Novosti

Politika

Ponos i Kosovo

Masovni prosvjedi protiv održavanja EuroPridea u Beogradu vjesnik su još masovnijih prosvjeda koji se pripremaju kao reakcija na očekivani ishod pregovora o Kosovu na koji Europska unija i SAD tjeraju Vučićevu vlast

Large daska

Prosvjed protiv EuroPridea – Beograd (foto Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL)

Održavanje beogradskog EuroPridea i rasprava o pregovorima o normalizaciji odnosa s Prištinom u Narodnoj skupštini Srbije ovih su dana kao dva brza vlaka zatutnjali jedno prema drugome, prijeteći sudarom koji bi mogao iz temelja uzdrmati srpsku politiku i društvo. Masovni prosvjedi protiv održavanja EuroPridea u Beogradu vjesnik su još masovnijih prosvjeda koji se pripremaju kao reakcija na očekivani ishod pregovora o Kosovu na koji Europska unija i SAD tjeraju Vučićevu vlast kako bi konačno dokazala da Srbija zaslužuje članstvo u Uniji. EuroPride u Beogradu i uvođenje sankcija Rusiji završni su testovi koje bi Srbija trebala položiti prije nego što potpiše "sveobuhvatni sporazum o Kosovu" kojim će se makar posredno pomiriti s kosovskom državnom samostalnošću.

Zbog rata u Ukrajini i sukoba Zapada s Rusijom, vanjski pritisci na Srbiju sve su snažniji i otvoreniji, ali su kao reakcija na njih sve organiziraniji i intenzivniji i unutarnji otpori protiv "europeizacije" Srbije i okretanja leđa Rusiji. Urednica u beogradskom Danasu Jasmina Lukač u svojoj kolumni "Bila sam na litiji", u kojoj piše o prosvjedu koji je prošlog vikenda održan protiv beogradskog EuroPridea, zabilježila je i sljedeće: "Brojnost, mirnoća i ikonografija čini ove političke demonstracije različitim od svih koje sam dosad gledala, počev kao student od Devetog marta, pa nadalje." Što se tiče brojnosti prosvjednika, ona procjenjuje da bi opozicija, kad bi bila u stanju izvesti na ulice toliki broj ljudi, "proglasila da je Vučić pao s vlasti", ali i da bi Srpska napredna stranka "mogla da kruniše Vučića za kralja Aleksandra" kad bi na njihov skup "dobrovoljno i bez organizovane prinude" došlo toliko ljudi. No Lukač se još više dojmila "mirnoća i ikonografija" litije. Zašto? Ovako precizira: "Smirenost ovih litija-demonstracija je na prvi pogled slična mirnim šetnjama mnogih građanskih protesta u Srbiji, a ipak je drugačija. Ona nosi jednu moćniju i mračniju energiju, jedan rastući duh retribalizacije, spajanja novog plemena. Otprilike, kao to što se brže pliva u vodi kada je telo mirno, tako je ovde i mirnoća na površini u službi snage, nema suvišnog mlaćenja po površini. To je podstaknuto jakim arhaičnim simbolima, ikonama, pesmama i najzad, zastavom ogromne dužine u srpskim i ruskim bojama, kojom su učesnici i zaista opipljivo uvezani. Sve je vrlo promišljeno, što ukazuje na vrlo ozbiljnu i pomnu organizaciju, koja svakako nadilazi ljude poput Nenada Popovića ili Vladimira Božovića, ili takozvane srpske desnice. Arhaičnost je upravo to što čini ove političke demonstracije privlačnim narodu, koliko god to Milo Đukanović zvao zaluđivanjem. O sličnoj opijajućoj privlačnosti govori i trenutna svetska pomama za svim ceremonijama sahrane monarha i prenošenja vlasti na naslednika u Velikoj Britaniji."

Vučićeva vlast je pred "moćnom i mračnom energijom litija" ustuknula i odlučila zabraniti Paradu ponosa koja je u subotu, 17. rujna trebala biti kruna beogradskog EuroPridea koji se čitavog ovoga tjedna održava u glavnom gradu Srbije. Sudjelujući početkom tjedna u ceremoniji otvaranja beogradskog EuroPridea, predsjednica Asocijacije EuroPridea Kristine Garina poručila je da je ovo "najvažniji prajd u istoriji dugoj 30 godina" jer je prvi koji se održava izvan Europske unije. No već sljedećeg dana MUP Srbije je službeno zabranio Paradu ponosa kojom je EuroPride trebao biti završen. Srpski MUP je istovremeno zabranio i najavljeni litijaški kontraprosvjed kojim protivnici Parade ponosa namjeravaju spriječiti njezino održavanje.

