Novosti

Društvo

Obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika

Svjetski dan romskog jezika ove godine bit će obilježen od 5. do 7. novembra: Manifestacija započinje u četvrtak, u 10 sati, u prostorima SRRH-a "Kali Sara" u Zagrebu, a nastavlja se otvaranjem "Dana romske kulture" u Osječko-baranjskoj županiji

Large kali sara logo  1

Savez Roma u Republici Hrvatskoj "Kali Sara" već jedanaestu godinu zaredom obilježava jedan od svojih najznačajnijih nacionalnih praznika - Svjetski dan romskog jezika.

Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika, održavat će se od 5. do 7. novembra. Manifestacija obilježavanja započinje u četvrtak, 5. studenog, u 10 sati u prostorima Saveza Roma RH "Kali Sara" u Zagrebu. Istog dana obilježavanje se nastavlja otvaranjem "Dana romske kulture" u Osječko-baranjskoj županiji, kad će biti otvorena izložba "Tisuću godina migracije Roma" u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru, s početkom u 18 sati.

U Belom Manastiru, u petak 6. novembra, bit će otkrivena i skulptura u Parku "5.studeni", s početkom u 11 sati, a istog dana u 17 sati u Centru za kulturu "Sigmund Romberg" u Belišću bit će održana tribina povodom Dana romske kulture i Svjetskog dana romskog jezika. U Valpovu će u subotu, 7. studenog, u Centru za kulturu "Matija Petar Katančić" biti održana projekcija filma "I mi smo branili Hrvatsku: Romi u Domovinskom ratu", s početkom u 17 sati.

Na inicijativu saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, Hrvatski Sabor je pozvao Vladu RH i sva nadležna ministarstva i druga tijela državne uprave, lokalne i regionalne samouprave, znanstvene institucije, medije i organizacije da prema svojim mogućnostima pridonesu popularizaciji i standardizaciji romskog jezika te očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta Roma.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više