Novosti

Kronika

Ogradama protiv vukova

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju raspisala natječaj: Država financira postavljanje ograda i kupnju posebnih pasa čuvara za stočare izložene napadima

2hw2ho04ju61r6cgc0onahdsnlq

Napad vukova na ovce kod Kistanja 2012.

Posljednjih mjeseci svjedoci smo upada vukova u domaćinstva poljoprivrednika iza kojih ostaje ogromna materijalna šteta. Prema zvaničnim podacima, samo u prošloj godini na području Hrvatske, vukovi su usmrtili čak 2.346 domaćih životinja. Krvavi bilans često je najveći na povratničkim područjima, u polupustim selima, gdje su ostala malobrojna staračka domaćinstva. Objekti za držanje stoke su bez adekvatne zaštite od napadi divljih zvijeri i divljači.

Najnoviji medijski izvještaji govore o upadu vukova u štalu Antonija Žilića u Murvici kod Zadra kad su mu poklali više od 20 ovaca. To je jedan od ukupno 85 takvih incidenata od početka godine, samo na području Zadarske županije. Gotovo ništa bolja situacija nije ni u Ličko-senjskoj županiji gdje su vukovi česti gosti.

Stručnjaci iz Ministarstva poljoprivrede su gotovo jedinstveni u ocjeni da se ovakve stvari događaju zbog nepreduzimanja mjera zaštite domaćih životinja, zbog čega domaćini olakšavaju posao predatorima u njihovom krvavom piru. Prema novom Pravilniku o naknadi štete koji je nedavno izašao, štale za životinje moraju biti zaštićene, a dio oko štala ograđen žičanom ogradom visine 1,60 plus 0,20 metara bodljikave žice po cijeloj dužini. Tokom dana uz stada trebaju biti nazočan pastir i dresiran pas. Propisano je da za stada do 50 grla bude jedan pastir i jedan pastirski pas. Što su stada veća to su i uvjeti stroži. Kada je u pitanju perad situacija je gotovo identična. Peradi je mjesto u peradarniku ili zatvorenom dvorištu, a ako se perad nalazi izvan dvorišta mora biti čuvana.

Osim što su ostali bez blaga, stočari u većini slučajeva nisu ostvarili ili su pak samo djelomično ostvarili prava na naknadu štete. Podsjetimo, odštete za zaklanu ovcu i kozu samo na papiru iznose po 600 kuna, za janje i jare po 700 kuna, govedo 5.000 kuna, konja 3.500 kuna i magarca 1.800 kuna. U isto vrijeme, potrebna sredstava za ograde, torove, pastirske pse i sve drugo što bi sačuvalo blago, prosječni poljoprivrednik na jednom manjem obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu može samo sanjati. Zbog toga, kroz nekoliko dana starta podmjera Ruralnog razvoja 4.4.1. koju će raspisati Agencija za plaćanje u poljoprivredi, pa minimalna vrijednost bespovratne potpore po ovom natječaju iznosi 400, a maksimalna 150.000 eura.

Kroz ovu mjeru, u stopostotnom iznosu moguće je financirati kupnju električne ograde ili psa tornjaka te gradnju novih i obnovu postojećih nastambi za stoku u području rasprostranjenosti velikih zvijeri. Korisnici mjere su poljoprivredna gospodarstva u upisniku, koja se u trenutku raspisivanja natječaja bave stočarskom ili peradarskom proizvodnjom. Najviše stoke na područjima gdje su rasprostranjeni vukovi ima na području Zadarske, Ličko-senjske i Šibensko kninske županije.

Iz spomenutih županija očekuje se najviše zainteresiranih stočara za Podmjeru 4.4.1 i prijava na natječaj koji će uskoro raspisati Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Sve s ciljem stvaranja boljih uvjeta za razvoj stočarstva, bolje zaštite stoke i sprečavanja šteta od zaštićenih predatora.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više