Novosti

Kronika

Općina za primjer

U spomen na Drugo zasjedanje ZAVNOH-a, 12. oktobar dan je Općine Plaški koji je obilježen svečanom sjednicom na kojoj je istaknuto kako program "Zaželi" i u Plaškom dobro funkcionira te se brzo razvija i seoski turizam

Large 4

Posjetioci svečanosti u središtu Plaškog

Svečanom sjednicom Općina Plaški je obilježila dan općine 12. oktobar, u spomen na trodnevno Drugo zasjedanje ZAVNOH-a, započelo toga dana 1943. godine. Položeni su vijenci i upaljene svijeće pred spomen bistu predsjednika ZAVNOH-a Vladimira Nazora te kod spomenika palim borcima u parku heroja u centru mjesta. Održana su bogosluženja u pravoslavnoj i katoličkoj crkvi.

O rezultatima rada govorio je načelnik Pero Damjanović (SDP). Novi vatrogasni dom je dobio upotrebnu dozvolu, opremljen je novouređeni vrtić u sklopu osnovne škole u saradnji sa Karlovačkom županijom, financiran je najam za apoteku koja će biti otvorena ovih dana i financirana je prehrana za učenike tamošnje osnovne škole. Učenicima su nabavljene besplatne bilježnice, stanovnike zapošljavaju na javnim radovima, a kino je otvoreno i odlično radi. Riješeni su problemi sa zemljišnim knjigama u 3 od 7 katastarskih općina, Međeđaku, Kuniću i Podhumu.

Program "Zaželi" i u Plaškom dobro funkcionira. Brzo se razvija i seoski turizam. Do sada je uređeno 30 kuća za odmor, a većina njih ima bazene. Od Plaškog je preko Saborskog kratak put do Plitvica. Da bi se još više razvijao seoski turizam ide se u treće izmjene i dopune Prostornog plana. Damjanović ističe da u Plaškom nema međunacionalnih problema i da tri vjerske zajednice, baptisti, katolici, pravoslavci i njihovi svećenici odlično sarađuju.

Dožupan Karlovačke županije iz redova srpske nacionalne manjine Dejan Mihajlović je apelirao na prisutne da se odupru najavljenom spajanju više općina i teritorijalnom preustroju jer će on biti "samo forma bez pravog sadržaja". Po njegovim riječima, primjer Plaškog i ostvarenog unazad godinu dana, je pokazao da takve općine imaju smisla jer najbolje znaju šta im je potrebno. Prema popisu stanovništva u Plaškom je odnos Srba i Hrvata podjednak.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više