I premda je Parada ponosa tek jedan od 130 događaja koji će se realizirati tokom beogradskog EuroPridea, Srbiji se ta zabrana već politički obija o glavu. Osude pljušte iz Europske unije i sa zapadne strane svijeta, a dodatno je produbila i unutarnje političke podjele. Organizatori beogradskog EuroPridea, međutim, poručuju da im MUP nije zabranio održavanje Parade ponosa, već samo planiranu trasu kojom je trebala proći središtem Beograda. Stoga najavljuju da će kao kompromisno rješenje predložiti novu rutu kojom će Parada ponosa proći, tvrdeći da će se ona, unatoč svemu, ipak održati.

I američki ambasador u Beogradu Christopher Hill siguran je da će se Parada ponosa održati unatoč zabrani MUP-a Srbije. Sudjelujući na Međunarodnoj konferenciji o ljudskim pravima koja je održana kao dio EuroPridea u Beogradu, Hill je izjavio da nije očekivao da će se u Beogradu održati "Nedjelja EuroPridea" s obzirom na to da je "Srbija zemlja u tranziciji i trenutno se suočava sa velikim izazovima". Kako se EuroPride ipak održava, Hill kaže da "svi u Srbiji mogu da budu ponosni na stvari koje se danas dešavaju u Beogradu". Pritom je stao i u obranu premijerke Ane Brnabić koju je na istom skupu napala i provocirala skupina pripadnika LGBT zajednice zbog zabrane Parade ponosa. Nakon što je naglasio da ga je govor Ane Brnabić "na današnjoj konferenciji posebno ganuo", Hill je onima koji su je provocirali objasnio da "bez njenog odobrenja i potpisa nije bilo moguće da se manifestacija Nedelja Evroprajda održi u srpskoj prestonici" i naglasio da se "u tome ogleda njena vizija da Srbija treba da bude demokratska država, u kojoj svi građani imaju jednaka prava".

Predsjednik Aleksandar Vučić, koji je istovremeno u Narodnoj skupštini obrazlagao i branio izvještaj o pregovorima s Prištinom u proteklih godinu i nešto dana, nije imao ni sličnu podršku sa strane. Vučić je očekivao da će i opozicija, ili makar jedan njezin dio, podržati njegov i Vladin izvještaj, ali opozicijski klubovi zastupnika redom su se izjasnili da to neće učiniti. Opozicijska desnica uglavnom je od njega tražila da prekine pregovore s Prištinom i odbaci sve zahtjeve i pritiske iz Europske unije i SAD-a, pa i po cijenu odustajanja od pristupnih pregovora s EU-om i odricanja od zapadnih investicija. Lijevo-liberalne stranke nisu otkrivale kako bi i o čemu pregovarale s Prištinom, ali su raspravu iskoristile da Vučiću nabiju na nos gotovo sve što ih s njegovom i naprednjačkom vlašću tišti i mimo pregovora s Prištinom. Ni Vučićevo prihvaćanje opozicijskih prijedloga da vladajući i opozicija u parlamentu formiraju zajedničku komisiju koja će predložiti novu platformu za pregovore s Prištinom te da pošalje pisma ruskom i kineskom predsjedniku u kojima će ih još jednom zamoliti da u Vijeću sigurnosti UN-a glasaju protiv primanja u članstvo Kosova, nije ih navelo da odustanu od glasanja protiv njegovog izvještaja.

Opozicija je unisono pregovore o Kosovu pod paskom Europske unije i uz američku asistenciju ostavila kao žeravicu u Vučićevim rukama. Ni "moćne i mračne" litije protiv EuroPridea nisu inicirale podjele u opozicijskim redovima i makar jedan njezin dio potakle da simbolički poruče da su protiv tribalističkog rušenja vlasti Vučićevih naprednjaka, danas zbog EuroPridea, a sutra zbog sporazuma o Kosovu. I srpska opozicija povela se za maksimom "čim, čim gore, tim, tim bolje" i tako će izgleda biti sve dok litije i tribalizam ne zakucaju i na njezina vrata.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više