Novosti

Politika

Neviđeni neskandal

Finska premijerka Sanna Marin privatno se zabavljala, pjevala i plesala, netko je nešto šaptao na uho, možda poljubio vrat. Ukratko, nije učinila ništa nezakonito, pa ni štetno, sasvim dovoljno za moralno zgražanje

Large marin

Sanna Marin na Ruisrock festivalu (foto Ruisrock/Instagram)

Moralno zgražanje najbolje je sredstvo protiv moralnog zgražanja i moralne zgroženosti, posebno kada su oni potpuno nerazumni. Finska premijerka Sanna Marin bila je predmet gotovo opsesivnog moralnog zgražanja proteklih desetak dana. Marin je pjevala i plesala na privatnoj zabavi, netko je to snimio i snimku objavio. Dio javnosti zaključio je da je to što 36-godišnja premijerka radi grozno, da bi u svemu tome, osim pjevanja i plesanja, moglo biti i kakvih ilegalnih supstanci obično bijele boje. I ne samo da je pjevala i plesala, nego je to činila s poznatim finskim umjetnicima i utjecajnicima (po domaći, influenserima) i nakon toga još otišla u dva bara, a u njima se možda nešto i popilo.

Neviđeni neskandal nije se ni primirio, Marin je objavila da će se ipak testirati na droge i javno objaviti nalaz (i jest, učinila je to, i nije se drogirala), a nju je već sustigao drugi, još veći i moralno zgroženiji. Marin, inače žena u braku, plesala je s finskim glazbenikom Olavijem Uusivirtom. I s Uusivirtom je ta udana žena snimljena, i ta je snimka prikazana, obaviješteni smo i da je Uusivirto tri godine stariji od Marin, ali to nije sve: Marin i Uusivirto se povremeno dodiraju ramenima i bokovima, a glazbenik se nakratko nagnuo naprijed kao da joj želi nešto kazati (šapnuti?) na uho ili, kako su navodili premijerkini kritičari i politički protivnici, kao da joj želi poljubiti vrat. Tu su stvari otišle već predaleko, jer bit će da nitko ne može udanoj premijerki u Finskoj šaptati na uho ili ljubiti vrat (osim, valjda, njenog supruga), a da to ne izazove ozbiljnu političku krizu.

Premijerka je sazvala konferenciju za novinare ne bi li naciji objasnila što radi i kako se ponaša u privatnom životu, a da pritom uopće ne krši zakone. Samoponižavajuće je kazala da se ne sjeća je li je Uusivirta poljubio u vrat, i ona je pogledala snimku i zaključila da joj glazbenik nešto govori. I Uusivirta je komentirao snimku, zaključio da javnost mnogo nagađa o prirodi njegovog i premijerkinog odnosa, a oni su samo prijatelji i među njima se nije dogodilo ništa neprimjereno. Inače, uopće nije jasno što bi to bilo "neprimjereno" i što to "neprimjereno" sadržajno znači. Snimkama kao da nema kraja: pojavila se snimka na kojoj Marin pleše s prijateljicom te snimka sa zabave u rezidenciji na kojoj su dvije obnažene žene.

Bezazlene snimke podijelile su naciju. Mnoge su Finkinje pohrlile u pomoć Marin objavljujući snimke na kojima one plešu i pjevaju. Pridružile su im se i Dankinje, podrška Marin nije izostala, baš kao ni kritika, a kritizirana je, podsjetimo, zato što se zabavljala ne čineći pritom ništa nelegalno, pa ni štetno.

Sanna Marin u domaćim je, ovdašnjim medijima prije nepuna dva mjeseca hvaljena kao europska najcool premijerka. Ne samo da je mlada (a to je posljednjih godina moda u politici da se mora biti mlad jer se to smatra apriornim uvjetom uspješnosti i kvalitete), ne samo da je napredna, nego svoju naprednost dokazuje i ležernošću, pa na koncert na Ruisrock festivalu dolazi ležerno odjevena: u kratkim hlačicama, kožnoj jakni i čizmama. Nakratko je postala heroina domaćih medija, a na prvi spomen (nepostojećeg) kokaina i privatnog lumpanja postala je puki objekt o kojem se više ne piše s divljenjem nečem navodno jako cool (tome da mladi ljudi idu na rock koncerte, a da pritom nisu odjeveni kao da im se uručuje Nobelova nagrada), nego se samo hladno spominje njeno čudno ponašanje i navodna kriza koju je time izazvala. Sve to začinjeno je sumnjom u njenu bračnu čestitost. Finska premijerka danima je napadana doslovce zbog ničega, iako nije da u Finskoj ne nedostaje tema, mogu početi sa sve višom cijenom električne energije.

Slučaj Marin zorno pokazuje koliko je konzervativna revolucija uzela maha i koliko se nastoji odrediti kako se privatno ponašati, a ako se netko ne ponaša u skladu s očekivanjima trebala bi uslijediti penalizacija. A što se tiče onih koji se zgražaju zbog pjevanja i plesanja na privatnoj zabavi, tek na znanje da se tome protive i talibani.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više