Novosti

Društvo

Protiv ukidanja Politike i gospodarstva u strukovnim školama

Gong i GOOD inicijativa oštro se protive najavljenoj reformi srednjih strukovnih škola prema kojoj će predmet Politika i gospodarstvo biti izbačen iz obaveznog dijela kurikuluma

Large skola

S natjecanja učenika srednjih strukovnih škola na Worldskills državnom prvenstvu (foto Željko Hladika/PIXSELL)

Gong i GOOD inicijativa oštro se protive najavljenoj reformi srednjih strukovnih škola prema kojoj će predmet Politika i gospodarstvo biti izbačen iz obaveznog dijela kurikuluma. Ovaj je predmet jedan od rijetkih prostora unutar kurikuluma strukovnih škola koji je mladima pruža obrazovanje o demokraciji, političkom sustavu Hrvatske, političkoj kulturi i participaciji te razvija kod njih demokratske vrijednosti i stavove, koje su nužne kako bi odgovorno sudjelovali i doprinosili društvenom i političkom životu svoje zajednice, ističe se u saopćenju.

Ističu da strukovne škole pohađa gotovo 70 posto hrvatskih srednjoškolaca i srednjoškolki. Oni, prema istraživanju o političkoj pismenosti maturanata i maturantica iz Hrvatske, ostvaruju lošije rezultate kod ispitivanja političkih znanja i vještina nego njihovi vršnjaci gimnazijalci. Usto, odrastaju u društvu u kojem građani sve manje vjeruju u demokraciju, imaju nisko povjerenje u institucije i medije, a sve su izloženiji dezinformacija i teorijama zavjere.

Prema novom prijedlogu, Politika i gospodarstvo postaje obvezan modul samo za pomoćna trogodišnja zanimanja. Reformom je zamišljeno da budući pomoćni kuhari ili pomoćni krojači kao i druga pomoćna zanimanja imaju obvezni predmetni kurikul/modul dok je za većinu strukovnih zanimanja (primjerice automehatroničarima, električarima, cvjećarima) Politika i gospodarstvo definiran kao modul koji može biti obvezni, izborni ili fakultativni. Koji od ovih oblika će biti ponuđen učenicima pojedine škole ovisit će o odluci ravnatelja.

No ima tu nekih nelogičnosti za koje do sada nadležno Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije ponudilo objašnjenje. Npr. kurikulumi predviđaju da monteri strojarskih konstrukcija imaju Politiku i gospodarstvo kao obvezni modul dva sata tjedno, dok će mehaničarima poljoprivredne mehanizacije isti predmet biti ponuđeni u vidu izbornog modula od dva sata nastave tjedno.

Gong i GOOD smatraju izuzetno opasnim izbacivanje ovog predmeta iz nastave jer će takva odluka imati dalekosežne posljedice u vidu srozavanja ionako krhke demokratske političke kulture.

Gong i GOOD pozivaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja i ministra Radovana Fuchsa da objasne nelogičnosti koje smo detektirale i traže da objasne javnosti na osnovu kojih kriterija su selektirali strukovne škole i odlučili koji učenici će učiti i u kojem obliku Politiku i gospodarstvo, a koji neće.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više