Novosti

Društvo

Osuđen zbog govora mržnje prema LGBTIQ zajednici

Na kaznu zatvora od šest mjeseci, uvjetno na godinu dana, osuđen je počinitelj koji je na društvenim mrežama napisao da mu je žao što posljedice napada suzavcem na klub Super Super prije četiri godine nisu bile veće

Large lgbt

Ilustracija (foto Josip Regović/PIXSELL)

Zbog govora mržnje na društvenim mrežama u Zagrebu je izrečena kazna od šest mjeseci zatvora, uvjetno na godinu dana, za počinitelja koji je za napad suzavcem na klub Super Super 2017. napisao da mu je žao što posljedice nisu veće, saopćila je udruga Zagreb Pride.

"Govor mržnje usmjeren protiv LGBTIQ zajednice i Zagreb Pridea kažnjen je ovih dana u Zagrebu, uz važno obrazloženje suda pa kojemu bi 'poticanje mržnje' na temelju spolne orijentacije moglo imati ‘i znatno dalekosežnije posljedice u vidu stvaranja ili pojačavanja netrpeljivosti kod drugih osoba prema pripadnicima LGBTIQ zajednice, te poticanja osim na mržnju i na nasilje (kako psihičko, tako i fizičko)’", priopćili su iz Zagreb Pridea.

Udruga podsjeća da je prošle godine prijavila mladića koji je na njihovom Facebook profilu, referirajući se na napad suzavcem na queer zabavu u klubu Super Super 2017. godine, napisao kako mu je žao što tada posljedice nisu bile veće, i "što niste fasovali svi od reda". 

Ističu da je on sada kažnjen sa šest mjeseci zatvora, uvjetno na godinu dana, jer je, prema presudi, putem računalnog sustava i mreže javno poticao na nasilje i mržnju prema skupini ljudi zbog njihovog spolnog opredjeljenja, čime je počinio kazneno djelo protiv javnog reda javnim poticanjem na nasilje i mržnju.

"Sud je ocijenio da takve izjave predstavljaju razinu komunikacije ispod svakog dostojanstva i zdravog razuma", navode iz udruge pozivajući se na presudu suda.  

Udruga ističe da je opće poznato kako su su govor mržnje i zločini iz mržnje protiv lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih, interspolnih i queer osoba zadnjih godina u velikom porastu, što je, navode, lako provjerljivo tek površnim praćenjem društvenih mreža i komentara članaka na portalima. 

Dodaju da se u izvješću ILGA-e za Europu o stanju ljudskih LGBTIQ prava u 2020. stavlja naglasak na velikom širenju homofobnog i transfobnog govora mržnje na društvenim mrežama, posebice u zemljama srednje i istočne Europe, uključujući i Hrvatsku. 

"Istovremeno se upozorava da za to nisu odgovorni samo pojedinci, već i vlasti i osobe na poziciji moći koje se ‘koriste LGBTI zajednicom kao žrtvenim jarcem’", kažu u priopćenju. 

Ističu da pogoršanju situacije u Hrvatskoj svjedoči i nedavna organizirana serija homofobnih napada na gejeve u zagrebačkim parkovima, posebice brutalno spaljivanje gej muškarca krajem prosinca u Parku Maksimir. 

"Porastu nasilja uvijek prethodi porast netrpeljivosti i mržnje u javnom prostoru", ocjenjuju dodajući da su, premda mogu biti zadovoljni takvom presudom, svjesni da je to tek kap u moru mržnje koja se širi na društvenim mrežama i u javnosti prema pripadnicima LGBTIQ zajednice. 

"Pozivamo i ohrabrujemo sve LGBTIQ osobe da prijavljuju slučajeve nasilja, diskriminacije i govora mržnje. Zagreb Pride ima stalnu službu pravne pomoći i savjetovanja, kao i psihosocijalne podrške", navode.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više