Novosti

Kronika

Povratak u budućnost

U kući obnovljenoj 2002. godine, koristili smo lampaše, agregate i boce za plin. Sada je lakše planirati budućnost, kaže Jasmin Gunjavić iz Bjelajaca, čija kuća je dobila struju

Large bjelajci struja 1  1

Pozdrav ispred Jasminove kuće (foto Goran Gazdek)

Zaseok Bjelajci na sjevernim obroncima Psunja, dvadeset i pet kilometara od Pakraca, skoro tri desetljeća čekao je struju. Službeno je stigla u utorak, 13. travnja oko podneva, kada su potpredsjednik Vlade Boris Milošević i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić, u domu Jasmina Gunjavića na kućnom broju 19, pustili u rad fotonaponski sustav za napajanje električnom energijom. Struju su osim Gunjavića dobile obitelji Vese Golića, Marka Krivičića i Miroslava Golića.

- U zemlji u kojoj je rođen Nikola Tesla, čovjek koji je od noći napravio dan te čitav svijet osvojio električnom energijom i svojim idejama, ne možemo dopustiti da u 21. stoljeću postoji jedna jedina kuća koja nije osvjetljena. Riječ je o pilot-projektu re-elektrifikacije onih mjesta do kojih nije stigla niskonaponska mreža. Na osnovu podataka Hrvatske elektroprivrede i Srpskog narodnog vijeća, identificirali smo više od stotinu kuća koja još nemaju električnu energiju. Sistemom fotonaponske proizvodnje struje sve ćemo kuće osvijetliti u godinu dana - naglasio je Kukić.

Komplet za svako domaćinstvo sastoji se od fotonaponske lamele, pripadajućih kablova, LED sijalica i hladnjaka koji dolazi kao poklon. Za četiri domaćinstva u Bjelajcima i dodatna dva na području Siska, koja su također uključena u aktualni zahvat, utrošeno je oko 400.000 kuna.

Boris Milošević se zahvalio Fondu što je pokazao razumijevanje da i ona domaćinstva do kojih niskonaponska mreža ne bi mogla doći, kvalitetno i brzo osigura električnu energiju. Izrazio je zadovoljstvo što je na kraju pronađen dobar i brz način "da ljude sačuvamo na njihovim ognjištima, dostojanstveno i kvalitetno kako i trebaju živjeti u 21. stoljeću".

- Želio bih da ovog problema uopće nema ili da smo ponovno uvođenje električne energije odavno završili. Sanacija i obnova niskonaponske mreže bio je važan projekt koji se intenzivno odvijao do 2011. godine u što je uloženo 2,3 milijardi kuna. Na žalost, tada je stao. Politički smo ponovo poticali da projekt bude revitaliziran i u tome uspjeli. Završili smo ovdje, na području Pakraca, elektrifikaciju sela Cikote i Rogulje u kojima je provučena niskonaponska mreža. Program sanacije revitaliziran je u mandatu prošle Vlade, ideja je da ova Vlada to završi i dovede svjetlo u svaku kuću – rekao je Milošević. Izrazio je ujedno nadu da će do kraja ove godine biti osigurana struja za još dvije stotine domaćinstava i da će projekt obnove niskonaponske mreže završiti sljedeće godine.

- Još se radi na području Obrovca. Tamo se dugo borimo s birokracijom i dozvolama. Pri kraju smo da pokrenemo proces elektrifikacije u selu Parčići kod Knina. Kad završimo posao u Jakovcu, u zapadnoj Slavoniji više neće biti sela bez struje – zaključio je Milošević. Solarne panele na kućama u Bjelajcima postavila je tvrtka Eko sistem.

- Logistički je bilo dosta teško, ali uspjeli smo. Nije lako bilo pronaći kuće, provjeriti kakva im je statika da bi bili postavljeni paneli. Imamo dugogodišnje iskustvo na ovakvim poslovima. Osigurali smo kontinuiranu opskrbu energijom po bilo kakvim vremenskim uvjetima narednih pet do sedam godina i u to vrijeme ne bi trebalo biti dodatnih intervencija i popravaka – rekao je direktor tvrtke Zvonimir Petričević. Zamjenik gradonačelnice Pakraca Nikola Ivanović zahvalio se Vladi, Fondu i SDSS-u te je ustanovio je kako je ovim zahvatom završena re-elektrifikacija područja.

- Završavamo jedan važan projekt i stvaramo mogućnost za normalan život na području gdje života nije bilo jako dugo. Obnovom kuća stvoreni su preduvjeti, ali uslijed političkih problema i drugih okolnosti, struja ovdje nije stigla do danas. Uvođenje električne energije stvara preduvjete za ostanak u selu i razvoj poljoprivrede, a posebno voćarstva – rekao je Ivanović.

U ime mještana zahvalio se Jasmin Gunjavić u čijem je dvorištu održana prigodna svečanost. Rekao je da osim njegove četveročlane obitelji tu žive još tri porodice s ukupno devetero članova. Jasmin je trgovac, radi u Pakracu. U slobodno vrijeme bavi se voćarstvom, a budućnost vidi u pčelarstvu.

- U kući obnovljenoj 2002. godine, koristili smo lampaše, agregate i boce za plin. Sada će biti puno lakše planirati budućnost pa bih mogao kazati da je ovo dobro mjesto za život. Dvadesetak minuta nam treba do Pakraca, pola sata do Požege. Da je cesta malo bolja bilo bi idealno, ali i na tome se radi. Padaline su ovdje pravile velike probleme, ali napravljeni su odvodni kanali pa je situacija nešto bolja - rekao je Gunjavić. Puštanju u rad solarnih panela prisustvovali su saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov, dogradonačelnik Pakraca Marijan Širac te predstavnici HEP-a.

U Bjelajcima je prije Drugog svjetskog rata živjelo 324 stanovnika, a u vrijeme prvog poslijeratnog popisa bilo ih je 142. Broj žitelja padao je iz godine u godinu da bi ih 1991. bilo svega 38. Deset godina kasnije tek ih je 13, a prema popisu iz 2011. nije registriran niti jedan stanovnik. Malobrojno stanovništvo koje se u međuvremenu ipak vratilo na ognjišta i okupilo na prigodnoj svečanosti, nije se moglo načuditi tolikom medijskom interesu za ovaj trenutak; sve su televizijske i važnije novinske kuće poslale kamere i mikrofone ne bi li zabilježile prvi bljesak sijalice dok su novinari ispitivali stanovnike što im to znači. Dan ranije mediji su uz mrvicu senzacionalističke note objavili najavu da će četiri kuće "prvi put ikad" dobiti struju što ne odgovara istini jer je selo prije rata bilo elektrificirano. Možda zato baš stanovnici nisu bili osobito raspoloženi za razgovor s novinarima. Tek nam je jedan na odlasku kratko dobacio: "Sad nam je samo vraćeno ono što smo već imali". No čak i to ne odgovara istini do kraja, jer solarni paneli samo su nadomjestak za pravu elektro-mrežu, ali i to je bolje nego ništa.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više