, posjetite izložbu Igora Eškinje inspiriranu biljkama iz napuštenih industrijskih prostora, u MMSU-u pogledajte kako različiti autori poimaju tišinu, a u vodnjanskoj Apoteci kako David Maljković ovaj put intervenira u izložbeni prostor

Mj3tk1ksctrsuurinjtgsmuyaj7

Sanjaju li biljke sutrašnjicu? (foto Goran Kovačić/PIXSELL)

Igor Eškinja: Sanjaju li biljke sutrašnjicu? (DeltaLab, Rijeka)

Igor Eškinja zasigurno spada među najzanimljivije suvremene umjetnike danas. Uvijek sa snažnim konceptom i vrhunskom estetizacijom i produkcijom, i ovaj put se bavi Rijekom, točnije biljkama iz napuštenih industrijskih prostora u gradskim kvartovima Brajdici, Marganovu, Mlaki i Delti. Riječ je o biljkama koje rastu na razvalinama riječke industrije i koje su preuzele prostor koji su nekada nastanjivali radnici i strojevi. Uzorke ovih biljaka Eškinja transformira u dizajnerske uzorke, u zidne tapete i tako stvara novi prostor. Najzanimljivija na ovoj izložbi je činjenica da je postindustrijski biljni svijet uvjetovan upravo industrijskom prošlošću. Eškinja je uspješno prepoznao da ta dva svijeta međusobno korespondiraju i to pretvorio u odličnu izložbu. Industrijske biljke uglavnom nisu lijepe, one nisu pitoreskni prikaz idilične ljepote, a zanimljivo je da uopće nije riječ o autohtonim vrstama, već o biljkama koje su na različite načine u Rijeku stigle iz raznih krajeva svijeta. Riječ je o vrstama koje nazivamo korovom i prema kojima, kao i prema napuštenim industrijskim prostorima, sve teže uspijevamo izgraditi odnos. I zato ova izložba nije ostala na nivou dokumentarističke konstatacije, već uspješno postavlja pitanje sanjaju li ljudi sutrašnjicu.

Grupa autora: Tko je dozvao tišinu (MMSU, Rijeka)

U zaglušujućoj buci informacija utišan pogled umjetnika posebno izaziva pozornost, postaje trajni predmet umjetničke pažnje. Na izložbi u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti prikazan je izbor radova domaćih umjetnika iz kolekcije ovog muzeja koji su nastali unazad stotinu godina. Riječ je o miš-mašu i umjetnika i medija, tako da se mogu vidjeti crteži, grafike i skulpture, ali i fotografije i videoradovi. Radovi su birani prema sadržaju i poimanju tišine koja se manifestira kroz niz simboličkih i doslovnih prikaza. Posebno je zanimljiv taj kontrapunkt između nekadašnjih i suvremenih umjetnika, pa je tako u istom postavu moguće vidjeti radove Krste Hegedušića i Josipa Vanište zajedno s onima Lovre Artukovića ili Borisa Cvjetanovića. Sam naslov reinterpretacija je naziva samostalne izložbe Damira Babića ‘Tko je protjerao tišinu? Srca venu’ održane 2013. u Malom salonu, svojedobno najljepšoj galeriji u Hrvatskoj koja je pretvorena u studio hrvatske dalekovidnice.

David Maljković: Gallery Separation Guide (Apoteka, Vodnjan)

Vizualni umjetnik David Maljković, autor prve velike EPK-ove izložbe kojom je na atipičan način predstavljena kolekcija MMSU-a, u Hrvatskoj niže serije uspješnih izložbi kojima se, općenito govoreći, bavi upravo kolekcijama. Zadnja u nizu otvorena je u vodnjanskoj Apoteci, galeriji koju godinama uspješno vodi kustosica Branka Benčić, odnedavno nova ravnateljica MMSU-a. Kao i na nekoliko prethodnih izložbi, Maljković intervenira u izložbeni prostor koristeći sve moguće prakse prisvajanja, promjene značenja i izlaganja, stvarajući tako nova značenja, oblike i situacije. Središnje mjesto interesa i ključni element ovog postava je tonska ljestvica boja, poznatija pod engleskim nazivom Color Separation Guide. Više nego dovoljno za izlet u predivni Vodnjan!

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više