Novosti

Društvo

Poludjeli kompas

Otkrivanje seksualne orijentacije predizbornih kandidata u koje se upustio Zagreb Pride izazvalo je negodovanje većine ostalih LGBTIQ+ udruga

Large intrigator  dragan

Mikrofon (ni)je vaš – Franko Dota (foto Žarko Bašić/PIXSELL)

U posljednjih nekoliko mjeseci svjedočili smo nekoliko slučajeva prisilnog otkrivanja seksualnog identiteta. Jedan od najupečatljivijih primjera je aktualna objava tzv. "LGBT izbornog kompasa" udruge Zagreb Pride. "U tom dokumentu bez pristanka svih osoba uključena su imena desetorice kandidata i jedne kandidatkinje za parlamentarne izbore, koje su označene kao LGBTIQ+ osobe", stoji u kontrapriopćenju koje je potpisalo šesnaest LGBTIQ+ inicijativa i udruga: Ponosni Zagreb, kolekTIRV, Iskorak, Dugine obitelji, Zbeletron, K-zona, Lezbijska organizacija Rijeka Lori, LeZbor, Qsport Zagreb, House of Flamingo, Proces Pula, ZaPravo, Centar za građanske inicijative Poreč, Grof Darkula, Drum'n'bijes i Neurodivergent Nights.

U kontrapriopćenju se navodi da je inkriminirani izborni "kompas" objavljen bez pristanka navedenih osoba, redom Damira Habijana i Ivana Ćelića te Marka Pavića iz HDZ-a, Branka Kolarića iz SDP-a, Franka Dote nezavisnog kandidata iz kvote SDP-a, Jelene Miloš, Leonarda Pierobona, Nikole Zdunića, Tomislava Vukoje i Gordana Bosanca iz platforme Možemo! kao i Domagoja Hajdukovića iz Socijaldemokrata.

"Takav čin izazvao je široko negodovanje (...) te je potaknuo raspravu o pravima na privatnost i osobnu autonomiju", piše između ostalog u priopćenju u kojem aktivisti upozoravaju da prisilno otkrivanje identiteta nije samo kršenje privatnosti, nego je riječ o etičkom problemu koji može trajno narušiti mentalno zdravlje pojedinca, destabilizirati obiteljske odnose i ugroziti osobnu sigurnost.

Novosti su kontaktirale Franka Dotu, izvršnog koordinatora Zagreb Pridea koji nam je na kritike udruga ustvrdio da "nitko od navedenih nije prisilno autan, već su navedeni političari tome dali svoju privolu ili su pak prethodno u javnosti sami ili drugi za njih iskazali njihovu seksualnu orijentaciju". Njegove riječi potvrdio je Branko Kolarić, no Gordan Bosanac rekao je da nitko na silu ne smije biti autan, a predsjednik SDP-a Peđa Grbin, smatra da je takva odluka privatna stvar. Da li je Dotina objava bila motivirana njegovom izbornom kandidaturom na listi SDP-a?

- Ideja o našem kompasu sazrela je u siječnju u jeku "afere Habijan" (predsjednik Zoran Milanović javno je iznio mišljenje da je ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan gej, op. a.) kada ja nisam bio ni blizu bilo kakve kandidature, a zbog aktivističke dosljednosti odlučili smo ipak ići s kompasom unatoč tome što to sad može samo naštetiti mojoj kandidaturi, odnosno preferencijalnim glasovima - tvrdi Dota. U Zagreb Prideu otišli su korak dalje te objavili i seksualni identitet članova tehničke Vlade.

- To je fora kao što ste mogli vidjeli. Ja sam išao gledati njihove pojedinačne imovinske kartice u kojima piše bračno stanje, primanja supružnika i ostalo - obrazložio je Dota neobičan način na koji je u potonjem slučaju zaključio tko je gej, a tko strejt.

Daniel Martinović iz Duginih obitelji kazao je Novostima da je nekoliko povezanih LGBT organizacija dobilo informaciju da su određene osobe kontaktirane naknadno, nakon što je "kompas" već objavljen. Dojam je, kaže, da nije sve najtransparentnije objavljeno, u maniri sličnih kompasa iz inozemstva.

- Nemamo mi problem s autanjem, nego s načinom na koji se to radi, a vama se u drugu ruku povećava vidljivost - kazao je Martinović aludirajući na Dotinu izbornu kandidaturu i promociju SDP-a, dodavši da je to očito iz činjenice koliko se prije ili poslije govorilo o Doti.

- Stvar je u tome da nisu svi jednako bili kontaktirani, niti je svima jednako bilo rečeno da će osvanuti na kompasu. Pitanje kako se osoba identificira je puno kompleksnije nego reći "on je gej ili ona je lezbijka" - kazao je Martinović.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više