Novosti

Kronika

Пoвeзивaњe двиje гимнaзиje

Дeлeгaциja гимнaзиje из Maинцa пoсjeтилa зaгрeбaчку прaвoслaвну гимнaзиjу: Гoсти су упoзнaли дoмaћинe с нaчинoм oдвиjaњa нaстaвe у њeмaчкoj шкoли, кoja je цjeлoднeвнa

Mc9qvdamzu5o6spq68reunrcee3

Nastavnici i đaci iz Zagreba i Mainza

Delegacija gimnazije Terezianum iz njemačkog grada Mainca bila je u posjeti Srpskoj pravoslavnoj gimnaziji ‘Kantakuzina Katarina Branković’ u Zagrebu. Tokom dvodnevnog druženja domaćini su se imali prilike upoznati sa specifičnostima njemačkog obrazovnog sustava i radom Gimnazije koju je prije gotovo 90 godina osnovala katolička biskupija.

Ridiger Bajer, profesor ove institucije na čijem je čelu biskup Karl Lhman, objasnio je da je školovanje u njihovoj gimnaziji besplatno budući da se javno financira iz budžeta savezne države Rajnnland-Pfalc.

- Škola je otvorena za javnost i može se upisati svatko tko ispunjava kriterije. Među učenicima ima protestanata, muslimana i desetak njih pravoslavne vjeroispovijesti. Prvi kontakt sa zagrebačkom pravoslavnom gimnazijom ostvaren je zahvaljujući roditeljima jedne od naših učenica - kazao je Bajer, koji predaje geografiju, biologiju i sport.

Pored toga što učenici u ovoj školi uče engleski, francuski, latinski i starogrčki jezik, poseban naglasak stavljen je upravo na fizički odgoj.

- Brojna istraživanja pokazala su da učenici uče bolje kada se bave fizičkom aktivnošću. Zato nedjeljno imamo četiri sata nastave fizičkog, a sportski razredi i po osam do devet sati. Našu gimnaziju pohađale su mnoge poznate osobe, pa je tako jedan od njih košarkaš Patrik Hekman, koji sada igra u NBA ligi - rekao je profesor Bajer i dodao da njihove muške i ženske ekipe predstavljaju saveznu državu na svojevrsnoj učeničkoj olimpijadu u Berlinu s koje se redovno vraćaju s medaljama.

Zagreb su u pratnji profesora Bajera posjetili i učenici Jan Vinsent Bajer i Kara Šmit, koji su nam kazali da je nastava u njihovoj školi cjelodnevnog karaktera. Tako se tokom nastave pripremaju za naredni dan, pa se poslijepodne i navečer mogu posvetiti slobodnim aktivnostima i izlascima. Ono što njemački obrazovni sustav razlikuje od hrvatskog su i praznici. Naime, pored ljetnih, božićnih i uskršnjih, njemački učenici imaju i jesenske, tokom kojih su Jan i Kara posjetili Zagreb.

Gosti iz Njemačke na kraju su izrazili zadovoljstvo svojom posjetom, ali i nadu da će delegacija ove zagrebačke gimnazije naredno proljeće posjetiti Mainc kako bi dogovorali daljnje vidove suradnje. Ostvarenim kontaktom zadovoljni su i domaćini, učenici Petra Telenta i Sergej Madžarević na čelu s v.d. direktorom, protojerejem stavroforom Slobodanom Lalićem. Uz sve to, suradnjom bi ove dvije škole mogle krenuti putem Zagreba i Mainca, gradova prijatelja još od vremena Jugoslavije.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više