Novosti

Društvo

Нoћ музeja у Tиквeшу

Koмплeкс двoрaцa Tиквeш у сeвeрнoм дeлу Пaркa прирoдe Koпaчки рит, кojи je биo пoзнaтo лoвaчкo срeдиштe, oтвoриo je први пут свoja врaтa и привукao вeлики брoj пoсeтилaцa

Large informator  no%c4%87 muzeja  %c4%87irilica

Dvorac Tikveš

Hrvatsko muzejsko društvo organizovalo je 19. put manifestaciju Noć muzeja koja je održana u saradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim, naučnim i obrazovnim institucijama. Jedna od takvih institucija je i Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš koji je u sklopu manifestacije prvi put otvorio vrata.

Ovogodišnja tema Noći muzeja bila je "Muzeji i nova publika" u vremenu traženja novih generacija za inovativnim i kreativnim muzejskim sadržajima. Kompleks dvoraca Tikveš, koji je tokom historije bio lovačko središte poznato u europskim i svetskim razmerima, privukao je iznenađujuće veliki broj posetilaca koji su se doslovno tiskali jedni pored drugih.

Za obilazak kompleksa bilo je potrebno oko 90 minuta, a posetiocima je osigurano besplatno vođenje u dva večernja termina. Vodiči su uz jedinstveni multimedijalni i interaktivni postav, koji posetiocima približava sve najvažnije osobine i prirodne fenomene Kopačkog rita, interpretirali prirodne vrednosti parka kao i bogatu kulturno-historijsku baštinu područja.

Kompleks dvoraca Tikveš smešten je u severnom delu Parka prirode Kopački rit. To je prostor šuma i perivoja u kojem su rezidencijalni objekti, novi historicistički dvorac s Aneksom, Ladanjska vila-Stari dvorac, Kapela Papinskog blagoslova i nekoliko pratećih objekata.

Kompleks datira iz 19. veka, a izgradili su ga članovi Tešenske loze čuvene porodice Habsburg. Kroz projekt Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš, kompleks je obnovljen, prenamenjen i opremljen te čini jedan savremeni centar s jedinstveno oblikovanim postavom s ciljem edukacije o prirodnim vrednostima Kopačkoga rita i važnosti njegova očuvanja. Izložbeni postav Prezentacijsko-edukacijskog centra Tikveš prostire se na skoro 2000 četvornih metara u dvorcu Tikveš i aneksu dvorca.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više