Novosti

Politika

Od bojkota do bankrota

Dok list Danas tvrdi da je SzS ugašen i da članice kreću u osnivanje novog opozicijskog saveza pod imenom Srpska bojkot opozicija, Đilas uvjerava da će SzS kolektivno formirati Srpsku opoziciju sa svim ‘drugim političkim organizacijama koje su bojkotovale izbore’

H3mjdn7oxz4vuqc9abyr7mjv4u1

Odgovara mu opstanak ili pretakanje SzS-a u sličan savez – Dragan Đilas (foto Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL)

Savez za Srbiju više ne postoji, a na njegovo mjesto uskočit će Srpska bojkot opozicija. Tu je vijest dnevnik Danas objavio u kasnim večernjim satima u ponedjeljak, a već do sljedećeg jutra demantirao ju je jedan od lidera SzS-a Dragan Đilas. Nakon što je ošinuo Danas jer je ‘u stilu Vučićevih tabloida pustio bez ikakve provere lažnu vest o gašenju Saveza za Srbiju’, Đilas je tu vijest u suštini odmah potvrdio. Prethodno podsjetivši da je otkad se vratio u politiku ‘posvećen ideji ujedinjenja opozicije’, Đilas je na svom tviter-nalogu poručio: ‘U skladu sa tim predložio sam na sastanku da članice Saveza za Srbiju, zajedno sa drugim političkim organizacijama koje su bojkotovale izbore, kako onima koje funkcionišu na nacionalnom, tako i onima koje deluju na regionalnom i lokalnom nivou, formiraju Srpsku opoziciju. Takva ideja je dobila podršku članica Saveza za Srbiju i dogovorili smo se da je iznesemo pred ostale članice tzv. bojkot opozicije na sastanku koji je zakazan za sredu.’

Dok Danas dakle tvrdi da je SzS ugašen i da njegove članice kreću u osnivanje novog opozicijskog saveza pod imenom Srpska bojkot opozicija, Đilas uvjerava da će SzS kolektivno i u punom sastavu formirati Srpsku opoziciju sa svim ‘drugim političkim organizacijama koje su bojkotovale izbore’. Pozivajući se na svoj izvor iz SzS-a, Danas, očito, prenosi svjedočenje sudionika sastanka koji se ne vrti u Đilasovoj neposrednoj orbiti. Njegova priča, po Danasu, glasi: ‘Kako nam je rečeno, Savez je večeras održao poslednji sastanak na kojem je dogovoren prestanak postojanja ove grupacije opozicionih stranaka koje su bojkotovale izbore. Naši izvori kažu da su ovo ostalim predstavnicima stranaka koje su činile Savez predložili Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke i Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde. Izvori Danasa kažu da su obojica rekli da je Savez dostigao svoj maksimum te da svaka članica treba sada samostalno da se razvija.’ Danas dodaje i da su ‘protiv ovoga bili Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret, Željko Veselinović, predsednik sindikata Sloga i Zoran Lutovac, predsednik DS, dok se Boško Obradović, lider Dveri, dvoumio’. I na kraju, beogradski dnevnik dodaje ponešto začina u svoj tekst, poručivši: ‘Prema našim saznanjima, raspad SzS biće maskiran time što će se ‘praviti’ novi opozicioni blok koji bi mogao da se zove Srpska bojkot opozicija kojoj bi se pridružili manji pokreti.’

Nije, međutim, Danas prvi koji je najavio fajrunt u Savezu za Srbiju. Još prošloga tjedna Blic je objavio da je Predsjedništvo Jeremićeve Narodne stranke zaključilo da je ‘misija zbog koje je bio osnovan SzS završena’. Blicov izvor iz NS-a pojasnio je: ‘Bojkot je bio tačka okupljanja stranaka i pokreta u Savez za Srbiju. Pošto su završeni izbori, završena je i tema bojkota, pa je vreme da se krene dalje.’ Dodao je i da Vuk Jeremić ‘ne bi hteo da bude prvi koji će ozvaničiti da napušta Savez’, ali i da je njegova ideja da se ‘sa Đilasom i ostalim liderima SzS dogovori da razlaz bude sporazuman, bez skandala i svađa, ali da svako dalje krene svojim putem’.

