Novosti

Društvo

Neiskorištene pare

Ministarstvo znanosti i obrazovanja za školske posjete Spomen području Jasenovac u 2022. predvidjelo je ukupno oko 4,5 milijuna kuna. Izdvojeni iznos za tu svrhu i realizirani obilasci zloglasnog ustaškog logora u potpunom su nesrazmjeru

Large intrigator  anja

(foto Nikola Čutuk/PIXSELL)

Već dvije godine nitko ne načinje financijska sredstva iz državnog proračuna Republike Hrvatske koja su namijenjena školskim posjetima Spomen području Jasenovac. Izdvojeni iznos za tu svrhu i realizirani obilasci osnovnih i srednjih škola zloglasnog ustaškog logora u potpunom su nesrazmjeru. Kako nam javlja Ministarstvo znanosti i obrazovanja, od 2020. kada je donesena odluka o financiranju troškova posjeta Spomen području Jasenovac pa do tekuće godine iznos iz proračuna za tu svrhu stalno se povećava. U prvoj pandemijskoj godini Ministarstvo je za obilazak Jasenovca osiguralo oko 2,6 milijuna kuna. Godinu kasnije, 2021., u proračunu se našlo gotovo 4 milijuna kuna. Ove godine je ponovo zabilježen rast pa je Ministarstvo znanosti i obrazovanja za tu svrhu predvidjelo ukupno oko 4,5 milijuna kuna.

"Budući da su sve epidemiološke mjere koje se tiču odgojno-obrazovnih ustanova, uključujući i izvanučioničku nastavu, stavljene izvan snage te da se posjete osnovnih i srednjih škola Javnoj ustanovi Spomen području Jasenovac mogu odvijati jednako kao i prije pojave korona virusa, nadamo se da će se veći broj škola odlučiti za posjete", navodi se u dopisu koji potpisuje ministar Radovan Fuchs.

Novca evidentno ima, ali interesa uopće nema. Kao što smo nedavno pisali, u 2021. Jasenovac je obišlo 12 grupa, a do početka aprila ove godine svega četiri škole. Svi oni su samostalno organizirali putovanja, iako je u spomenutoj odluci bilo propisano da će Ministarstvo pokriti troškove puta i dnevnice nastavnicima.

Stoga bi ministar Fuchs morao nanovo obnoviti komunikaciju sa školama i ponovo uputiti odluku o financiranju troškova i preporuku za edukativne posjete Spomen području Jasenovac. Čak i pored kronične nezainteresiranosti za temu ustaških zločina u Drugom svjetskom ratu, broj učeničkih grupa koje posjećuju ovaj memorijalni kompleks mogao bi s godinama narasti.

Podsjetimo, odmah nakon odluke Ministarstva 2020. godine kustosi JUSP-a primili su rekordnih 59 prijava, s tendencijom da do kraja te školske godine bude ostvareno preko 100 dolazaka. Nažalost, sve je otkazano zbog pandemije koronavirusa.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više