Novosti

Kronika

Пeт Дaнa Србa

Tрaдициoнaлнa мaнифeстaциja културнoг ствaрaлaштвa нa истoку држaвe нajстaриja je нa нивoу Српскoг културнoг друштвa 'Прoсвjeтa', a зa циљ имa прикaзaти прoтeкли jeднoгoдишњи рaд 19 пoдoдбoрa кojи дjeлуjу нa тoм пoдручjу

A643x50zw03ol4jqobyxa7amhu3

Detalj s 19. manifestacije 'Dani kulture Srba'

Ovogodišnji Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema u organizaciji regionalnog Koordinacionog odbora Srpskog kulturnog društva ‘Prosvjeta’ održavaju se kroz pet programskih dana. Nakon Smotre recitatora i Smotre literarnog stvaralaštva, koje su kao uvertira održane još 24. i 25. maja u Borovu i Bršadinu, Dani su nastavljeni 27. novembra. Prosvjetin pododbor u Bršadinu bio je domaćin prvog programa manifestacije koju je zvanično otvorio generalni sekretar Prosvjete Srđan Tatić, naglasivši kako je reč o najstarijoj manifestaciji na nivou društva, s najviše programskih dana i učesnika.

- Cilj nam je prikazati jednogodišnji rad Prosvjetinih pododbora na našem području kojih je 19, od ukupno 51. Prosvjeta kroz svoje programske ciljeve radi na tome da se sačuva identitet, pa tako i kroz Koordinacioni odbor u Vukovaru. Želim da se naši pododbori omasove, članstvom i kvalitetnijim programskim sadržajima - rekao je Tatić.

U programu su učestvovali: predsednik Prosvjetinog pododbora Bijelo Brdo Slobodan Nešić u ulozi recitatora, te mladi recitatori Vladan Smiljanić iz Osnovne škole Bršadin i Olja Kikanović iz Osnovne škole Dalj, koji su na Smotri recitatora u Borovu osvojili prvo i drugo mesto. Učestvovali su i Plesna grupa ‘Venera’ iz Vukovara, Vokalno-instrumentalni etno ansambl ‘Đurđevak’ iz Bobote, Muška pevačka grupa SKUD-a ‘Jovan Jovanović Zmaj’ iz Bijelog Brda i KUD ‘Vaso Đurđević’ iz Bršadina. Predsednik Prosvjetinog Koordinacionog odbora Tihomir Sekeruš iz Bijelog Brda uručio je učesnicima programa zahvalnice i prigodne darove.

Nakon svečanog otvaranja u Bršadinu, pododbor Prosvjete u Jagodnjaku je 3. decembra bio domaćin Dramske večeri na kojoj su se amateri iz Pačetina predstavili komedijom ‘Kad ministar prdne’, koja je premijerno izvedena na ovogodišnjem MESDAM-u. U Trpinji je 4. decembra upriličen Susret folklornih društava, a u Osijeku će se 7. decembra okupiti pesnici.

Poslednji program planiran je za 17. decembar u Vukovaru. Manifestaciju je pokrenuo i sve do svoje smrti uspešno organizovao Branimir Kurucić, dugogodišnji predsednik KUD-a ‘Sloga’ i Prosvjetinog Koordinacionog odbora za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srem iz Vukovara. Po osnivaču je nazvana i nagrada, koja će ovogodišnjem laureatu biti uručena na svečanom zatvaranju u Vukovaru.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više