Novosti

Društvo

Gotovo petina posjetilaca više u Jasenovcu

Porast posjeta Spomen područja Jasenovac od 18 posto u 2023. u odnosu na godinu ranije može zavarati, s obzirom da je za njega zaslužno 30 posto više stranaca, dok se broj domaćih posjetilaca smanjio

Large jasenovac

Jasenovac je posjetilo 38 školskih grupa, dvije više nego 2022. godine (foto Emica Elvedji/PIXSELL)

U odnosu na godinu ranije u 2023. broj posjetilaca Spomen područja Jasenovac veći je za 18 posto. Sa 14,5 tisuća, koliko ih je bilo 2022. godine, narastao je na 17,2 tisuće posjetitelja, objavio je JUSP Jasenovac.

Od tog je broja, međutim, tek 6,6 tisuća bilo iz Hrvatske, a 10,6 tisuća iz stranih država, što znači da je domaćih gostiju bilo nešto manje nego godinu ranije, dok se broj stranaca povećao za 30 posto.

Jasenovac je posjetilo 38 školskih grupa, dvije više nego 2022.: 21 grupa iz osnovnih škola, a 17 iz srednjih. Uz to, posjetilo ga je 11 škola iz inozemstva (Italija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Srbija, Sjeverna Makedonija, Mađarska, Francuska, SAD, Nizozemska, Švedska).

Ta je brojka tek nešto viša od preklanjskih "rekordnih" 36 škola i osam inozemnih, što znači da obnovljena preporuka Ministarstva znanosti i obrazovanja školama da učenicima omoguće posjet nije zaživjela, iako je u tu svrhu omogućeno više od pola milijuna eura koje ostanu najvećim dijelom neiskorištene.

Spomen područje najvećeg ustaškog stratišta iz Drugog svjetskog rata posjetilo je 139 organiziranih grupa, dvostruko više nego 2022. godine, od čega 56 iz Hrvatske, a 83 iz stranih država (Slovenija, Italija, Sjedinjene Američke Države, Srbija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Belgija, Francuska itd.).

Godine 2020., primjerice, bilo je tek 4,9 tisuća posjetilaca, od čega 3,6 tisuća iz Hrvatske.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više