Novosti

Društvo

Država obnovila kuću u kojoj se ne može živjeti

Na prigodnoj svečanosti jučer je novi ministar Branko Bačić čestitao Draginji Lazić iz Luščana na obnovljenoj kući u koju neće moći useliti barem još godinu dana dok se ne poprave još neke "sitnice" i uvede struja

Large draginja lazic  2   1

Teško bolesna Draginja Lazić ispred "obnovljene" kuće (foto Vladimir Jurišić)

Posljednjih mjeseci prilikom svake rasprave o obnovi na Baniji neizostavno se isticao podatak da je država na području pogođenom potresom prije više od dvije godine obnovila samo šest kuća. Od utorka, za kritičare Vlade i obnove, taj groteskni podatak više ne vrijedi.

Naime, u Luščanima kraj Petrinje održana je mala svečanost, uz nazočnost novog ministra graditeljstva Branka Bačića i njegovih suradnika, na kojoj je presječena vrpca novosagrađene kuće Draginje Lazić (73), starice kojoj je potres do temelja uništio dom.

Doduše, nova kuća još nije useljiva, a na pitanje kad će Draginja moći započeti život u njoj, ovoga trenutka nitko ne može reći, a još manje bilo što jamčiti. Ministar je zagrlio Draginju i rekao kako vjeruje da će do kraja godine svakako useliti, što znači gotovo još godinu dana. Ostalo je za popraviti još nekoliko "sitnica". Također se treba uvesti struja, premda nekoliko metara od kuće prolaze mjesni elektrovodovi.

Tako se, nakon posjete ministra, Draginja vraća u kontejner u kojem je čeka duga i hladna zima, potom vruće ljeto, a što će dalje biti, nitko ne zna. Jedino što je sigurno i što se nedvojbeno zna je da obnova na Baniji ima uzlazni trend i da podatak o šest izgrađenih kuća više ne stoji. U dvije godine, do danas, obnovljeno je šest i pol kuća!

- Potres je nešto najgore što mi se dogodilo, gore je od rata - kaže nam Draginja Lazić koja je prije desetak godina ostala bez supruga, pa od tada živi sama. Drhtavim glasom se prisjeća:

- Tog dana bila sam u Sisku na slikanju kukova u bolnici. Kćerka Mirjana i njezin muž Dušan bili su tu u kući. U jednom trenutku, nitko ni danas ne zna zašto, kćerka je mužu rekla da izađu van. Tek što su izašli na cestu zagrmio je potres, kuća se stropoštala do temelja, a oni, eto, pravim čudom, ostali živi. Da su još samo minut-dva ostali unutra, danas ih ne bi bilo. U utorak je bio ministar Bačić, malo smo porazgovarali, zagrlio me i rekao kako ću do jeseni moći useliti. Navodno treba uvesti struju, a stup električne mreže je kraj kuće. Svejedno, sretna sam što sam dobila novu kuću, iako ne znam kad ću useliti. Moram se pripremiti za hladnu zimu i još gore ljeto, što je u kontejneru koji prokišnjava jako teško podnijeti. Neka, izdržat ću ja nekako, iako mi srce „trokira“ a kukovi su u rasulu pa jedva hodam – kaže nam Draginja Lazić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više