Novosti

Kronika

Pomoć mladima

Opština Negoslavci sufinansira kupovinu kuća za mlade i mlade porodice u iznosu od 25 hiljada kuna. Javni poziv je otvoren do 7. jula, a osim Negoslavčana, prijaviti se mogu i zainteresovani koji nemaju prebivalište u tom mestu

Posnaieqtyonu91pphqf9e24vqe

Žele zadržati mlađe od 45 – Opština Negolavci

Opština Negoslavci donela je paket demografskih mera, među kojima je i sufinansiranje kupovine kuća za mlade i mlade porodice u iznosu od 25 hiljada kuna. Javni poziv je otvoren do 7. jula, a osim Negoslavčana, prijaviti se mogu i zainteresovani koji nemaju prebivalište u Negoslavcima, ali se u tom mestu, nakon kupovine kuće planiraju nastaniti.

- Uslov je da je podnosilac zahteva mlađi od 45 godina. Naš cilj je da pomognemo mladim ljudima i porodicama i da ih zadržimo na području naše opštine, a takođe želimo da pružimo priliku i ostalima koji žele da kupe kuću i žive u Negoslavcima. Sredstva od 25 hiljada kuna po jednoj kući, odnosno porodici su bespovratna – ističe načelnik opštine Negoslavci Dušan Jeckov dodajući da su u opštinskom budžetu za ovu godinu predvideli ukupno 150 hiljada kuna.

- Pozivam mlade i mlade porodice da se prijave. Bićemo srećni ako iskoristimo raspoloživi iznos u ovom prvom javnom pozivu. Ako se to ne dogodi, raspisaćemo novi. Inače, javni poziv se odnosi na porodice koje imaju kupoprodajne ugovore za 2019. i 2020. godinu i naravno u ovom periodu do 7. jula – pojašnjava Jeckov.

Uz javni poziv objavljen je i pravilnik sa kriterijumima i načinom bodovanja pristiglih prijava. Detaljno se može proučiti jer je dostupan u Službenom vjesniku Vukovarsko-sremske županije, na web stranici Opštine Negoslavci i Oglasnoj tabli.

- Dajemo prostor mladim ljudima da se u kupljenu kuću usele u periodu od dve godine. Na području Negoslavaca ima preko stotinu praznih kuća, neke su odmah useljive, a neke se prvo moraju adaptirati, kako bi bile uslovne za život. Pružamo čak i mogućnosti ljudima koji su već vlasnici nekretnine da konkurišu, s tim što neće ostvariti bodove, ali će zato dobiti bodove onaj ko nema u svom vlasništvu nekretninu. Boduje se i to da li je porodica višečlana, koliko ima dece …. Kriterijumi su detaljno razrađeni – navodi Dušan Jeckov.

Prema njegovim rečima, starije kuće koje su predviđene za renoviranje u Negoslavcima mogu se kupiti po ceni od 5000 do 10.000 evra, dok su adaptirane kuće, novije izgradnje, u proseku od 20.000 do 40.000 evra.

Za Opštinu Negoslavci koja prema poslednjem popisu stanovništva iz 2011. ima ukupno 1463 stanovnika, ova demografska mera je veliki iskorak.

- Mi smo kao relativno mala opština ponosni što smo na poslednjoj sednici Opštinskog veća doneli paket demografskih mera. Osim sufinansiranja kupovine kuća mladim porodicama, odlučili smo da pomognemo i mladim preduzetnicima i obrtnicima, a za tu namenu smo predvideli ukupno 100 hiljada kuna – ističe načelnik Jeckov.

Paket demografskih mera težak je 280 hiljada kuna, a u okviru paketa predviđeno je i po dve hiljade kuna za svako novorođeno dete, pomoć roditeljima prvačića za polazak u školu u iznosu od 500 kuna po đaku, isto toliko za mesečne stipendije za šest studenata što je godišnje ukupno 30 hiljada kuna, a sufinansiraće i matursku zabavu za najstarije osnovce.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više