Novosti

Kronika

Oбнoвa три хрaмa

Oбнaвљajу сe и урeђуjу прaвoслaвнe црквe у Сjeничaку, Tрeбињи и Чaтрњи, у чeму судjeлуjу и вjeрници

Ka7hxfkec33ude46ie4gso9hzil

Crkva Prepodobne mati Paraskeve u Sjeničaku

Na području Karlovačke parohije i Gornjekarlovačke eparhije Srpske pravoslavne crkve, obnavljaju se i uređuju tri hrama: Prepodobne mati Paraskeve u Sjeničaku, Rođenja presvete Bogorodice u Trebinji i Svetog mučenika kneza Lazara u Čatrnji.

Na crkvi u Sjeničaku u toku su završni radovi, navodi protoprezviter-stavrofor i nadležni karlovački paroh Radoslav Anđelić. U ovoj godini urađeno je dosta toga na hramu, a ukoliko vremenske prilike uskoro bi trebale biti postavljene pločice u crkvi. Do konačnog završetka treba još kamenom obložiti ulazno stepenište i nabaviti potrebni inventar. U financiranju radova na tom hramu, pored Gornjekarlovačke eparhije, sudjelovali su Općina Lasinja, Mjesni odbor Sjeničak - Utinja, donatori Mile Rudan, Miloš Pruginić i brojni drugi Kordunaši koji sada žive daleko od rodnog kraja, u Americi, Kanadi, Australiji, Njemačkoj i drugim državama.

Na hramu u Gornjoj Trebinji nastavljeni su radovi na obnovi. Izbetoniran je novi serklaž krovne konstrukcije i biber crijepom pokrivena je crkva. Preostaje još da se krov i pokrov u cijelosti završe i da se stavi fasada na crkvu. Radovi su financirani sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i dobrovoljnim prilozima vjernika, dok je Marko Savović iz Trebinje donirao građu i crijep.

Nastavljeni su također radovi na obnovi hrama Svetog mučenika kneza Lazara u Čatrnji. Pored Gornjokarlovačke eparhije, u obnovi sudjeluju Općina Krnjak te dobrovoljnim prilozima tamošnje stanovništvo.

Prije pet godina obnovljen je zvonik dok su u 2019. skinuti dotrajala krovna konstrukcija i limeni pokrov. Nakon toga ga su izrađeni armirano-betonski serklaž, nova krovna konstrukcija i pokrov sa olucima, koji se sastoji od crijepa u dijelu lađe i obojenog lima na oltarnom dijelu hrama. Slijedeće godine predstoji unutrašnje uređenje i izrada vanjske fasade. Inače, na području Gornjekarlovačke eparhije, Karlovačke parohije i Karlovačke županije cijeli je niz pravoslavnih hramova kojima je neophodna detaljna obnova a radi se o zaštićenim spomenicima kulture. No prema dinamici kojom Ministarstvo kulture financira obnovu tih hramova trebat će najmanje pola vijeka ako ne i više da se sve te crkve obnove.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više