Novosti

Kronika

Počela školska godina i u zagrebačkoj pravoslavnoj gimnaziji

Direktor gimnazije ‘Kantakuzina Katarina Branković‘ Slobodan Lalić kaže da je škola spremna za održavanja sva tri moguća vida nastave, kretanje i međusobno druženje učenika različitih razreda je ograničeno, a posjete su zabranjene

Fzyoglmicbm8c186g0fy3uhds5o

Prvi dan u pravoslavnoj gimnaziji (foto Spog)

Početak školske godine u Srpskoj opštoj pravoslavnoj gimnaziji ‘Kantakuzina Katarina Branković‘ u Zagrebu prošao je u znaku protuepidemioloških mjera i brojnih ograničenja koje je za učenike i nastavno osoblje propisalo nadležno Ministarstvo i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

- Prvog dana školske godine sva četiri razredna odjeljenja imala su sat razredne zajednice na kojem su, osim informacija o nastavi, učenici dobili i upute o pridržavanju mjera protiv korone - rekao je za Novosti direktor gimnazije protojerej stavrofor Slobodan Lalić.

Ove godine, umjesto kabinetske nastave, svako odjeljenje bit će u svojoj učionici u kojoj će se izmjenjivati profesori. - Osigurali smo razmak između klupa i sredstva za dezinfekciju, a nošenje zaštitnih maski je obavezno. Svaki učenik je dobio pet maskica što je donacija načelnika općine Krnjak Dejana Mihajlovića. Uslovno rečeno, najlakše je s učenicima četvrtog razreda, s obzirom da ih je deset, dok smo za 24 učenika prvog razreda morali pronaći najveću učionicu. Kretanje i međusobno druženje učenika različitih razreda je ograničeno, a zabranjene su i posjete - ističe Lalić, dodajući da će se jedino nastava tjelesnog održavati u sportskoj dvorani.

Naša škola spremna je za održavanja sva tri moguća vida nastave. Školski kalendar predviđa nastavu uživo u učionicama, s čim smo mi i počeli, ali smo spremni i za on-line nastavu ili za kombinirani oblik u slučaju da neki učenici ili odjeljenja moraju u samoizolaciju, rekao je Lalić. Naglasio je i da će se učenici koji žive u učeničkim domovima trebati pridržavati njihovog sistema protuepidemijskih mjera.

Iako je običaj da početak školske godine započinje molebanom, on ove godine nije održan da se učenici ne okupljaju, ali će mitropolit Porfirije obići svako odjeljenje. Atmosferu ilustrira činjenica da se ove godine učenici viših godina, koji se sreli nakon više mjeseci, nisu izgrlili i rukovali, kakvi su već naši običaji, zaključio je Lalić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više