Novosti

Preporuke: serije

Opako dobro zlo

Živi li zlo samostalno ili čuči u svima nama? Odgovora je puno i oni ovise o tome koga pitate: skeptičnu majku iz "Zla", ambicioznu feministkinju iz "Zmije iz Essexa" ili žrtvu serijskog ubojice temponauta iz serije "Shining girls", ali će vas redom ugodno iznenaditi

Evil (Paramount +)

"Zlo" se tiho i neprimjetno ponovno ušuljalo u televerzum s trećom sezonom koja je, već na prvi pogled, jednako zabavna kao prethodne. Michelle i Robert King, trenutno najzaposleniji autorsko-bračni holivudski par, svojim prepoznatljivim stilom izgrađenim na "BrainDeadu", "Dobroj ženi" i "Dobroj bitci", vješto pletu priču u kojoj se psihologinja, ateistkinja i majka četiriju malih kćeri na poziv glavešina lokalne katoličke crkve priključuje još nezaređenom svećeniku i jednom unajmljenom tehničaru, tvrdom skeptiku, u istraživanju navodno abnormalnih pojava i događaja. Posao im je otkriti postoji li za njih znanstveno objašnjenje ili je na djelu nešto doista nadnaravno, što spada u domenu Crkve. Gotovo sve abnormalne pojave s kojima se trojac susreće u svojim pustolovinama proizlaze iz zlikovačkog djelovanja dr. Lelanda Townsenda, sociopata koji u seriji utjelovljuje Zlo samo, a zlokobni fenomeni koje susreću na poslu počinju im se prelijevati i u privatne živote, pa i podsvijest. Autori u raznolikim, apsurdnim i uvijek zabavnim epizodnim slučajevima svoje likove stavljaju na kušnju vjere i uvjerenja, propitujući je li zlo doista nešto što poput demona vreba na nas iz mračnih zakutaka i prijeti nas poraziti ili je ono inherentno ljudskoj prirodi i čuči u čovjeku spremno isplivati kad se za to ukaže potreba. Kingovi se pritom uvijek klone bilo kakvog dociranja ili sugeriranja da Dobro navodno može pobijediti u borbi protiv Zla ili da možemo biti spašeni od beznađa u koje je naše postojanje uronjeno, tek se s humorom i blagom sprdnjom odnose prema ljudskoj samouvjerenosti, predrasudama i slijepim pjegama. Zbog svog pop-filozofskog karaktera i humorističnog potencijala "Evil" može biti zanimljiv čak i onima koji nisu obožavatelji horora, a kada začujete cvrkut djevojčica, protiv kojih se čak ni Đavo a.k.a. Leland ne može boriti, sva će se turobnost digitaliziranog svijeta koja se u seriji alegorično tematizira raspršiti pred navalom optimizma i nade koju samo klinci mogu pobuditi.

 

The Essex Serpent (Apple TV)

Na zalazu viktorijanske ere i "pozlaćenog stoljeća", u osvit procvata suvremene znanosti i ideja o društvenoj ravnopravnosti, Engleskom se pronijela glasina da se u Essexu pojavilo misteriozno mitsko biće, gigantska vodena zmija. Mlada, netom obudovjela zlostavljana aristokratkinja Cora (Claire Danes), geološka entuzijastkinja i kolekcionarka fosila, sa svojim sinom i njegovom guvernantnom Marthom, Corinom prijateljicom komunistkinjom, odlazi iz Londona u Essex dokazati da se radi o atavističkom biološkom prežitku, a ne o mitološkoj prijetnji koja donosi nesreću i ubija grešnike. U svojim znanstvenim naporima nailazi na strahovit otpor praznovjernih seljana koji je optuže da je svojim dolaskom privukla zvijer, a jedini joj je prijatelj slobodoumni seoski vikar (Tom Hiddleston). Vizualno impresivna Appleova adaptacija suvremenog gotičkog romana Sarrah Perry romantizirana je groza finog tempa i snažnih dijaloga, zastrašujuće atmosfere i zlokobne slutnje kojoj doprinosi snimanje močvare iz neobičnih, niskih kutova. Iako se na površini radi o nepomirljivosti vjerskog praznovjerja i racionalne misli, u svojoj je suštini to pripovijest o buđenju ženske svijesti u osvit sufražizma, o oslobođenju od braka koji je prepreka i osobnoj i društvenoj revoluciji, o borbi žena za društvenu ravnopravnost i protiv siromaštva te ograničenim mogućnostima osobnih ambicija i društvenog napretka. Puno je rukavaca priče zbijeno u tek šest epizoda ove mini-serije i možda bi adaptacija ovog prilično raskošnog romana bila uspješnija da nije ovakve britanske navade strukturiranja televizijskih drama, no svejedno je intrigantna, a zahvaljujući vrhunskim glumcima i skupoj produkciji i dovoljno atraktivna da joj se pruži prilika.

 

Shining Girls (Apple TV)

I Leonardo DiCaprio se ubacio u produkcijske vode pa skupa s Elisabeth Moss, koja u seriji igra glavnu ulogu i djelomično režira, producirao adaptaciju neobičnog fantasy trilera nagrađivane južnoafričke spisateljice Lauren Beukes. Ovaj uvrnuti triler gledatelju ne pruža mogućnost deduciranja zločinca, jer mu identitet otkriva već na samom početku, ali napetost proizvodi polaganom gradacijom misterija koji obavija život Kirby Mazrachi, slučajno preživjele žrtve serijskog ubojice. Nakon preživljavanja umalo fatalnog napada, ona shvati da je njime trajno obilježena i da joj se stvarnost neprestano zbunjujuće mijenja pa odlučuje otkriti što joj se događa i svog nesuđenog krvnika, Harpera Curtisa, natjerati da plati. Ubrzo shvaća da se zatekla u procjepu između alternativnih stvarnosti te da nema posla s običnim psihopatom, nego s vremenskim putnikom koji je u svom ubojitom pohodu na neobične djevojke još od vremena Velike depresije. Iako serija gledatelja dramaturški ne štedi i neprestanim premještanjem iz jednog vremenskog rukavca u drugi zahtijeva koncentriranu pažnju, ipak se radi o pitkom štivu za koje vam nije potrebno predznanje iz kvantne fizike, tek obična suspenzija nevjerice, koja je i osnovni uvjet za uživanje u spekulativnoj fikciji.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više