Novosti

Kultura

Писци у рaљaмa трeндoвa

Писци испуњaвajу вoљe њихoвих финaнциjeрa кaкo би зaдoвoљили трeндoвe. Tрeнд je кaпитaлистичкa пoдвaлa књижeвнoсти, рeкao je пjeсник, писaц и нoвинaр Maркo Toмaш нa Фeстивaлу крeaтивнoг писaњa у Гoрскoм кoтaру

Large informator pisci u raljama   %c4%86irilica

Razgovor s piscima

U sklopu Festivala kreativnog pisanja koji se, kao i Ljetna škola kreativnog pisanja Centra za kreativno pisanje, odvio u dvorcu Stara Sušica u Gorskom kotaru, održan je niz predavanja, predstavljanja knjiga i razgovora. Pod nazivom "Od njih učimo, s njima pišemo" održan je razgovor poznatog pjesnika, pisca i novinara Marka Tomaša te književnika, novinara i urednika u Novom listu, Davora Mandića koji je moderirala Staša Aras.

U razgovoru je pokriven širok spektar tema, od samog pitanja izbora književnosti kao karijere, preko pritiska izdavača na autore i novog prijedloga Zakona o hrvatskom jeziku, a sudionici su čitali pjesme iz svojih zbirki.

Zanimljivo je da su i Tomaš i Mandić, uz to što su književnici, također i novinari, no u posao su ušli drukčijim putem - Mandić je iz novinarstva došao do pisanja književnih djela, dok je Tomaš iz književnosti stigao u novinarstvo. Mandić se osvrnuo na profil pisaca u Hrvatskoj te istaknuo da su većina njih hobisti zbog načina na koji pišu. "da bi se na hrvatskom tržištu knjiga opstalo morate biti lud kao Karakaš i znati se dobro prodati, ali ne može to svatko", rekao je.

- Većinom hrvatski pisac radi neki drugi posao. Ako ima sreće onda je taj posao vezan za pisanje. Ja sam u početku mislio da to nije dobro, da pišem i onda da pišem, da to nema smisla, da nema odmora, ali u principu me to pisanje u novinama, taj utilitarni tekst drži u trendu. Za verbalizaciju misli potreban je sustav i aparat kojim se verbalizira. Ako to moraš raditi i imati čistu misao koja je razumljiva drugome, a to je u novinarstvu jako važno, onda nemaš problem s verbalizacijom tih ideja i stavljanjem ideja u riječi – kazao je Mandić.

Dodao je da se "umorio od prodavanja magle", misleći pritom na kontekst u kojima pisci zarađuju te istaknuo da radi na tome da promijeni to u svom životu, a najavio je i da trenutno radi na novoj knjizi. Tomaš je pak naglasio kako se, s obzirom na to da nije klasični novinar, u novinarstvu drži istih principa kakve je sebi zadao u književnosti, te mu to "naizgled prolazi već dosta dugo".

- Imao sam period kad su moje zbirke bile jako tanke, a to je dolazilo od pitanja izdavača: "Šta imaš novo? Šta ima novo?". "U jednom trenutku sam izašao iz pisanja poezije zbog očekivanja ljudi" – objasnio je Tomaš.

Razgovaralo se o nadolazećoj generaciji pisaca te trendovima i njihovoj ulozi u svijetu književnosti, na što je Tomaš rekao da "pisci ispunjavaju volje njihovih financijera kako bi zadovoljili trendove".

- Trend je kapitalistička podvala književnosti. Nekad su postojale epohe i doba koja su trajala dugo, trendovi su nešto što kratko traje, ako ste u trendu trajete godinu-dvije dana. Ako ste pripadnik epohe trajete puno dulje, a sad smo došli do toga da nasjedamo trendovima, bavimo se temama koje su aktualne, a faktički iz Brisela direktiva koja nam govori o čemu treba da pišemo, pa će oni to financirati – kazao je Tomaš.

Dotaknuli su se značaja pisca u društvenom smislu, oko čega su se složili da pisac više nema toliko značaj kakav je imao nekada te da je "danas pisac u tržišnoj niši". Suvremeni liberalni kapitalizam teži ka zatvaranju ljudi u niše koje su međusobno sukobljene, zbog čega nema jedinstva niti kolektivizma.

Potaknuti novim prijedlogom Zakona o hrvatskom jeziku, razgovarali su o očuvanju jezika, na što je Tomaš rekao da ga država kreće štititi jer će postati endem i izumrijeti. Mandić je pak kazao da je "najbolja stvar koja se mogla dogoditi jeziku, pojava nekakve bulumente ocvalih profesora i pisaca koja promovira ideju Zakona o jeziku, zato što tada počinje promišljanje o jeziku, tada ustaju u obranu jezika i oni koji inače o jeziku uopće ne razmišljaju".

- Jeziku će se desiti ono što mu se ima desiti. Nacionalistički, pomalo desničarski rigidni promišljatelji jezika, stvaraju jezik zato da bi i dalje radili distinkciju prema srpskom. Većini njih treba ta distinkcija, ne treba njima sačuvati hrvatski, već im treba nesrpski jezik – zaključio je Mandić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više