Novosti

Kratko & jasno

Nikola Biliškov: Prekretnica ili samoubojstvo

Područje Sredozemlja je posebno ranjivo i već sada osjećamo znatne posljedice klimatskih promjena. Geopolitički smo na vrlo dinamičnom području, a klimatske promjene će samo povećavati broj klimatskih izbjeglica, kaže znanstvenik s Instituta Ruđer Bošković i član inicijative Znanstvenici za klimu

Large intrigator mini

(foto Matko Biliškov)

Hoće li Konferencija UN-a o klimatskim promjenama (COP26) u Glasgowu biti prekretnica za čovječanstvo?

Nalazimo se na račvanju puteva. Put na kojem se već dugo nalazimo je business-as-usual superautocesta, kojom jurimo prema provaliji. No odvojak vodi na slabije, sporije ceste, koje su krivudave, prepune raskršća i račvanja, grube su, mjestimično zarasle, ali vode u održivu budućnost. Sve se zapravo vrti oko onih famoznih +1,5 °C, što je gornja prihvatljiva granica globalnog zatopljenja, unutar koje klimatske promjene još uvijek ne prelaze u stanje nepovratnog kaosa. Dakle, pitanje je jesu li političke elite doista spremne poduzeti korake u skladu sa znanstvenim činjenicama. Ako jesu, onda moraju biti odlučne, ambiciozne, fokusirane i dobro usmjerene. Ako nisu, onda će se i dalje sve svoditi na rijeke velikih riječi bez sadržaja, koje će se rasplinuti u prvom narednom toplinskom valu. Naredna dva tjedna COP-a su ključna i on će biti prekretnica ili samoubojstvo civilizacije kakvu znamo.

Kako Hrvatska stoji po pitanju emisije CO2?

Doprinos Hrvatske globalnim emisijama je oko 0,05 posto, što je na razini statističkog šuma. No po glavi stanovnika emitiramo oko 4,06 t CO2, što nas svrstava nešto malo ispod globalnog prosjeka, a čovječanstvo iskorištava resurse 2,2 planete Zemlje. Prema tome, iako su naše emisije na globalnoj razini zanemarive, nismo nevini i naš način života je neodrživ. Premijer ne bi trebao ublažavati naš doprinos tvrdnjama da smo četvrti najbolji u EU-u. Za nas je bitna činjenica i da se nalazimo u području Sredozemlja, koje je posebno ranjivo i već sada osjećamo znatne posljedice klimatskih promjena. Također, geopolitički smo na vrlo dinamičnom području, a klimatske promjene će samo povećavati broj klimatskih izbjeglica. Nikako nije rješenje dizati zidove, nego pružati ruke. Uostalom, vrlo je izgledna perspektiva da ćemo se i sami pridružiti klimatskim migrantima. Po tim pitanjima, međutim, poduzimamo vrlo malo, a i to što poduzimamo je neambiciozno, često i potpuno pogrešno usmjereno. Obećavamo gašenje Plomina? Pa to smo odavno trebali učiniti!

Zagreb je među najzagađenijim gradovima na svijetu?

To je, kao i svako onečišćenje, opasno, ali nema veze s klimatskim promjenama. Osim toga, ti podaci se temelje na nestandardiziranim metodama i koncentracije se izražavaju u nestandardnim jedinicama, što cijeloj toj vijesti oduzima kredibilnost. Uglavnom, radi se o povećanoj koncentraciji lebdećih čestica. Ono nam, zajedno sa sličnim situacijama koje su se događale, ukazuju na nužnost hitnog suočavanja s problemom koji očito postoji u ovom gradu.

Postali ste ambasador Klimatskog pakta Europske unije.

Klimatski pakt EU je osnovan u okviru Zelenog plana, kao jedna od mjera njegove što efikasnije provedbe. Njegova je svrha pružiti priliku da se svi građani, zajednice i organizacije u Europi uključe u borbu protiv klimatskih promjena, a djeluje kao dinamično okruženje za razmjenu informacija, raspravu i aktivan rad na rješavanju klimatske krize te kao potpora za rast i konsolidaciju europskog pokreta za klimu. Kako bi se to postiglo, ustanovljeni su ambasadori, koji preuzimaju, provode i komuniciraju vrijednosti pakta. U praksi, to znači da ambasadori djeluju kao posrednici između Europske komisije i opće javnosti te aktivno, u okvirima svoje ekspertize, zagovaraju provedbu Zelenog plana, kroz razvoj i provedbu klimatskih politika, uz poštovanje potreba javnosti. Zapravo, nastavit ću aktivnosti, koje smo ionako provodili u okviru inicijative Znanstvenici za klimu, a svoju ambasadorsku misiju prvenstveno doživljavam kao dužnost prema djeci svih nas, djeci kojima želim vratiti budućnost koju zaslužuju.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više