Novosti

Kronika

Približavanje poezijom

U okviru Dana srpske kulture u novim prostorijama SKD-a "Prosvjeta" u Zagrebu održava se književni program "Čitanje drugih". Gostovali Staša Aras, Marko Tomaš, Ivan Ergić i Dejan Matić. U nedjelju čitaju Ivica Prtenjača, Korana Serdarević i Antej Jelenić

Large drugi 8

Čitanje poezije u petak privuklo je puno publike

U okviru Dana srpske kulture koji se ove godine u organizaciji SKD-a "Prosvjete" odvijaju pod motom "Umjetnost približavanja", u prostorijama "Prosvjete" u Zagrebu od 15. do 17. oktobra održava se književni program "Čitanje drugih".

U duhu poticanja komunikacije i stvaranja vidljivosti društvenih problema kroz umjetničko djelovanje s ciljem poticanja na društvene promjene i što boljim povezivanjem kulturno umjetničke scene na ovim prostorima, zamišljeno je da pisci i pjesnici čitaju po svom izboru književne i poetske tekstove pisaca iz regije, rekla je na otvaranju manifestacije Davorka Perić, voditeljica kulturnih programa u Prosvjeti i autorica koncepta.

Prisutne je pozdravio i potpredsjednik "Prosvjete" Siniša Tatalović.

– "Prosvjeta" razvija interkulturalni pristup kulturi, što znači da naša neće biti zatvorena za druge, nego da želimo participirati u kulturi drugih, posebno većinskog naroda s kojim živimo. Naše društvo došlo je u posjed obiteljskog srebra, odnosno bloka zgrada i zemljišta od 5.000 kvadrata koji su nekad pripadali "Prosvjeti", a koji su prije pola vijeka oduzeti i prije koju godinu vraćeni. Te prostore planiramo urediti kako bismo mogli naše kulturne programe podići na viši nivo, a nadam se da će za nekoliko godina ovdje biti Srpski kulturni centar koji će zadovoljiti potrebe naše zajednice i biti mjesto kulturnog susretanja u Zagrebu - rekao je Tatalović.

Podsjetio je da su ovogodišnji Dani srpske kulture drugačiji nego bilo prethodnih godina.

- Proširili smo ih na period od mjesec dana. Cilj nam je da realiziramo i one programe za biranu publiku koji će našu zajednicu prezentirati na drugačiji način nego do sada, s obzirom da naša kultura nije samo tradicionalna. Takav pristup ćemo i dalje njegovati s puno novih sadržaja, pogleda i aktivnosti za koje se nadam da će u skoroj budućnosti privući i mlade ljude koji suštinski nedostaju jer se nalaze u nekoj vrsti kulturne izolacije - naglasio je Tatalović.

Pozdravio je i učitelj(ic)e srpskog jezika i kulture po modelu C koji su u Zagrebu polazili seminar s ciljem unapređenja obrazovanja na srpskom jeziku i pismu.

– Vi ćete pomoći da "Prosvjeta" dobije što više mladih ljudi, jer samo na taj način sve što radimo ima smisla - podvukao je na kraju izlaganja.

Pjesnikinja Staša Aras predstavila je svog prvog gosta pjesnika Marka Tomaša koji je tom prilikom čitao pjesme i poetske zabilješke Srđana Valjarevića, Selvedina Avdića i Mehmeda Begića. Staša Aras je čitala pjesme Tibora Hrs Pandura, Maše Seničić, Marije Draganić i Radmile Petrović.

Oboje su se u razgovoru složili da je bitno razvijati kulturu i umjetnost na ovim prostorima i čitati autore koji su iz nekih drugih novonastalih država, s obzirom na suženost u obrazovnim programima.

Za subotu je najavljeno gostovanje Ivana Ergića i Dejana Matića, a za nedjelju Ivice Prtenjače, Korane Serdarević i Anteja Jelenića.

Tom prilikom najavljena je i izložba "Umjetnost približavanja" koja će od 25. oktobra do 15. novembra također biti održana u prostorima "Prosvjete". Izložba je nastala kao rezultat suradnje "Prosvjete", organizacije Kuda.org iz Novog Sada i kolektiva "Škart" iz Beograda i na njoj će biti predstavljeni radovi dvadesetak umjetnika iz Hrvatske i Srbije. Zajednička izložba rezultat je zajedničke kustoske selekcije Davorke Perić i Zorana Pantelića iz Kuda.org-a s ciljem ukazivanja na društvene fenomene, a onda i pokretanje procesa društvenih promjena.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više