Novosti

Društvo

Pokrenuta peticija za uvođenje seksualnog odgoja u škole

Više od 15 udruga pokrenulo je peticiju za uvođenje seksualnog odgoja u škole

Large peticija

(foto reci.hr)

Portal Reci.hr uz podršku 16 udruga pokrenuo je peticiju za uvođenje sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja u škole kao obveznog nastavnog predmeta. Poticaj im je bio kampanja Nisam tražila koja je, kako kažu, razotkrila razmjere seksualnog uznemiravanja i nasilja u obrazovnim ustanovama, na radnim mjestima i na ulicama naših gradova. Jer, nastavljaju, sveobuhvatno seksualno obrazovanje unutar sustava obrazovanja jedan je od najvažnijih alata u prevenciji seksualnog uznemiravanja i nasilja.

"Razmjeri ovog problema, za koji nitko ne želi preuzeti odgovornost, zastrašujući su: svako peto dijete doživjelo je neki oblik seksualnog nasilja, a više od 90 posto seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja ne bude nikada prijavljeno ili otkriveno”, stoji u priopćenju organizatora peticije.

Zdravstveno obrazovanje koje je 2019. godine uvedeno kao izvannastavni predmet, drže organizatori peticije, nije ni adekvatno niti se provodi. Također dodaju kako su istraživanja provedena među mladima prije deset godina pokazala da 83 posto njih želi seksualnu edukaciju u školama, što je potvrdilo i istraživanje provedeno prije tri godine u kojem su mladi u Hrvatskoj odgovarali na pitanja što znaju i što uče o seksualnosti, a 80 ih se izjasnilo da žele seksualno obrazovanje u škole.

"Konkretno, žele učiti o slobodnom i informiranom pristanku, reproduktivnom zdravlju, o rodno uvjetovanom nasilju, rodnom identitetu i seksualnoj orijentaciji te seksualnom nasilju. Žele, dakle, učiti o temama koje postojeći izvannastavni predmet Zdravstvenog odgoja trenutno ne pokriva”, ističu organizatori peticije.

Dodaju i kako je država dužna djeci i mladima unutar sustava javnog obrazovanja pružiti informacije koje će im pomoći da čuvaju i štite seksualno i reproduktivno zdravlje i prava.

"Država je dužna pružiti im znanje temeljem kojeg mogu prepoznati seksualno nasilje i na njega reagirati. Brojne kampanje posljednjih godina u Hrvatskoj i regiji pokazale su da su žene i djevojčice spremne prekinuti šutnju i progovoriti o nasilju koje doživljavaju. Red je na državi da prekine šutnju i adekvatno pristupi prevenciji seksualnog nasilja. Uvedite obvezno seksualno obrazovanje u škole i preuzmite odgovornost”, poručili su organizatori peticije.

Podupiratelji Peticije:

Platforma za reproduktivnu pravdu, Pravda za djevojčice, Jedna od nas, Spasime, Građanska inicijativa STOP NASILJU Šibenik, organizacija civilnoga društva CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Ženska soba - Centar za seksualna prava, RODA - Roditelji u akciji, PaRiter, Domine, Nepokorne - grupa za nenasilje i ženska prava, Zagreb Pride, SOS Rijeka - Centar za nenasilje i ljudska prava, Zaklada Solidarna, Dugine obitelji, U dobroj vjeri…

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više