Novosti

Politika

Politički kaos u Crnoj Gori

U trenutnoj pat-poziciji dobitnik je Abazović, smatra urednica mportala Danica Nikolić. Aktualna većina nastoji izbjeći izbore koji bi otvorili prostor za povratak DPS-a na vlast

Large crnagora

Antivladin prosvjed u Podgorici održan je i 20. decembra (foto Stevo Vasiljevic/Reuters)

Mjesecima traje politička kriza u Crnoj Gori, kriza u kojoj je izglasano nepovjerenje aktuelnoj Vladi koju predvodi Dritan Abazović, ali lider koalicije Crno na bijelo – koja u Skupštini Crne Gore ima četiri od ukupno 81 poslanika – i dalje vodi tu istu Vladu. Iako je formirana nova parlamentarna većina od 41 poslanika koji su stavili potpis za kandidaturu Miodraga Lekića za mandatara nove vlade, predsjednik države Milo Đukanović odbio je iz formalnih razloga prihvatiti kandidaturu lidera stranke Demos, između ostalog i zato što pripadnici nove većine isprva nisu dostavili i svoje potpise, te predložio raspuštanje Skupštine i raspisivanje novih izbora. Na to je parlamentarna većina promijenila Zakon o predsjedniku, a prema tim izmjenama Đukanović je dužan provesti konsultacije sa političkim partijama i mandat dodijeliti kandidatu većinu. Đukanović je taj Zakon potpisao, ali i poručio da ga neće primjenjivati jer ga smatra neustavnim, s obzirom na to da parlament time preuzima dio njegovih ustavnih ingerencija. To je pat-pozicija u kojoj je najveći dobitnik Abazović, ističe glavna urednica mportala Danica Nikolić.

- Abazoviću najviše odgovara haos koji vlada u upravljanju državom, čija je kruna skandalozno rušenje Ustava usvajanjem Zakona o predsjedniku, uprkos protivljenju građana, partnera iz Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i Venecijanske komisije. Okosnicu te većine čini proruski i prosrpski Demokratski front, koji predvode ljudi osumnjičeni za učešće u pokušaju državnog udara 2016. Njima je svejedno da li će biti formirana Vlada sa Lekićem na čelu, kada i Abazović apsolutno ispunjava sve zadatke koje oni postave pred njega. U suštini, ne treba im bolji premijer – objašnjava ona te dodaje da je njihov jedini cilj što duže održavanje na vlasti bez vanrednih izbora.

A te izbore zahtijevaju i hiljade antivladinih prosvjednika koji već mjesecima protestiraju na crnogorskim ulicama. Međutim, u međuvremenu su nedostajeći potpisi skupštinskih poslanika Đukanoviću i dostavljeni. A izbora nema bez nedostajuća četiri člana Ustavnog suda, pa tako taj sud ne može odlučivati o ustavnosti zakona koje donosi parlament. To opet ide u prilog istoj ovoj većini koja je promijenila zakone i, ističe naša sagovornica, otjerala u penziju sve sudije sa navršenih 66 godina života, pa samim tim onesposobila i Ustavni sud. Ukoliko se nova Vlada formira temeljem spornih izmjena Zakona o predsjedniku, iz EU-a poručuju da bi u januaru mogli zaustaviti dalje pregovore o pristupanju Crne Gore. Osim što bi to značilo izolaciju zemlje, ujedno se radi o opasnoj situacija po Crnu Goru, jer se otvara sve veći prostor za uticaj Srbije i Rusije.

- Od promjene vlasti, nažalost, ova država nazaduje u pregovorima sa EU-om. To nam govore svi dosadašnji izvještaji, formalna i neformalna upozorenja Bruxellesa, a dodatna izolacija u slučaju izbora Vlade za trenutnu bi vlast predstavljala ispunjenje sna – mogućnost da bez ikakve kontrole sprovode svaki svoj naum i na silu uguraju Crnu Goru tamo gdje ne želi, u "Otvoreni Balkan", "srpski svet", "rusku guberniju", zovite kako hoćete, svakako je propast - dodaje Nikolić.

Politički haos u Crnoj Gori otvara prostor za povratak Đukanovićevog DPS-a. Naša sagovornica kaže da tu stranku u ovom trenutku treba vidjeti kao lidera proevropskog i procrnogorskog bloka partija i organizacija, a manje kao pojedinačan politički subjekt. Dodaje da promjene kod njih jesu vidljive, ali da moraju biti još vidljivije. Ističe da oni koji tek povremeno bace pogled na sjednicu Skupštine i dalje vide ista lica u njihovim klupama kao i prije 20 godina. Još uvijek se navikavaju na svoj opozicioni status i nedostaje im, kada je riječ o javnim nastupima, dodatne "gerilske" energije i iskoraka iz skupštinske uštogljenosti. Što se samog Đukanovića tiče, Nikolić smatra da on nije dozvolio da institucija predsjednika – ne on lično – bude uvučena u dnevno politikantsko blato ili kršenje zakona i Ustava.

- Ako njegova partija bude imala dovoljno snage, političkog takta i mudrosti da sačuva i ojača sve trenutne prednosti koje su joj pružene – podršku građana i međunarodne zajednice, jedinstvo proevropskog bloka, apsolutni haos u vladajućoj strukturi – ali i da tome pridoda pružanje šanse novim ljudima i eventualne razgovore sa drugim partijama koje pokazuju makar tračak evropske orijentacije, onda imaju ozbiljne šanse za povratak na vlast - ističe ona.

Korupcionaške afere postepeno se zaboravljaju, ali korupcija ide i uz ovu vlast, što je pravilo. Nikolić zaključuje kako se od obećanja aktuelne vlasti da će razotkriti "mutne poslove" prethodnika ispunilo jako malo.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više