Novosti

Preporuke: serije

Povijesne drame, obiteljske zavrzlame

Od spektakla borbe za moć u feudalnom Japanu do mikrodinamike suvremenih odnosa, novija produkcija prikazuje raspon formata TV-serije

Shōgun (FX/Disney+)

Čuveni roman Jamesa Clavella iz 1975. nakon adaptacije s početka osamdesetih dobio je i novu, za publiku 21. stoljeća, koja je gotovo instantno proglašena remek-djelom i prije nego što je cijela emitirana. Raskošno producirani povijesni spektakl od deset epizoda, smješten u feudalni Japan početkom 17. stoljeća, prožet je političkim napetostima, izdajama, prevratima i izrazito realističnim nasiljem koje, premda nije glavni fokus priče, naglašava brutalnost politike i moći kao osnovne teme. Radnja započinje dolaskom britanskog brodolomca, protestanta Johna Blackthornea (Cosmo Jarvis) u malo ribarsko selo, s misijom otvaranja tog azijskog arhipelaga Englezima; trgovinu su, naime, sve dotad monopolizirali portugalski trgovci, koristeći usput svoju prisutnost kao izgovor za pokrštavanje popustljivih Japanaca u rimokatolike.

Odlučan potkopati papinstvo, u trenutku u kojem je japanski vrhovni vladar mrtav, a nasljednik mu je dijete, Blackthorne se poput šahovskog pijuna zatekne usred rata samurajskih klanova koje predvode mudri gospodar Toranaga (Hiroyuki Sanada) i dvolični Ishido (Takehiro Hira), a usred tog kaosa kulturnih sukoba, političkih urota, makinacija i krvoprolića uspijeva pronaći i zabranjenu ljubav. Unatoč povijesnim specifičnostima, poznavanje kojih izmiče zapadnoj publici, pažljivo izgrađeni univerzum djeluje nevjerojatno autentično, ponajviše zahvaljujući Sanadi koji se uključio i kao producent pa okupio desetke konzultanata. No iako je vizualni aspekt serije zadivljujući – uz mnoštvo masovnih scena, totala, prekrasne scenografije, raskošnih kostima i precizne koreografije borbe – ipak ne odvlači pažnju od punokrvne drame što se odvija između svih igrača koji se u borbi za moć dovijaju raznim strategijama.

 

Couples Therapy (Showtime)

Netom prije pandemije, producenti Josh Krigeman i Elyse Steinberg kreirali su zanimljiv amalgam dokumentarnog filma i reality showa na društveno odgovoran način: stvarni parovi s ozbiljnim problemima u vezama dolaze na terapiju kod njujorške kliničke psihologinje i psihoanalitičarke dr. Orne Guralnik koja im kroz dvadeset seansi pomaže da prebrode krize i sačuvaju svoje odnose ili se rastanu. Budući da se pred milijunskom publikom zadire duboko u intimu parova, a skrivena kamera pomno bilježi govor tijela sudionika, svaki izdajnički pokret ili pogled koji možda govori suprotno od izrečenoga, ovaj format na prvi pogled može djelovati pomalo intruzivno, no terapijski je proces potpuno lišen senzacionalizma koji je realityju praktički inherentan.

Guralnik strpljivo i s puno empatije svojim klijentima pomaže razgrnuti slojeve nataloženih trauma, strahova i naučenih obrazaca ponašanja koji se nakupljaju od djetinjstva i nesvjesno im se prelijevaju u mikrodinamiku sadašnjih odnosa, a publika u tom procesu dobiva priliku osvijestiti i neke vlastite slične probleme koje gura pod tepih. Osim pomoći samim parovima koji su se hrabro javili spremni ogoliti svoju intimu, ovaj projekt pomaže rasvijetliti i psihoanalitičke metode, što ujedno doprinosi destigmatizaciji procesa koji se obično odvija iza zatvorenih vrata. Kako je dijelom sniman za vrijeme pandemije, ukazuje i na manjkavost tehnologije u procesu terapije i važnost fizičkog kontakta s terapeutom, a svjedoči i konkretnom porastu tjeskobe i osjećaju zatočenosti koji se masovno javljao tijekom tog perioda. Paramount je u međuvremenu producirao i jednako sjajnu australsku verziju, koja ukazuje i na neke suptilne kulturološke razlike u pristupu terapiji, s obje strane terapijskog procesa.

 

Apples Never Fall (Peacock)

Temeljena na istoimenom romanu Liane Moriarty, autorice hita "Big Little Lies", ova pitka obiteljska drama umotana u misterij istražuje posljedice problematične komunikacije u braku i načine na koji nas ponašanja naučena u prošlosti uvjetuju u budućnosti. Priča je smještena na Floridu, u obitelj profesionalnih sportaša koji naizgled vode savršen život i ugledni su članovi zajednice. U stvarnosti, neizgovoreni i potirani problemi bračnog para Delaney (Annette Bening i Sam Neill) kuljaju ispod površine pa eksplodiraju kad Joy Delaney netragom nestane, a njezino se četvero odrasle djece izbezumljeno baca u potragu za majkom pokušavajući deducirati što se zapravo dogodilo i je li uopće živa. Dramaturški se radnja tu račva u dva narativna rukavca, sadašnjost i godinu dana ranije kad im se u roditeljsku kuću uselila sumnjiva žena. Iako obiluje komičnim trenucima i prepuna je zabavnih prevrata, serija je zapravo ozbiljna analiza kapilarnog i razornog širenja traume kojom se obitelj odbija pozabaviti.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više