Novosti

Politika

Plakati po Petrinji protiv Festivala ojkače

Četvrti festival ojkače u Petrinji u subotu, 19. oktobra, u 18 sati, u Hrvatskom domu održat će se uz policijsku zaštitu: ‘Protivnici manifestacije samo skupljaju političke poene’, kaže Mara Vilus

Četvrti Festival ‘ojkače’ u Petrinji, u organizaciji SKD ‘Prosvjeta’ pododbor Petrinja, a pod pokroviteljstvom Grada Petrinje, održat će se danas u 18 sati u Hrvatskom domu u Petrinji. No kao i protekle tri godine protiv pjesme se dižu određene skupine pozivajući, kako su naveli na plakatima koji su protekle noći osvanuli po centru Petrinje ‘Hrvati, Hrvatska vas zove. Petrinjci zaustavimo mirnim protestom i hrvatskom pjesmom četničko orgijanje Mare Vilus, članice Srpskih sestara ‘srpske krajine’.

- Idem do kraja. Neće me uplašiti kao što nisu ni do sada. Hrvatska je moja domovina, u njoj nisu samo oni rođeni nego ja i svi mi drugi. Ovo sve me ne iznenađuje jer je i dosad bilo raznih provokacija. Protivnici manifestacije time samo skupljaju političke poene, kaže Mara Vilus, predsjednica petrinjskog pododbora SKD-a ‘Prosvjeta’.

U zemlji u čijim se temeljima nalazi antifašizam kao i u samom Ustavu RH, proziva se žena, organizatorica ove manifestacije, antifašistkinja čiji su preci bili antifašisti.

- Nemam nikakve veze sa četništvom niti sa udruženjem za koje me prozivaju. Moji svi preci su bili antifašisti , moja tetka po majci je Milanka Kljaić, narodni heroj – istakla je Mara Vilus.

Ova manifestacija koja okuplja pjevačka društva iz Hrvatske i inozemstva svih proteklih godina nije prolazila bez problema. Zbog prijetnji branitelja u srpnju 2018. godine festival je odgođen, a u listopadu prošle godine festival je održan ali uz prosvjed braniteljskih udruga.

- Prijetnjama i prosvjedima zastrašuju izvođače, iako u našim društvima ima i Srba i Hrvata kao i ostalih nacija. Na prvom i drugom festivalu nismo imali policijsku zaštitu, a prošli i ovogodišnji festival sam prijavila kao javni skup zbog čega će nas čuvati policija. No veoma je jadno i žalosno što moramo biti zaštićeni kako bismo pjevali. Demokracija je narušena i uvijek moramo živjeti u nekakvom strahu. Zakon se očito ne primjenjuje prema svima na isti način. Pjesma je ta koja ljude zbližava i oplemenjuje nemirne duhove. No probleme stvaraju oni koji si ne dozvole da do njih dopre pjesma, jer u protivnom to ne bi činili - zaključila je Mara Vilus.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više