Novosti

Politika

Oštra osuda ustaškog murala u Vukovaru

Mural s ustaškim pozdravom, koji su u Vukovaru nacrtali navijači Dinama uz podršku gradonačelnika Penave i policije, prijeti, vrijeđa i baca u blato sve što je do sada urađeno na normalizaciji međunacionalnih odnosa u ovom gradu, ističe SDSS

Ako je i umjetnička sloboda, a nije jer je riječ o vrlo jasnoj i poznatoj poruci, i ona ima svoje granice. Tim su riječima u Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci komentirali oslikavanje trafostanice u dijelu Vukovara, zvanom Budžak, oznakama HOS-a s ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni‘. U SDSS-u ističu da je taj mural, za svakoga tko iole drži do suvremenih civilizacijskih normi, apsolutno neprihvatljiv i da zaslužuje svaku vrstu osude i to najžešće kategorije.

‘Mural sa ustaškim pozdravom prijeti, vrijeđa, omalovažava demokratske standarde, u blato baca sve što je do sada svih ovih godina urađeno na normalizaciji međunacionalnih, međukonfesionalnih te svih drugih odnosa u ovom gradu. Sve to dodatno i više jer je, prema informacijama dostupnim javnosti, mural oslikan uz blagoslov vukovarskog gradonačelnika Penave u sklopu akcije ‘kreativnog’ uljepšavanja grada u režiji grupe takozvanih navijača Dinama. Takozvanih iz činjenice jer iz nemogućnosti ispoljavanja primitivizma na tribinama, to isto čine na gradskim ulicama. Samo je ova vrsta primitivizma svojom tematikom daleko opasnija‘, poručuju iz te stranke.

Prema njihovim riječima, građani su se već žalili proteklih dana na bahato ponašanje ovih ‘umjetnika’, jer su kršili mjere protiv pandemije i okupljali se uz alkohol na javnim mjestima te dobacivali i prijetili građanima. ‘To, nažalost, gradonačelniku i ostalima kojih ih i podržavaju, ali i finansiraju našim novcima, poreskih obveznika, nije bilo dovoljno da ih zaustave. Jer ustaški pozdrav trebalo je, izgleda, da bude kruna ljepšeg grada i blistav završetak akcije! Lijepa i prava dobrodošlica za sve one koji dolaze i dolaziće u Vukovar, ali i onih koji u njemu žive i žele živjeti normalan život‘, stoji u saopćenju SDSS-a uz podsjećanje da je grafit nacrtan u Budžaku, dijelu Vukovara koji vodi ka Vinkovcima i dalje prema Cerni, selu u kojem su pripadnici HOS-a sa ovim istim oznakama i pod ustaškim bojnim pokličem ‘Za dom spremni‘ ubili četveročlanu familiju Oluić!!! ‘Ovi umjetnici možda to i nisu znali jer po savremenim shvaćanjima ‘davno je to bilo’, ali onaj ko ih je usmjeravao mogao ih je i na to upozoriti. I ne sumnjamo da jeste!!! Dakako u stimulativnom kontekstu.

Simptomatično je, što je i na fotografiji jasno vidljivo, da policija ne čini ništa na sprečavanju ovog čina, već ispada da obezbeđuje nesmetan rad ‘umjetnicima’. Doduše, u državi u kojoj je zakonski nešto ‘istovremeno i kažnjivo i dozvoljeno’, teško je i ‘čuvarima zakona’ zauzeti jasan stav.‘

U SDSS-u dodaju da su i do sada jasno i glasno ukazivali na nedopustive pojave poput državnog grba RH u gradskoj upravi koji se sa zida ‘smiješi’ s prvim bijelim poljem, kakav je bio i ustaški grb NDH-a. Upozoravali su i na štetnost i opasnost prije par mjeseci oslikanog murala u centru Vukovara, također s ustaškim grbom, ali on takav i dalje stoji tamo.

Ističu da tračak nade vide u činjenici da je, u međuvremenu, ipak neko od savjesnijih građana precrtao pojedine poruke koje opasno ‘klikću’ s objekta u vlasništvu državne firme HEP-a. Stoga apeliraju na gradske i državne uprave strukture, posebno na državne, da se konačno odrede da li je ova država u kojoj živimo – Republika Hrvatska, nasljednica fašističke NDH ili antifašističke kako joj je i stoji u Ustavu. U tom cilju pozivaju da se donesu jednoznačne zakonske norme za sve obavezne!

Na HOS-ov grb s ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni’ reagirao je Srđan Milaković, zamjenik vukovarskog gradonačelnika iz redova srpskog naroda, koji je također rekao da su grb s ustaškim pozdravom nacrtali navijači Dinama, uz dopuštenje gradonačelnika Penave i uz prisutnost policije. ‘Sliku su načinili umјetnički nastrojeni navijači Dinama iako ostaje nejasno kakve to veze sa sportom ima, a pri tom je bila prisutna i policija, koja je inače zadužena da ovakve simbole prijavljuje i sankcioniše. Eto, tako se to radi u Vukovaru, samo da se zna. Jer Vukovar je ipak iznad Ustava i zakona, pokazalo se to mnogo puta do sada. Ako je potrebno, potvrdiće to i čuveno premijerovo povjerenstvo za suočavanje s prošlošću. Teško je na kraju završiti sa očekivanjem da će policija koja je bila prisutna i prilikom izrade ovaj događaj istražiti, a da će gradonačelnik koji je dozvolio navijačima ova oslikavanja reagirati uklanjanjem ove sramote. Jer ipak koliko god poražavajuće bilo, moramo priznati da je to normalno u državi u kojoj živimo.U međuvremenu, ipak se neki sugrađanin pobrinuo i djelomice prekrio slavni pozdrav’, napisao je Milaković.

Na Facebook stranici ‘Bad Blue Boys Vukovar’; inače, 2. svibnja objavljena je fotografija spomenutog grba na trafostanici, uz opis ‘Nekima smeta sveti grb! BBB UZ HOS!’. Na fotografiji se vide i tri policijska vozila. 

Protekli tjedan bile su aktivne i druge navijačke skupine, ali ipak bez policijske zaštite. Nakon Torcide i dio Armade se pridružio navijačkim skupinama koje transparentima podržavaju HOS-ovce nakon izjave predsjednika Milanovića na komemoraciji u Jasenovcu koji je rekao da ploču s ustaškim pozdravom treba maknuti i baciti iz Novske.

Odmah nakon izjave reagirala je Torcida iz Dubrovnika uz transparent s porukom ‘Znali smo da si smeće, ali ti si smeće još veće. HOS naš ponos – DU 1950’.

Sličnom porukom par dana kasnije oglasila i riječka Armada na mostu branitelja: ‘HOS – Domovini na ponos – Za dom spremni!’.

HOS-ov muraj pojavio se i u Sesvetama, u naselju Luka, na dječjem igralištu i na ulici, gdje je naslikan očito uz odobrenje vlasti.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više