Novosti

Društvo

Podignuta optužnica protiv navijača Dinama zbog zastrašujućeg transparenta

Općinsko državno odvjetništvo tereti šestoricu okrivljenika koji su izvjesili transparent ‘Jebat ćemo srpske žene i djecu’ za počinjenje kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju. U optužnici je predloženo da im se produži istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja tog djela

Jpx3tyrmtm9bxyevuafat67qja3

Jeziva poruka s Kustošije (foto Nikola Šolović)

Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo (ODO) podiglo je pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu optužnicu protiv šestorice muškaraca, pripadnika navijačke skupine Bad Blue Boysi, koji su 11. juna na zagrebačkoj Kustošiji izvjesili tranparent ‘Jebat ćemo srpske žene i djecu’. Na zastrašujućim fotografijama koje su istog momenta postale viralne vidjelo se i da navijači Dinama gaze šalove nogometnog kluba Crvena zvezda te majicu Partizana.

ODO tereti 21-godišnjaka, trojicu 20-godišnjaka i dvojicu 22-godišnjaka za počinjenje kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju. U priopćenju se navodi da su se okrivljenici ‘zajedno i po dogovoru okupili s više nepoznatih osoba, a nakon što je prethodno prvookrivljenik samostalno izradio transparent uvredljivog sadržaja za osobe druge nacionalnosti, pri čemu je u zadnjoj riječi stilizirao slovo ‘u’, a tekst prema svom sadržaju i izgledu izražava i potiče nasilje i mržnju prema pripadnicima jedne nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj’.

Smatra se da su okrivljenici bili motivirani netrpeljivošću prema pripadnicima ‘jedne nacionalne manjine’ i da su namjeravali kod drugih osoba izazvati nasilne oblike ponašanja, netrepeljivost i prijezir prema osobama druge nacionalnosti. Također, u priopćenju se navodi da su okrivljenici zapalili baklje i glasno uzvikivali riječi koje pozivaju na nasilje i mržnju.

Općinsko državno odvjetništvo u optužnici je predložilo da se šestorici produži istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a koji im je ranije bio određen temeljem rješenja suca istrage. Svi su priznali krivnju, a predviđena kazna za pomenuto kazneno djelo je do tri godine zatvora.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više