Jeremićeva Narodna stranka odlučila je nastaviti tamo gdje je stala prije osnivanja Saveza za Srbiju: osnivati općinske i gradske stranačke ogranke i pripremati se za predsjedničke i beogradske gradske izbore koji će se održati 2022. godine, ali i za eventualne izvanredne parlamentarne i pokrajinske izbore. Od suradnje s ostalim opozicijskim strankama ne želi pobjeći, ali ne pada joj na pamet da se trajno utopi u SzS ili neki drugi sličan opozicijski savez jer želi zadržati svoj stranački identitet i pravo da odlučuje hoće li sama ili u koaliciji s drugim strankama izaći na sljedeće izbore, kao što je prva i neovisno o odluci drugih članica SzS-a odlučila bojkotirati netom održane parlamentarne izbore.

S druge strane, Draganu Đilasu i njegovoj Stranci slobode i pravde više odgovara opstanak SzS-a ili njegovo pretakanje u sličan opozicijski savez jer je tek započela osnivati i razvijati svoju stranačku infrastrukturu, pa je ovisna o stranačkim organizacijama ostalih članica SzS-a. Kako se pritom Đilas u javnosti nametnuo kao predvodnik SzS-a, već sada kao njegov prvi kandidat za predsjednika države, očito će se grčevito boriti da članice SzS-a zadrži na okupu barem do predsjedničkih i beogradskih gradskih izbora.

I Demokratskoj stranci i njezinu predsjedniku Zoranu Lutovcu nasušno je potreban opstanak SzS-a jer su unutarstranački sukobi Lutovčeve struje s protivnicima članstva DS-a u SzS-u i bojkota izbora upravo dosegli vrhunac, pa bi raspuštanje Saveza još uvijek većinsku Lutovčevu frakciju dovelo u situaciju da unutar DS-a i dalje bespoštedno brani politiku udruženog opozicijskog djelovanja koju su njezini osnivači i promotori sami upokojili.

Obradovićevim Dverima, kao stranci koja je uglavnom regionalno ukorijenjena, a programski i idejno puno desnije i radikalnije pozicionirana od ostalih članica SzS-a, opstanak SzS-a s jedne strane odgovara, a s druge baš i ne. Dverima odgovara zajedničko djelovanje s drugim opozicijskim strankama jer bi samostalnim izlaskom na izbore stalno plesale na rubu izbornog praga, ali ih istovremeno i ograničava jer su kao radikalno desna stranka u stalnom sukobu s ostalim članicama SzS-a, a pogotovo s većinom njihovih birača. Boško Obradović i njegovi dverjani zasad su odlučili ostati u SzS-u, ali su podržali i stvaranje novog brojnijeg opozicijskog saveza računajući, valjda, da bi pod imenom Srpska opozicija mogao pod svoju kapu privući još pokoju njima srodniju stranku.

No sve su to pomalo računice bez krčmara. Najbolje se to vidi iz poruka koje članicama SzS-a i drugim opozicijskim strankama stižu iz Europskog parlamenta i sjedišta stranačkih grupacija na čiju podršku računaju u pokušajima da smijene Vučićeve naprednjake i njihove partnere. Europski socijaldemokrati svojim su srpskim ‘sestrinskim strankama’ otvoreno poručili da se moraju prestati množiti kao amebe i da se moraju udružiti u jedinstvenu i moćniju stranku koja će se moći na izborima ravnopravno nositi s Vučićevim naprednjacima i drugim izbornim takmacima, a ne spas tražiti u raznorodnim i rogobatnim koalicijskim savezima kojima je primarni cilj bojkotirati izbore ili smjenu vlasti tražiti na ulici. Zato teško da će s te i sličnih europskih adresa najavljeno osnivanja širenje SzS-a i njegovo pretakanje u Srpsku (bojkot) opoziciju dobiti podršku, a bez nje se i taj opozicijski savez i na izborima i na ulici neće moći nositi s Vučićevim naprednjacima, pogotovo ako će im leđa i dalje čuvati europski pučani kao najmoćnija europska parlamentarna grupacija.

Potražite novi broj tjednika Novosti od petka na kioscima. Informacije o pretplati pronađite ovdje.
Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više